Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Adiabatic teoremin evrimsel biyolojide karşılığı var mıdır? Adiabatic quantum computing ile bir simülasyon hazırlanabilir mi?

Quantum computing sistemleri ile adiabatic teorem üzerine bir machine learning modeli çıkarsak ve basit bir canlının evrimsel süreçlerini tanımlasak. Mevcut değerleri, ortam şartları ve beraber yaşadığı diğer yırtıcıları da parametre olarak ekleyerek, hedeflediğimiz basit canlının bir sonraki evrimleşme modelini tahmin ettirebilir miyiz?
150 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Adyabatik teoremin evrimsel biyolojide karşılığı vardır. Adyabatik yaklaşım, sistemin maruz kaldığı etkilerin değişim hızı ile sistemin değişim hız arasında ilişki kurar. Evrim de tam olarak böyle bir şeydir, çok çok kabaca, değişen dış koşullar vardır, bu değişen dış koşullar altında canlılar değişir.

Dinamik sistemlerin "içsel zaman" ları vardır, dış uyaranlara tepki verme zamanı gibi düşünebilirsiniz bunu. Fizikte gevşeme zamanı (relaxation time) olarak da adlandırılır bu kavram. Bazı sistemler dış uyaranlara çok hızlı tepki verebilirken, bazıları (içsel yapılarının farklı olmasından dolayı) daha yavaş tepki verebilir. Canlılık açısından düşünürsek, belirli bir canlının o anki formunda canlılığını sürdürebilmesi, dış koşulların belirli değer aralıklarında olmasına bağlıdır. Mesela insanların hayatının devamı atmosferdeki oksijen miktarının belirli bir aralıkta olmasına bağlıdır ya da güneşten gelen ışınların morötesi kısmına denk gelen kısmının belirli bir yüzdeden büyük olmamasına bağlıdır vb. vb. Canlılar "adaptif" sistemlerdir, yani dış koşulardaki değişime uyum sağlama yeteneğine sahiptir. Dış koşulların belirli bir hızdaki değişimi, bazı canlıların içsel organizasyonlarında değişikliğe giderek (form değiştirerek) uyum sağlaması ile sonuçlanırken, bu süreç, değişimi yakalayamayanlar için canlılığın bitmesi ile sonuçlanabilir. İşte adyabatik yaklaşım ile evrimsel biyoloji arasındaki ilişki bu eksendedir.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunun açıklama kısmına belirtilen simülasyonu gerçekleştirmek için "Quantum computing sistemleri ile adiabatic teorem üzerine bir machine learning modeli " ne ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. Klasik enformasyon teorisine dayanan hesaplama ile de bu simülasyon yapılabilir, ki yapılıyor da zaten. Buradaki kritik mesele, yeni bir hesaplama sisteminden çok, daha fazla parametreyi hesaba katan yeni modeller oluşturmak bence.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Basit Bir Evrim Simülasyonu. (21 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Bir Başka Evrim Simülasyon Paketi. (21 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close