Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Ailemde her saç rengi her ten rengi ve her göz renginden var bu çeşitliliğin sebebi nedir?

Atalarim yüzyıllardır sadece akraba evliliği yaptılar bu kural son on yılda anca bozulabildi bu nedenle en uzak kuzenim aslinda en yakın kuzenim oluyor ancak kuzenlerimin hepsi birbirinden çok farklı yani sarışın esmer kızıl beyaz tenli mavi gözlü yeşil gözlü kahverengi ve bal rengini andıran göz rengi var bu farklılıkların sebebi nedir
347 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Burak Alkan
Konuyla alakalı bilgiliyim.

Bunun sebebi aslında genler üzerinden işliyor.

Genetikte her bir karakterin yani göz rengi, saç rengi, saç yapısı vb. şeyler "Alel Gen" ile çalışıyor. Alel gen bir genin baskın ya da çekinik olur olmasın her türlü genlere deniyor. Genellikle modellemesi "A, a" harfiyle gösterilir.

Anneden gelen yumurta hücresi ve babadan gelen sperm hücresinin birleşmesi sırasında ata bireylerden gelen genler yeni oğul dölü oluşturuyor. Bunu biyolojide çaprazlama olarak görüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi neden bu kadar çok çeşit var? Cevaba bakalım.

Baskın (dominant) genler.

Modellemesi büyük harf ile yapılan (A) baskın genler her türlü genotipte (gen tipinde) ve fenotipte (dış görünüşte) etkisini gösterir. Bunu bir kabadayı olarak da görebiliriz. Her türlü küçük olanı eziyor ve "Benim dediğim olacak." diyor. Bunun modellemesi AA ve Aa şeklinde olur.[1]

Çekinik (resesif) genler.

Modellemesi küçük harf ile yapılan (a) çekinik genler, baskın gen olduğu müddetçe hangi gen tipinde olursa olsun kendini gösteremez. "Aa" gibi genotiplerde baskın gen olduğu takdirde hiçbir zaman fenotipte kendini gösteremez. Kendini fenotipte göstermesi için iki çekinik genin yan yana yani "aa" olması gerekir.[1]

Çaprazlama nasıl oluyor?

Alttaki görselde olduğu gibi ata bireylerden gelen her bir alel gen çaprazlanır. Bunun sonucunda ise genotiplere göre yavru dölün "mavi gözlü, yeşil gözlü, kahverengi gözlü" ihtimallerine dağılır. Bu ihtimaller bazen aile içinde değişebilir. Aşağıda bezelyelerdeki tohum rengine ait çaprazlamalar sonucunda oluşan ihtimallere bakmanızı isterim.

Tüm Reklamları Kapat

Farklı Homozigot fenotipler çaprazlama modeli
Farklı Homozigot fenotipler çaprazlama modeli
Biyodoc
Farklı fenotipte melez ve çekinik genlerin çaprazlama modeli
Farklı fenotipte melez ve çekinik genlerin çaprazlama modeli
Biyodoc
İki melez genin çaprazlama modeli
İki melez genin çaprazlama modeli
Biyodoc
İki saf baskın genin çaprazlama modeli
İki saf baskın genin çaprazlama modeli
Biyodoc
İki çekinik genin çaprazlama modeli
İki çekinik genin çaprazlama modeli
Biyodoc

Bize ailenizin akraba evliliğinin sık olduğunu söylemiştiniz. Akraba evliliğinde etkisini göstermeyen genin sonraki döllerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksek. Bunun sebebi iki aynı tip genin bir araya gelme olasılığı yüksek olması. Tıpkı iki melez (Aa) genin yan yana gelmesi gibi. Tabii akraba evliliği genelde riskli gözükür. Çünkü çekinik genlerin bir araya gelme olasılığı fazladır. Hastalıklar genellikle çekinik genler ile taşınır ve bu akraba evliliğinde diğerlerine göre daha fazla olur.[1]

Sizin ailenizde ki tür içi çeşitliliğin fazla olmasının nedeni akraba evliliğindendir.

Kaynaklar

  1. Ankara Başkent Hastaneleri. Akraba Evlilikleri. Alındığı Tarih: 25 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Ankara Başkent Hastaneleri | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close