Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Adaptasyonlar sonucu oluşan değişimler nasıl kalıtıldı oğul döllere nasıl akatarıldı. Yararlı alışkanlıklar sonraki nesle nasıl aktarıldı?

Evrim doğal seçilimde adapte olan bireylerin yaşama devam ettiğini söyler. Bu davranışlar dna'ya nasıl işlenir?
351 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
329K UP
Düşünür

merhabalar Herbert Spencer

doğal seçilimi çok basit bir dille anlatacağım. doğal seçilim der ki, çevre sürekli değişim halindedir, hayatta kalanlar genlerini sonraki nesile aktarır, hayatta kalamayanlar sonraki nesile genlerini aktaramaz. bu sayede evrim ilerler. Evrimin tanımı, genlerin nesiller içersindeki değişimidir. sonradan kazanılan alışkanlıkların dnaya yansıması değildir.

bir örnekle anlatmaya çalışayım. bir kelebek popülasyonu düşün. bu kelebek popülasyonundan, her renkte kelebek olsun(farklı varyasyonlar), ama yeşil renkli olanlar daha iyi kamufule olduğu için, çoğunluk yeşil renkte, diğer renkler azınlık. şimdi bu habitata insanların yaptığı bir fabrika getirelim. bu fabrikanın dumanları çevredeki ağaçların kabuklarını siyah renge bürüyor olsun. şimdi çevre baskısı değişti. artık yeşiller o kadarda iyi kamufule olamıyor, eskisi kadar üreyemiyor ve haliyle gelecek nesile yeşil renk genini aktaramıyor. artık varyasyondaki çoğunluk siyah renkli kelebekler çünkü artık siyahlar avantajlı.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim tanımı, gen frekansının nesiller sonra değişimidir. bu örnekteki gen frekansındaki değişim, yeşil çoğunluktan, siyah çoğunluğa doğru kaymıştır. bunun adı evrimdir. tabi ben basit bir şekilde anlattım, binlerce özelliklerin olduğu sürekli kaotik bir şekilde çevrenin değiştiği durumları düşün. evrim ve adaptasyonlar bu şekilde çalışır.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Evrimleşen özellikler genlere işlemiyor. Değişim zaten ilk başta genlerde başlıyor. Çeşitlilik mekanizmaları ile oluşan kalıtsal çeşitlilik için ilk başta genlerin değişmesi gerekiyor zaten.

Çeşitlilik mekanizmaları (kalıtsal mutasyonlar, crossing over vs.) ile çeşitlilik oluşur. Örneğin büyük gaga, geniş gaga, küçük gaga, dar gaga. Doğal seçilim kısaca, çeşitlilik mekanizması ile oluşturulan çeşitliliğin seçilmesi, daha uyumlu veya avantajlı olanın hayatta kalması ve genlerini gelecek nesillere aktarabilmesidir. Çevre şartlarında küçük gagalı olanlar daha rahat yiyebiliyor diyelim. Bu yüzden küçük gagalılar daha kolay hayatta kalıp daha kolay ürüyor. Kendilerini avantajlı kılan genleri gelecek nesillere daha çok aktarıyor. Uyumlu olanlar daha çok üreyip diğerleri elenince ispinoz popülasyonunda nesiller geçtikçe küçük gaga geninin frekansı artar. Yani evrim yaşanır. Bu evrimsel değişime sonradan bakan biz küçük gagalıların daha kolay hayatta kalıp ürediğini fark ediyoruz bu yüzden bu özelliğe adaptif özelik diyoruz. Bu tür evrimsel değişimlere de adaptasyon diyoruz.

Görebileceğiniz gibi zaten genlerde DNA'da kalıtsal bir çeşitlilik var. Evrimin olması için gerekli şartlardan biri. Yararlı özellikler sonradan genlere veya DNA'ya işlenmiyor. Zaten popülasyonda genler düzeyinde bir çeşitlilik oluşur, çevre şartlarına göre bazıları daha kolay hayatta kalır, bazıları ise çevre şartlarında hayatta kalamaz, elenir. (ya da daha az ürer.) Çevre şartlarında daha çok hayatta kalan ve üreyebilen bireyler ise genlerini çocuklarına daha çok aktardığı için (ve çevreye uyumsuz olanlar öldüğü veya daha az ürediği için) her nesilde daha uyumlu bireyler çoğalır ve evrim yaşanır.

Tüm Reklamları Kapat

https://youtu.be/JlBTsZTzlok?t=323 (Videoyu izlerken hızlandırabilirsiniz.)

https://youtu.be/I-cn3Sf2sd0?t=261

122 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close