Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Özden
Ahmet Özden
31K UP
Üye
10

Akademik unvanlar ne anlama geliyor? Bunlara nasıl sahip olunuyor?

Sıklıkla karşılaştığımız ''profesör, doçent, doktor'' gibi unvanlara nasıl sahip olunuyor ve bu unvanlara ne anlam ifade ediyor, ne gibi işlere yarıyor?
10,538 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bu çok hoş bir soru, hızlı bir bakış atalım:

Basitçe, bir üniversitenin lisansüstü eğitim birimine başvurup, kabul alıp, bu bölümün doktora adı verilen lisansüstü eğitim seviyesini tamamlayan kişiler "felsefe doktoru" (PhD) olmaktadır. Bu, belli bir bilim dalının sadece temel konularını değil, işin ardında yatan felsefeyi kavradığınız ve bilime katkı sağlayacak bir noktada olduğunuz anlamına gelir. Bunun kriterleri farklı farklıdır; ancak genellikle bir akademik komitenin altına imza atabileceği kadar bilimsel ve isabetli bir tez yazıp savunmanız gerekir (yani sizi sorularla zorlarlar ve siz de araştırma sonuçlarını onlara savunursunuz). Birçok üniversitede teze ek olarak belli sayıda akademik makale basılması da şart koşulur. Bu seviyeye ulaşan kişiler bir üniversitede "akademisyen" olmaya hak kazanırlar (doktora olmadan da akademisyen olunabilir ama çok daha nadirdir). 

Bu akademik seviyeler Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör olarak kategorize edilir; ancak bu da ülkeden ülkeye değişebilir. Bazı üniversitelerde sadece 1 pozisyon vardır: "Profesör". Bazılarında "Saygın Profesör", "Seçkin Profesör", vb. üst kürsüler bulunur. Bunların hepsi basitçe bir "rozet" gibidir. Bilime ne kadar çok katkı sağladığına bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman bir profesörün akademik yayın sayısı bir yardımcı doçentten daha fazla olacaktır (bu her zaman geçerli değildir). Her üniversitenin bu seviyeleri verme konusunda kıstasları farklıdır; ancak genellikle yayınlanan makale sayısına, bu makalelerin aldığı atıf sayısına, öğrencilerden gelen geri bildirim puanlarına, vb. birden fazla kritere göre belirlenir. Zaten bu durum bazı kurumlarda yeterince katı olmadığı için bir kişi "profesör" olmasına rağmen alanında pek tanınmıyor veya dikkate değer bir katkı sağlamamış olabilir. Benzer şekilde, sahtekarlık ve hile yoluyla aslında olacağa nazaran daha fazla yayın ve atıf üreten dergi ve üniversiteler de sorunu büyütmektedir. Yani her profesör eşit değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak ne olursa olsun, artan unvanla birlikte daha yüksek maaşlar, daha çok saygınlık, daha fazla yetki gelir. Genellikle dekan ve rektörler profesörler arasından seçilir. Yani bu unvanlar hem katkı derecesini hem de yetki düzeyini gösterir. Akademinin basamakları gibi düşünülebilir.

2,990 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close