Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Adı üstünde gözlemlenebilir evren nasıl oluyor da gözlemleniyor?

Bu soru daha önce soruldu mu ya da hakkında video çekildi mi fikrim yok, öncelikle sorulduysa üzgünüm. Cevabını bulmak için araştırmalarda bulunsam da istediğim sonuca ulaşamadım. Merak ettiğim, bu nasıl sağlanıyor? Veriler varsayımdan ibaret mi yoksa gerçekten de gözlemlenebiliyor mu? Ne yazık ki uzay konusunda yeterli bilgi depolamam yok.
483 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
B Polat
B Polat
324K UP
Bilim Meraklısı

Büyük patlamadan sonra ortaya çıkan ışıkların dalga boyu dünyaya ulaşana kadar mikro dalga seviyesine düşüyor. Bu gelen (mikrodalga ) ışıklar mikrodalga teleskopları ile gözlemlenebiliyor. Ulaşan en eski mikroda ışımaları kullanılarak evrenin büyük patlamadan sonraki hali elde ediliyor. Bizim gördüğümüz evren büyük patlamadan sadece 42 milyon yıl sonrasına ait. Yani ışık bize gelene kadar evrenin gemişlemesinden dolayı 13,7 milyar yıl geçmiş. Buda bize evrenin yaşını veriyor.

Kozmik mikrodalga arka plan ışıması haritası
Kozmik mikrodalga arka plan ışıması haritası

Gözlemlenebilir evrenin bilgimiz anlamda gözlemlememiz mümkün değil çünkü yarı çapı çok büyük ve ışığın bize gelmesi için 15 milyar ışık yılı beklememiz gerekiyor. 15 milyar ışık yıl yarıçapını geçen, uzaklıkla artık gözlemlenemiyor çünkü ışık, evrenin ışık hızınıda aşan genişlemesinden dolayı bize ulaşamıyor.

Gözlemlenebilir evren limiti
Gözlemlenebilir evren limiti

Dünyaya gelen en yaşlı ışıkların yolculuk süreleri ve evrenin genişlemesi hesap edilerek gözlemlenebilen evrenin yarıçapı hesap ediliyor (46 milyar ışık yılık- çapı 92 milyar ışık yılı). Burada kafan 15 milyar yıl ile karışmasın. Bir tanesi gözlemlenebilir evrenin şu andaki yarı çapı. Diğeri (bize göre en uç ) ne kadar uzaktaki yıldızın ışığı bize ulaşırın hesabı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konu biraz kafa karıştırıcı. Buradaki[1] videoyu daha detaylı anlatıyor. Zamanın olursa izlemeni tavsiye ederim.

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. If The Universe Is Only 14 Billion Years Old, How Can It Be 92 Billion Light Years Wide?. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2022. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close