Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Murat 1480
Murat 1480
1,552 UP
Üye
5

Adem ve Havva hikayesi nereden ve nasıl ortaya çıktı?

4,471 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Adem ve Havva'nın hikayesi, Tevrat'ın Yaratılış Kitabı'nda yer alan iyi bilinen bir anlatıdır. Kutsal Kitap'a göre Tanrı, ilk erkek olan Adem'i Aden Bahçesi'nde yaratmış ve daha sonra ona eşlik etmesi için ilk kadın olan Havva'yı yaratmıştır. Hikaye, Adem ve Havva'nın yılan kılığındaki Şeytan tarafından iyilik ve kötülüğü bilme ağacından yemeleri için nasıl ayartıldıklarını ve bunun sonucunda Cennet Bahçesi'nden kovulduklarını anlatarak devam eder.[1]

Hikayenin kökenini kesin olarak belirlemek zordur, çünkü varlığını destekleyen sınırlı tarihsel kanıt vardır. Bununla birlikte, birçok bilim adamı Adem ve Havva'nın hikayesinin eski İbraniler arasında sözlü bir gelenek olarak ortaya çıkmış olabileceğine, muhtemelen İsrail tarihinin milattan önceki dönemine (M.Ö. 586'dan önce) kadar uzandığına inanmaktadır.[1]

Âdem ve Havva'nın hikâyesi, Gılgamış Destanı ve Enuma Eliş gibi eski Mezopotamya'daki benzer yaratılış mitleriyle de ilişkilendirilmiştir. Bu mitler insanın yaratılışı ve ilahi müdahale gibi ortak temaları paylaşmaktadır; bu da Adem ve Havva'nın hikayesinin daha önceki mitlerden ve geleneklerden etkilendiğini düşündürmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

321 görüntülenme

Kaynaklar

  1. John Van Seters. (1999). The Pentateuch : A Social-Science Commentary. ISBN: 9781841270272. Yayınevi: Sheffield Academic Press. sf: 233.
  2. Irving L. Finkel. (2013). The Ark Before Noah : Decoding The Story Of The Flood. ISBN: 9781444757057. Yayınevi: Hodder et Stoughton. sf: 421.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gürol Kaan Gürler
Sümer mitolojisinin semavi dinlere olan etkisini araştırıyorum.

Adem Kur'an'da geçmesine rağmen Havva ismi geçmemektedir.Bu isim İsrailiyat kaynaklı hikayelerde bulunur.Bunlar da Sümer Mitolojisinde geçmektedir.

Sümer efsanesine göre Dilmun adında tanrılarıların yaşadığı saf ve temiz bir ülke var. Burada hastalık ve ölüm bilinmiyor. Fakat suyu yok. Su Tanrısı, Güneş Tanrısı'na yerden su çıkararak orasını tatlı su ile doldurmasını söylüyor. Güneş Tanrısı da isteneni yapıyor. Böylece Dilmun ağaçları ve çayırlarıyla tanrıların cennet bahçesi oluyor. Yer Tanrıçası bu bahçede sekiz bitki yetiştiriyor. Bunlar şifa verici olduğundan gelişi güzel yenmesi yasaklanıyor. Fakat Bilgelik ve Sular Tanrısı Enki dayanamıyor ve iki yüzü olan veziri e bu bitkileri toplatıp yiyor. Buna çok kızan tanrıça Enki'yi ölümle lanetliyerek ortadan kayboluyor. Enki çok hastalanır. Diğer tanrılar, Büyük güçlüklere tanrıçası bularak Enki'yi iyi etmesi için yalvarıyorlar. Tanrıça, Enki'nin yediği sekiz bitki yüzünden hasta olan sekiz organı için sekiz tanrı yaratıyor. Enki'nin hasta olan organlarından biri kaburgasıdır. O organı iyi eden tanrıçanın ismi Nin-ti'dir. "Nin" hanım, "ti" Kaburga demektir. İkinci anlamı yaşamdır. İlk anlamı "Kaburganın hanımı", ikinci anlamı ile "yaşamın hanımı"dır. [1]

Bu efsane Tekvin Bap 2:4'e tamamen uymaktadır. Sümerliler de tanrıların bahçesi Dilmun, Tevrat'ta Tanrı'nın yeri Aden olup ikisinde de su yoktur. Tevrat' ta yerden buğu çıkıp toprağı suluyor. [2] Aden'e meyve ağaçları ve yenmesi yasak olan ağacı dikiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tevrat'ta Adam bu bahçenin toprağından yaratılmış, "yaşamın hanımı" manasındaki Havva da Adam'ın kaburgasından meydana getirilmiştir. [3]

219 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. İ. Çığ. (1997). İbrahim Peygamber: Sumer Yazılarına Ve Arkeolojik Buluntulara Göre. Yayınevi: Kaynak Yayınları.
  2. S. N. Kramer. (2007). Tarih Sümer'de Başlar. Yayınevi: Kabalcı Yayınevi.
  3. S. N. Kramer. (1970). The Sumerians: Their History, Culture, And Character (Phoenix Books). ISBN: 9780226452388.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close