Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Demir Atçı
Demir Atçı
1,952 UP
Üye 10 Şubat 2024 1 Cevap
4

Ağlamak evrimsel süreç boyunca insana ne katmıştır ve ne zamandan beri ağlıyoruz?

274 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine araştırmalar 14 Şubat 2024

Birçok hayvan acı çektiğinde ciyaklıyor veya bağırıyor. Ancak bilim insanlarının söyleyebildiği kadarıyla, duygusal nedenlerle gözyaşı döken tek tür biz insanlar gibi görünüyor.

Daha ayrıntılı olmak gerekirse, ağlamanın maymunlarda, fillerde ve hatta develerde belgelenmiş olmasına rağmen, yalnızca insanlarda duygusal gözyaşları oluştuğu ve ağlama davranışlarının yetişkinliğe kadar devam ettiği yalnızca insanlarda olduğu görülüyor. Gözyaşlarının yırtıcı hayvanlara varlığımızı işaret etme riski taşıdığı göz önüne alındığında, zorluk bunun neden böyle olması gerektiğini açıklamaktır.

Her ne kadar bazı durumlarda ağlamak riskli olabilse de, ağlamanın çığlık atmak veya başka yüksek sesli bir akustik sinyal yaymaktan çok daha az riskli olduğunu öne sürüyor. Yırtıcılardan bağırarak korkup kaçmak yerine ağlamak yaşama riskini arttırabilir. Bu, özellikle insan çocukluğunun uzun bir döneminde meydana gelen yakın mesafeli etkileşimler durumunda geçerlidir; bir anneyi, bebeğinin acısını fark etmek için gereken tek şey bir gözyaşı olabilir. Psikolog Vingerhoets teorisini desteklemek için insanlarda ve eski dünya primatlarında genişlemiş görsel kortekse işaret ediyor; bu yapının büyük olasılıkla yüz kaslarındaki nüansları ve gözyaşı ve kızarma gibi diğer güçlü görsel ipuçlarını okumak için evrimleştiğini öne sürüyor. Buna ek olarak ağlamak, yetişkinlerde yatıştırma ve yakarış sinyali veren duygusal bir ifadedir; onun ileri sürdüğü bir şey, ilk insan topluluklarında daha fazla karşılıklı güveni ve sosyal bağlılığı teşvik etmenin bir yolu olarak avantajlı olurdu.

Tüm Reklamları Kapat

D. MacLean, ilk insanların büyük ölçüde ateşe bağımlı olduklarından, gözlerinin sıklıkla dumana tepki olarak refleks gözyaşları ürettiğini öne sürüyor. İnsanlar evrimleştikçe duman muhtemelen yaşam kaybıyla ve dolayısıyla üzüntüyle güçlü bir ilişki kazandı.

Kaynaklar

  1. M. Honigsbaum. Why Do Humans Cry? A New Reading Of The Old Sob Story. (13 Nisan 2013). Alındığı Tarih: 14 Şubat 2024. Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close