Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nargis Javadova
Üye 29 Kasım 2023
5

Ağrı kesiciler nasıl çalışır?

457 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Tıp Fakültesi Öğrencisi 29 Kasım 2023

Buradaki bilgiler eğitim amaçlıdır bir hekimin uyarı ve tavsiyeleri yerine geçmez.

Öncelikle doz aşımı olayından başlayalım. Her ilaç geliştirilirken minimum yan etki maksimum terapötik etki için gerekli doz belirlenir. Bu dozların yönetimi doktor kontrolünde olmalıdır. Bu yüzden ilaçlar için doz aşımı zararlı etkiler doğurabilir. Her ilacın da doz aşımı etkileri kendine has olabilir. Bu gibi sorularda ilacı kullanan kişi hekimine ilaçla ilgili sorularını sorması daha doğrudur.

Ağrı

Ağrı öznel bir deneyimdir. Ne demek istediğimizi bilsek de aslında tanımlaması zor bir durumdur. Tipik olarak, yaralanma, iltihaplanma veya kanser gibi doku hasarıyla ilişkili istenmeyen bir olaya doğrudan bir yanıttır, ancak şiddetli ağrı beyin veya sinir hasarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir (örneğin inme) ve tetikleyici yaralanma iyileştikten çok sonra da devam edebilir (örneğin kesilen bir uzvun sanki yerindeymiş gibi ağrısının devam etmesi-Fantom uzun ağrısı). Bazı durumlarda ağrı belirgin bir neden olmaksızın da ortaya çıkabilir (örn. bel ağrısı, fibromiyalji).

Tüm Reklamları Kapat

Ağrının Nöronal Mekanizması

Normal koşullarda ağrı periferik sinirlerin afferent (periferden santrale götüren impulslar) impulsları ile ilişkilidir. Bu sinirler periferik dokularda duyusal uçlara sahiptir ve çeşitli türlerde (mekanik, termal, kimyasal) uyaranlarla aktive olurlar. Miyelinsiz C lifleri donuk, yaygın lokalize edilemeyen bir ağrı iletirken miyelinli Aδ lifleri keskin iyi lokalize ağrı iletir.

Buradan spinal yollarla üst kısımlara taşınırlar. Bu taşınma sırasında bir dizi özel nörotransmitter, hücre içi yolaklar rol oynarlar. Detaylara girip asıl sorudan uzaklaşmayalım.

Analjezikler-Ağrı Kesiciler

NSAII

Nonsteroidal antienflamatuvar ajanlar ağrı ve ateşi dindiren ve enflamasyonu azaltan bir grup ilaçtır.Yaklaşık iki düzine farklı NSAİİ mevcuttur, ancak hepsi aynı şekilde çalışır ve bu da siklo-oksijenaz enzimleri adı verilen ve genellikle COX enzimleri olarak kısaltılan belirli bir enzim grubunu bloke etmektir. Bu enzimler prostaglandinlerin üretiminden sorumludur. Prostaglandinler, iltihaplanma, kan akışı ve kan pıhtılarının oluşumu gibi birçok farklı süreci kontrol eden hormon benzeri etkilere sahip bir grup bileşiktir.

Opioidler

Opioidler (narkotik analjezikler), orta ila şiddetli akut veya kronik ağrıdan kurtulmak için kullanılan bir ilaç sınıfıdır. Opioid analjezikler ağrı kesici olarak en yaygın kullanılan analjeziklerden biridir; ancak, aşırı kullanılmaları, aşırı reçete edilmeleri ve kötüye kullanılmaları konusunda dikkatli olunmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Opioidler, vücudumuzda ağrıyı, zevkli ve bağımlılık yapıcı davranışları kontrol eden haberci sistemin bir parçası olan opioid reseptörlerine bağlanarak çalışır. Opioid reseptörleri daha çok beyin ve omurilikte bulunur, ancak mide ve akciğerler gibi vücudun başka yerlerinde de bulunur. Opioidlerin bağlandığı ana opioid reseptörü mu reseptörüdür.

Bu iki ana analjezik başlığı dışında Ergotlar ve Triptanlar gibi antimigren ilaçları da bulunur. Bu ilaçların tek başlarına, kombine halleri ağrının tedavisine göre değişecek şekilde bulunmaktadır.

Ağrıda ilaç yaklaşımına ek olarak nörostimülasyon ve nöroablatif gibi daha ileri yöntemler de mevcuttur.

Kaynaklar

  1. H. P. Rang. Rang & Dale's Pharmacology. ISBN: 9780443069116.
  2. Carmen Pope. List Of Common Analgesics + Uses, Types & Side Effects - Drugs.com. Alındığı Tarih: 29 Kasım 2023. Alındığı Yer: Drugs | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close