Büyük patlamadan sonra ortaya çıkan ışıkların dalga boyu dünyaya ulaşana kadar mikro dalga seviyesine düşüyor. Bu gelen (mikrodalga ) ışıklar mikrodalga teleskopları ile gözlemlenebiliyor. Ulaşan en eski mikroda ışımaları kullanılarak evrenin büyük patlamadan sonraki hali elde ediliyor. Bizim gördüğümüz evren büyük patlamadan sadece 42 milyon yıl sonrasına ait. Yani ışık bize gelene kadar evrenin gemişlemesinden dolayı 13,7 milyar yıl geçmiş. Buda bize evrenin yaşını veriyor.

Gözlemlenebilir evrenin bilgimiz anlamda gözlemlememiz mümkün değil çünkü yarı çapı çok büyük ve ışığın bize gelmesi için 15 milyar ışık yılı beklememiz gerekiyor. 15 milyar ışık yıl yarıçapını geçen, uzaklıkla artık gözlemlenemiyor çünkü ışık, evrenin ışık hızınıda aşan genişlemesinden dolayı bize ulaşamıyor.

Dünyaya gelen en yaşlı ışıkların yolculuk süreleri ve evrenin genişlemesi hesap edilerek gözlemlenebilen evrenin yarıçapı hesap ediliyor (46 milyar ışık yılık- çapı 92 milyar ışık yılı). Burada kafan 15 milyar yıl ile karışmasın. Bir tanesi gözlemlenebilir evrenin şu andaki yarı çapı. Diğeri (bize göre en uç ) ne kadar uzaktaki yıldızın ışığı bize ulaşırın hesabı.
Bu konu biraz kafa karıştırıcı. Buradaki[1] videoyu daha detaylı anlatıyor. Zamanın olursa izlemeni tavsiye ederim.
Kaynaklar
- www.youtube.com. If The Universe Is Only 14 Billion Years Old, How Can It Be 92 Billion Light Years Wide?. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2022. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı