Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özer Öztürk
Özer Öztürk
1,250 UP
Üye 22 Nisan 2021 2 Cevap
11

Akım ile elektronların yönü neden ters yönde?

Elimizde somut olarak hareket eden şey elektronlar değil mi? Akımın yönü neden elektronların yönünün tersinde? Sebebi nedir?
7,121 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Efe Yağız
Efe Yağız
231K UP
Fizik Meraklısıyım 27 Ağustos 2022

Çok güzel soru :) Öncelikle aradan 1 yıldan fazla zaman geçmiş ancak sorunuzu şimdi gördüm. İlk olarak elektrik akımının ne olduğuna göz atalım. Fizik biliminde elektrik akımı, yüklü parçacıkların (protonlar, elektronlar, negatif ve pozitif yüklü iyonlar vb.) hareket etmesi sonucu oluşur.[1] Yani okulda öğretilenin aksine elektrik akımı sadece elektronların hareketi sonucu oluşmaz.

Ohm Kanunu

Bir elektrik devresinde iletken telin 2 ucu arasındaki potansiyel farkın (gerilimin) iletken telden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Bu oran elektronikte "direnç" ya da "elektriksel direnç" olarak adlandırılıyor. Elektriksel direnç matematiksel olarak şöyle ifade edilir:

R= V/I, bu formüldeki R direnci, V gerilimi, I ise akımı temsil eder. Yani direnç ile akım ters orantılıdır. Bu yüzden elektrik devrelerinde direnci düşük olan metaller kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Elektrik devrelerinde bakır gibi iletken metallerden yapılmış teller bulunur. Bu iletken tellerde akım, negatif yüklü elektronların hareketi sonucu oluşur. Ama mesela tuzlu su çözeltisinde akım, Na+ ve Cl- iyonlarının akmasıyla oluşuyor.[2][3] Gazlar ve sıvılarda, pozitif iyonlar bir yöne, negatif iyonlar da onun tersi yönüne doğru hareket ederler. Pozitif yük taşıyıcılarının hareket ettiği yön akımın yönü olarak kabul ediliyor. Elektrik devrelerinde elektrik akımı "I" harfi ile gösterilir ve birimi 1 C/sn veya saniyede 6,2x1018elektron akışı olarak tanımlanan 1 Amperdir.[1] Elektrik akımının birimi olan Amper adını 18. yüzyılın başlarında elektrik ve manyetizma alanında çok önemli çalışmalar yapmış Fransız fizikçi André Marie Ampère'den almaktadır.

Bilim insanları elektrik akımını elektronun keşfinden çok önce araştırmaya başladıkları için, akımın yönünü iletkenin içindeki elektrik alanın yönü olarak seçmişler. Elektrik alanda test yüklerinin artı yük olarak seçildiğini hatırlarsanız, bu artı yüklerin hareket yönü anlamına geliyor. Bu yöne geleneksel (konvansiyonel) akım yönü denir. Bu yüzden elektronların hareket yönü, geleneksel akım yönünün zıttıdır.[2]

Biliyorum baya uzun oldu. Ancak umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi akşamlar dilerim :)

1,192 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Encyclopedia Britannica. Electric Current | Formula & Definition. (20 Temmuz 1998). Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. F. Dersi. Akım Nedir? Elektrik Akımı Nasıl Ölçülür? - Fizik Dersi. (4 Aralık 2017). Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Fizik Dersi | Arşiv Bağlantısı
  3. Quora. Why Is The Direction Of Flow Of Electrons Opposite To The Direction Of Flow Of Electric Current?. Alındığı Tarih: 27 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yağız Yıldız
Öğrenciyim 8 Ağustos

Akım potansiyel farktan dolayı oluşur. Devre potansiyel farkı eşitlemek isterki akım dursun, bunun olabilmesi için yüklerin eşit olması gerekir. Yüklerin eşitlenebilmesi için negatif yükler pozitif yüklere doğru hareket etmelidir çünkü pozitif yüklerin hareket edemediğini söyleriz.

192 görüntülenme
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close