Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Ağrı kesiciler neden kafein içerir?

6,356 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
2KediAnnesi

Merhaba. Bazı araştırmalara göre kafeinin, ağrı kesicilerin etkisini arttırdığı gözlemlenmiş. Buna göre 7238 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, akut ağrısı olan hastaların bir bölümüne tek doz ağrı kesici, diğer gruba aynı ağrı kesiciden aynı doz ve ek olarak 100-200 mg arasında kafein verilmiş. Kafeinle birlikte alınan ağrı kesicinin ağrıyı gidermede daha başarılı sonuç verdiği tespit edilmiş1.

Ancak burada önemli bir faktör var ki bu da kafeinin bağımlılık yaratabileceği noktası. Piyasada çok sayıda kafein içeren ağrı kesici olduğunu belirten bir doktor, bu ilaçlarda 30-50 mg kafein olduğunu belirtmiş. 100 mg kafeinin ise insanlarda bağımlılık oluşturabileceğini, bu yüzden ağrı kesicilerden günde 3-4 tablet kullanan kişi kafein bağımlısı olabildiğini söylemiş. Bu nedenle ağrı kesici ilaçların bileşiminden kafein çıkarılmalıdır'' diye de eklemiş. Hatta aynı doktor, bağımlılık durumunda kişilerin yoksunluk gibi belirtilerle karşılabileceğini de belirtmiş. Doktorun sözleri şu şekilde: Kafein bağımlısında en sık görülen yoksunluk belirtisi baş ağrısıdır. Baş ağrısı başlayınca kişi ağrı kesici kullanır. Bu da kişiyi bir kısır döngü içine sokar. Bu durum gereksiz ilaç tüketimini körüklemekle kalmayıp kişinin de yıllarca boşu boşuna ilaç kullanarak kendi sağlığını tehlikeye atmasına neden olur''2. Kişilerin bu ilaçlara bağımlı hale gelmeleri de organlarına zarar verebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yoğun ağrı kesici kullanımı başta mide olmak üzere sindirim kanalının diğer organlarında da çeşitli problemler meydana getirir. Mideyi çeşitli zararlara, enfeksiyon benzeri hastalıklara ve doku hasarına karşı koruyan mide mukozası, fazla miktarda ağrı kesici tüketimi ile zarar görür ve durum midede kanama, ülser ve şiddetli ağrılar gelişmesine neden olur. Ağrı kesici ve antibiyotiklerin bilinçsiz tüketimi aynı zamanda karaciğer üzerinde de büyük olumsuz etkiler meydana getirir. Karaciğer fonksiyon testlerinin bozulması ile başlayan bu sağlık problemi, karaciğer yetmezliği gibi çok daha büyük problemler gelişmesine neden olabilir3.

Ayrıca değinmek istediğim bir diğer nokta da kafein. Biliyoruz ki her şeyin fazlası zarar. Aynı şey kafein için de geçerli. Kafein, aslnda çay ve kahve ile tanıdığımız uyarıcı bir madde. Bunun yanında bazı ilaçlarda, gazlı içeçeklerde de bulunmaktadır. Yararları olduğu kadar zararları da vardır bu uyarıcı maddedin. Öncelikle yararlarından bahsedecek olursak bazı hastalıkların tedavisinde işe yaradığı gözlemlenmiştir. Bazı ilaçların etkisini arttırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Metabolizmayı hızlandırdığı ve karaciğer hastalıklarına yakalanma oranını düşürdüğü söylenmektedir. Zararlarına gelecek olursak, vücuttaki psikolojik ve fizyolojik dengeyi bozabilir. Örneğin uykusuzluk, sinir, depresyon vb. Ayrıca kalp ritmini bozarak kalp sağlığını etkileyebilir. Mide asit salgısını arttırarak mide hastalıklarına neden olabilir. Öğrenmeyi zorlaştırabilir... Bir çok madde sayılabilir. Önemli olan her şeyi dozajına uygun tüketmek/kullanmaktır4.

Sağlıklı günler dilerim ✨

1,691 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kafein Ağrı Kesicilerin Etkisini Arttırıyor. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kafeinli Ağrı Kesicilerde Bağımlılık Riski. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Fazla Ilaç Kullanmanın Vücuda Etkileri. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Kafein Nedir?. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Elif Erdoğan
Elif Erdoğan
38K UP
bilim sever

Merhabalar..

öncelikle ,

Tüm Reklamları Kapat

Kafeinin Faydaları

Bugüne kadar kafein tüketiminin sayısız faydası tespit edilmiştir. Bunlardan bir kısmı şöyle:

Tüm Reklamları Kapat

Kafeinin uyarıcı etkisi nedeniyle astım, prematüre apnesi ve brankopulmonari displesi gibi hastalıkların tedavisinde de etkili olduğu rapor edilmiştir. Kimyasal yapısı, astım hastalarının tedavisinde kullanılan teofilin isimli madde ile benzerdir.

Bazı araştırmalar bir takım ilaçlar ile kafein alınmasının, ilaçların etkisini arttırdığını göstermiştir.

Bunun haricinde kafeinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de vardır. Bu yüzden diyetisyenlerin çoğu yeşil çay içilmesini önermektedirler.

Kafein tüketimi, karaciğer hastalıklarına yakalanma oranını düşürmektedir.

Doğruluğu henüz kesin olmamakla birlikte, Hepatit C tedavisinde kullanılan peginterferon ve ribavirin ile birlikte tedavide etkili olduğu iddia edilmektedir.

794 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kafeinin Vücuda Etkisi. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kafein Nedir?. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Kafeinin Etkileri. (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close