Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Adalet mi Merhamet mi?

1,136 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ali Sert
Ali Sert
60K UP
Düşünür çok Düşünür

Devlet işlerinde genelde adalet ön plandadır.[1] Devletin dini adalettir ve adalet ortadan kalktığında ortada ne düzen, ne güvenlik ne de ekonomi kalır. Dolayısıyla devleti emanetçi olarak yönetenlerin vatandaşlarına adaleti ön plana çıkararak davranmaları esastır. Hatta en ufak bir devlet memurunun muhatap olduğu vatandaşına karşı dini görüşüne giyim kuşam saç sakal ya da etnik mensubiyetine bakmadan görevini tam olarak yerine getirmesi adaletin gereği olacaktır. Ama örneğin bir öğretmen öğrencilerine karşı her ne kadar adil olması gerekse de bazı durumlarda merhameti önceleyip öyle davranması daha uygun olur. Bir annenin yavrusuna merhameti, bir insanın yaşlı ya da yoksul bir insana merhametle muamelesi, hayvanlara karşı merhamet duymak insan olmanın gereğidir. Fakat günümüzde şunu görüyoruz adaletin ve özellikle adliye koridorlarında dağıtılacak adaletin olmadığı bir yerde insanlarda merhamet de kalmıyor ve vicdanlarının sesini bastırmak için her mahalle kendi inanış argümanlarına uygun bahaneler buluyorlar. Ne yazık ki adalet dahi adil dağıtılmıyor. Oysa adalet mülkün temelidir ve adaletin olmadığı yerde mülkiye de olmaz.

Kaynaklar

  1. Uygur. Adalet Ve Hukuk Devleti. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2022. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Layığı ile tecelli edebilseydi Adalet kuşkusuz.

Fakat ne yazık ki dünyamızda adalet; gerek doğanın cilvesi ile engellilik, hastalık, yoksunluk nedeni ile gerekse toplumsal düzenimiz eli ile haksızlık, zulüm, yoksulluk nedeni ile çoğu zaman layığı ile tecelli edemiyor.

Hal böyle olunca adaletin temeline dayanak olan vicdanımız yaratılan boşluğu ve yine adalet adına doldurma arayışına giriyor. Bu bazen iyilik, bazen pozitif ayrımcılık ve çoğu zaman da acıma duygusu olarak ifade edilen merhamet olarak vücut buluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bir bakıma merhamet; yerini bulamayan adaletin yerini bulamamasının dolaylı müsebbibi oluşumuzun en içten itirafı. Keşke buna hiç ihtiyaç duymayacağımız bir dünya inşa edebilsek. Hatta adaletin dahi bir ihtiyaç olmadığı bir dünya. Emin olalım ki zor değil…

Kaynaklar

  1. Dostoyevski. (2022). Suç Ve Ceza. Yayınevi: TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI. sf: 704.
  2. Adnan Güriz. Adalet Kavramı. ISBN: 9789757748274. Yayınevi: Türkiye Felsefe Kurumu. sf: 193.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hakan Gün
Hakan Gün
1,240 UP
Filozof

Yumurtamı tavuktan tavukmu yumurtadan cıkıyor sorusu

Merhamet olursa adalete gerek kalırımı?adalet olursa merhamete gerek kalırmı?

Merhamet ne demek ?

Tüm Reklamları Kapat

Adalet ne demek?

Sivri sineklere merhamet duyuyormuyuz?

Sivri sinekler için adalet istiyormuyuz?

Merhamet karşı tarafın acısını kendi içimizde hissetmek bunu yapabilmek için aynı ona kendimizi yakın hissetmeliyiz veya aynı şeyleri yaşamış olmalıyız bir nevi evrimsel olarak benzer genleri taşıyan kişilerin dayanışması.bir kadın seri katile aşık olabilir ve onun için merhamet isteyebilir.merhamet subjektiftir.

Tüm Reklamları Kapat

Adalet ise pragmatiktir.

Adalet mi ,merhametmi?

İkiside özünde yakındır sadece yakınından biri birşey için hapse girse onun için merhamet duyarız.adalalet istemeyiz .

Yani merhameti bizim sempatimizi kazanan kişiye gösteririz ,adaleti herkese tek farkı budur.

Merhamet mağdur olarak gösterilir ,adalet nefret olarak.

Nefret edilen biri=Adalet yerini buldu

Merhamet gösterilen kişi(kişinin gözünde mağdur ve yakın hissettiği kişi çünkü kendisini de bu dünyada mağdur olarak görür aynı şeyleri yaşadığı ve sempati duyduğu için)=Kendini savundu (birisini öldürmüş olabilir ama herkes kendini bu dünyada mağdur gördüğü için daha yakın hissederler).

Tavukmu yumurtamı ikilemine dönecek olursak.herkes adaletli olursa merhamete gerek kalmaz.

Herkes merhametli olursa adalet hala gereklidir.

Yumurta bütün türleri kapsar ama tavuk yumurtadan çıkar.

Tüm Reklamları Kapat

Yani adalet merhametten üstündür çünkü pragmatiktir .ama merhamet bencildir kendi çıkarı için düşünür.

[1]

Kaynaklar

  1. Imagine Health. The Psychology Of Mirroring. (31 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2022. Alındığı Yer: Imagine Health | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close