Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
45K UP
Üye
0

Afrika ülkeleri geçimlerini nelerden sağlıyor?

1,455 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
İşletme Lisans Mezunu& okur bir birey.

Afrika, kıta olarak insanlık tarihinin ilk yerleşim alanlarından biridir. Ayrıca yüz ölçümü ve nüfus yoğunluğunun en büyük ikinci kıtasıdır. Bununla birlikte, 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar kölecilik ve sömürge imparatorlukları kurulmuştur. Bağımsızlıklarını kazanabilmeleri zor olmuştur.

Afrika, doğal kaynaklar açışından dünyanın en zengin coğrafyası olmasına rağmen en gelişmemiş ve fakir bölgelerinden biridir. Bunun en temel sebebi, bölgenin çok çeşitli hastalıklar ile boğuşması: AIDS, sıtma, kolera vb. hastalıklar. Bir başka sebebi bölgede yaşanan insan hakları, yozlaşmış hükümetler, askeri ve iç çatışmalar.[1] Birleşmiş Milletler, 2020 İnsanı Gelişim Endeksi tablosuna göre, "düşük insanı gelişme" olarak adlandırılan kısmın tamamına yakını Afrika ülkeleridir.[2] Kıtanın da büyük çoğunluğunun çöl bölgelerinden olmasından dolayı olarak yaşam alanları da kısıtlı.

Afrika Kıtasında yetiştirilen başlıca tarım tipleri ve yetiştirilen tarım ürünleri
Afrika Kıtasında yetiştirilen başlıca tarım tipleri ve yetiştirilen tarım ürünleri
İstanbul Üniversitesi AUZEF

Sınırlı tarım ürünlerinin yanı sıra madencilik ve Kuzey Afrika ülkelerinde petrol ve doğal gaz rezervleri bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Son yıllarda Çin Halk Cumhuriyetinin yatırımları ile düzelmeye başladı. Kaynak kullanımları yeteri niteliğinde olmadığından ve yaşanan politik istikrarsızlıklar kıtaya ekonomik olarak zarar vermektedir. Konuyu bildiğim kadarıyla açıklamaya çalıştım, umarım yazdıklarım ile aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir.

213 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. Sandbrook: J. Barker, et al. (1985). The Politics Of Africa's Economic Stagnation (African Society Today). ISBN: 9780511558931. Yayınevi: Cambridge University Press. doi: 10.1017/CBO9780511558931.
  2. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (United Nations Development Programme). (Rapor, 2020). The 2020 Human Development Report. Not: s. 255- 257: ISBN: 978-92-1-126442-5.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close