Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
x Kişi
x Kişi
190K UP
Üye
2

Açıklamadaki yoruma göre 6. yüzyıldan önce Türk yok mu?

Türk" sözcüğüne yakın ifadeler Çin kaynaklarında M.Ö. 3. yüzyılda geçmektedir. Çin yıllıklarında T'ieh-lê, T'u-cüeh, Ting-ling şeklinde değişik biçimlerle ifade edilmiştir. Eldeki belgelere göre Türk adının resmî olarak kullanımı 6. yüzyıldaki Göktürk Devleti'nde kesinleşir.
271 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Mehmet Göksu
Mehmet Göksu
25K UP
Otodidakt

Çok güzel ve bağlayıcı bir soru, çünkü Yunan ve Türk sözcükleri sanki ayrı birer ulusu ifade ediyor gibi dursalar da aslında öyle değiller.

Türk sözcüğünün bizim Göktürkçe dediğimiz dildeki karşılığı Törük. Aynı töreyi paylaşan, töreli, töre sahibi, yani aynı kültüre sahip çıkan, "töredaş" demek. Göktürk devleti bu konsepti siyasi oluşumunun merkezine koyup, hüküm alanındaki herkesi Törük ilan etti. Yani aynı dili konuşup, aynı kanunları, örf ve adetleri paylaşan herkes Türk oldu. Bizim bugünkü Türk kavramımız da bu siyasi oluşuma dayanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bugünkü "Türk" kavramımızdan bakacak olursak evet, 6. yüzyıldan önce Türk yoktu.

Ama tabii ki bu kavramın oluşmasını sağlayacak, sebep olacak, aracı olacak, köklendirecek, kültürel olarak bizim 6. yüzyıl Türklerine yakın sayabileceğimiz insan toplulukları vardı. Gerek coğrafyanın gerek siyasi oluşumların dayatması ile benzer kültürel yapılar kuran bu insan topluluklarına Ön Türkler veya Proto-Türkler gibi anormal geniş ve pek de ne dediği anlaşılmayan isimlendirmeler yakıştırıldı. Bu insanların kendilerine ne dediklerini bilmiyoruz çünkü doğrudan onlardan kalan yazılı kaynaklarımız yok. Ama arkeolojik çalışmalar, her ne kadar Orta Asya gibi devasa bir coğrafyaya göre çok kısıtlı kalsalar da, örneğin Orkun gibi (Orhun değil, eski Türkçede H sesi yok), Yenisey gibi, Altay gibi birbirine çok çok benzeyen ama farklılıkları da olan kültürel yapıları ayırt edebilmemizi sağlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu kültürel yapıların bir siyasi örgütlenme altında birleşmesi ve tüm bu kültürlerin aynı potada erimesi ile "Türk" ortaya çıktı. Öncesinde yoktu.

Yok eğer "Türk" kavramını, "Altay dil ailesinden bir dil konuşan süvari yarı göçebe klanlar" olarak kabul edeceksek, o halde tarihlerini Çin yıllıklarındaki gibi M.Ö. 300'lere değil, Saymalıtaş kaya çizimlerini baz alarak M.Ö. 3000'lere götürmemiz lazım.

Yunanlarda ise durum böyle değil. Yunanistan, Ege ve Batı Anadolu coğrafyasında günümüzden 200-300 yıl öncesine kadar hiçbir şekilde ne bir Helen merkezli siyasi birlik, ne bir kültürel birlik, ne de ulus birliği vardı. Mesela tanrı Apollon hep bir Yunan tanrısı olarak kabul edilir. Ama Truva savaşında karaya çıkan işgalcilerin ilk yaptıkları iş de Apollon tapınağını yıkmaktı. E hani Yunan tanrısıydı bu?

Tüm bu coğrafyanın hepsinin birden Yunan veya Helen kültürüne dahil olduğu düşüncesi tamamen Megáli Idéa düşüncesinin Batı Avrupa elitleri ve tarih yazımcıları tarafından da benimsenmesiyle yorumlanan antik tarih anlatımlarından gelmektedir. Örneğin Anadolu'daki Milet ile karşı kıyıdaki Atina arasında ne dil, ne inanç, ne kültür ne de düşünce anlamında bir paralellik vardır.

O yüzden "Yunanlar Bizanslı değildi" doğru bir ifadedir. Ama aynı zamanda "Yunanlar Osmanlıydı" da doğru bir ifadedir çünkü Osmanlı İmparatorluğu (ki bu da hatalı bir kullanımdır. İmparatorluğun ismi asla "Osmanlı" olmadı. Devlet-i Âlîye veya Devlet-i Ebed-Müddet kullanılırdı) zamanında Yunan kavramı ve dahası bu kavram tarafından desteklenen bir kültür, ulus bilinci vardı.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karadelikler Hakkında YANLIŞ Bildiğiniz Her Şey! | Prof. Dr. Bayram Tekin (ODTÜ) (KISIM 1)
Karadelikler Hakkında YANLIŞ Bildiğiniz Her Şey! | Prof. Dr. Bayram Tekin (ODTÜ) (KISIM 1)
İki Burun Hissi: Burnunuza Dokunarak
İki Burun Hissi: Burnunuza Dokunarak "İllüzyon" Yaratın!
Türkiye Gerçekte Ne Kadar Büyük?
Türkiye Gerçekte Ne Kadar Büyük?
Sivilce Patlatmak Zararlı mı?
Sivilce Patlatmak Zararlı mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close