Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
2

Akciğer hastalıkları nasıl teşhis ediliyor?

231 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Demir
Enes Demir
47K UP
Araştırmacı

Pulmoner fibrozis, akciğerlerdeki küçük hava keselerinin (alveoller) duvarlarının kalınlaşıp sertleşmesiyle meydana gelir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme kan ile hava arasındaki gaz geçişini zorlaştırır. Dolayısıyla vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz.

Nedenleri

Pulmoner fibrozun nedeni bilinmemektedir, böyle durumlarda hastalığa idiyopatik (nedeni bilinmeyen) pulmoner fibrozis adı verilir; fakat pulmoner fibrozis bazı hastalıklara veya durumlara bağlı olarak da gelişebilir. Pulmoner fibrozun, diğer hastalıklara ya da durumlara bağlı olarak geliştiği nedenler şunlardır;

Tüm Reklamları Kapat

Romatoid artrit (el ve ayak eklemlerinin iltihaplanması)

Skleroderma

Lupus (kelebek hastalığı)

Kas hastalıkları

Tüm Reklamları Kapat

Silika, asbest, metal veya kömür tozuna maruz kalma

Tahıl tozu, küf, bakteri, kuş ve hayvan dışkıları gibi çevresel tahrişlere uzun süre maruz kalma

Sigara

İlaç kullanımı

Radyasyon tedavisi

Belirtiler

Pulmoner fibrozis genellikle yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Hastalığın erken evrelerinde, belirtileri çok anlaşılamayabilir. Fakat ilerleyen dönemlerde; giyinme, banyo yapma ve yeme - içme gibi günlük yaşamsal aktiviteleri önemli derecede etkileyebilir.

Pulmoner fibrozis belirtileri, diğer akciğer hastalıklarına benzer şekilde, aşağıdaki gibidir:

Şiddetli öksürük

Nefes darlığı

Tüm Reklamları Kapat

Yorgunluk

Halsizlik

Göğüs ağrısı

Tüm Reklamları Kapat

İştah kaybı

Açıklanamayan kilo kaybı

Çomaklaşmış parmaklar ve ayak parmakları

Tanı Yöntemleri

Tüm Reklamları Kapat

Pulmoner fibrozisin ve diğer akciğer hastalıklarının teşhisi, kapsamlı bir fizik muayene ile testlerle konulabilir. Pulmoner fibrozis hastalığının tanısında kullanılan bazı testler aşağıdaki gibidir;

Akciğer Röntgeni

Akciğerlerin genel görüntüsü hakkında fikir verir, benzeri klinik bulgulara neden olabilecek akciğer enfeksiyonları, pnömotoraks gibi hastalıkların olup olmadığının kontrol edilmesinde kullanılabilir.

Kan Testleri

Çevresel veya alerjik reaksiyonlardan şüpheleniliyorsa tam kan testi istenebilir.

Arteriyel Kan Gazı

Bu kan testi, kandaki oksijen - karbondioksit miktarını kontrol eder ve kanda bulunan asit oranını ölçer.

Solunum Fonksiyon Testi (PFT)

Solunum probleminin şiddetini belirlemek için spirometre kullanarak, akciğerler tarafından solunan havanın hacmi ve hızı ölçülür.

Bilgisayarlı Tomografi (CT)

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüksek çözünürlüklü teknoloji, röntgenden daha ayrıntılı olarak, kesitsel bir tarama sunar, böylece doktorunuz akciğerinizin anatomik özelliklerini detaylıca inceleyebilir.

Bronkoskopi

Bronkoskopi, sert veya esnek ve ucunda kamera bulunan bir sistemle akciğerdeki solunum yollarının incelenmesidir. Tanıdaki rolü, interstisyel fibrozis ile benzeri bulgulara sahip olabilecek diğer hastalıkların dışlanmasıdır. Bronkoskopi esnasında küçük örnekler alınabilir.

Cerrahi Biyopsi

Torakoskopik (kamera eşliğinde yapılan göğüs cerrahisi) cerrahi yöntemler ile akciğerlerden parça alınmasıdır. Alınan parçalar bir patalog tarafından incelenerek hastalığın şiddeti ve seyri belirlenir.[1]

Kaynaklar

  1. A. W. V. T. Y. Kurulu. Pulmoner Fibrozis. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2022. Alındığı Yer: Acıbadem Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close