Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
9

Adolf Hitler Türkler hakkında ne düşünüyordu?

15,910 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kağan Köseoğlu
Tarih Meraklısı

Hitler'in 4 Mayıs 1941 tarihli konuşmasında şu ifadeler yer alır:

"Türkiye Dünya Savaşı'nda müttefikimizdi. Harpteki talihsizliğimiz neticesinde Türkiye de bizim gibi çok sıkıntı çekti. Genç Türkiye'nin kurucusu olan büyük ve zeki lider(Atatürk) korkunç acılar çeken ve kaderine terk edilmiş haldeki müttefiklerin tekrar ayağa kalkma çabalarının ilk ve harika bir örneği oldu. Türkiye, hükûmetinin akılcı hamleleriyle istiklalini muhafaza etmeyi başarırken Yugoslavya ise İngiliz entrikalarının kurbanı oldu."[1]

Burada görmekteyiz ki Hitler, Birinci Dünya Savaşı'ndaki Türk-Alman dostluğuna vurgu yapıyor ve Türkleri "kardeş millet" gibi görüyor. Bunun yanı sıra Atatürk'ten de bahsediyor, onu özellikle övüyor çünkü amaçlarının ortak olduğunun farkında. Her iki devlet de Birinci Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıktı ve her iki devlet de yıkıntıya uğradı.

Tüm Reklamları Kapat

Adolf Hitler'in 1930'ların başındaki en büyük vaadi, Versay Antlaşması'nı yürürlükten kaldırmak ve Almanya'yı yeniden eski güçlü günlerine döndürmekti. Bu süreçte de Türkiye'yi örnek alırdı ve Atatürk'ü idolleştirirdi. Bu yüzden de Türklere ve Atatürk'e karşı bir sempatisi vardı.

Bunun haricinde, iki devlet aralarında 18 Haziran 1941'de saldırmazlık paktı da imzalamışlardır ve olası bir Türk-Alman harbine karşı oluşan gergin ortamı rahatlatmışlardır.[2]

Yani genel bazda baktığımızda Hitler'in radikal ırkçı fikirleri hariç tutulduğunda Türklere pek düşmanlık beslemediğini, hatta Türkler ve özellikle Atatürk hakkında iyimser fikirleri olduğunu söyleyebiliriz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir :)

1,680 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Internet Archive. Adolf Hitler's Speech About Turkey And Mustafa Kemal Atatürk On May 4, 1941 : Adolf Hitler : Free Download, Borrow, And Streaming : Internet Archive. (2 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2023. Alındığı Yer: Internet Archive | Arşiv Bağlantısı
  2. Tarihlerle. Türk-Alman Saldırmazlık Paktı Nasıl Karşılandı? | Tarihlerle. (18 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 12 Şubat 2023. Alındığı Yer: Tarihlerle | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Bütev
Tarih Meraklısı Bir Yazılımcı

Hatta savaşın son dönemlerinde almanlar ölüm işlemlerini hızlandırmış ve tüm tren hatları toplama kamplarına insan taşımayı hızlandırmıştı. Almanlar dışındaki birçok milletten ve ırktan kişiler yakalanıp mahkeme kararı ile kamplara gönderilirdi. Bu durumdan en çok kurtulanlar ise Türkler olmuşlar ve hatta Türk vatandaşlığı bulunan birçok Fransız ve yabancı milletten insanlar bu şekilde kamplara gitmekten kurtulmuştu. Öldürülmesi kesinleşmiş bazı Yahudiler ise Türkiye'nin özel izni ile Türk konsolosluklarına gitmiş ve özel izinler ile Türkiye'ye trenler ile gönderilmişti. Buradan örnekle Hitlerin ve Nazi Almanya'sının Türklere[1] olan görüşünü anlamaktayız.

631 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close