Çok güzel ve bağlayıcı bir soru, çünkü Yunan ve Türk sözcükleri sanki ayrı birer ulusu ifade ediyor gibi dursalar da aslında öyle değiller.
Türk sözcüğünün bizim Göktürkçe dediğimiz dildeki karşılığı Törük. Aynı töreyi paylaşan, töreli, töre sahibi, yani aynı kültüre sahip çıkan, "töredaş" demek. Göktürk devleti bu konsepti siyasi oluşumunun merkezine koyup, hüküm alanındaki herkesi Törük ilan etti. Yani aynı dili konuşup, aynı kanunları, örf ve adetleri paylaşan herkes Türk oldu. Bizim bugünkü Türk kavramımız da bu siyasi oluşuma dayanıyor.
Eğer bugünkü "Türk" kavramımızdan bakacak olursak evet, 6. yüzyıldan önce Türk yoktu.
Ama tabii ki bu kavramın oluşmasını sağlayacak, sebep olacak, aracı olacak, köklendirecek, kültürel olarak bizim 6. yüzyıl Türklerine yakın sayabileceğimiz insan toplulukları vardı. Gerek coğrafyanın gerek siyasi oluşumların dayatması ile benzer kültürel yapılar kuran bu insan topluluklarına Ön Türkler veya Proto-Türkler gibi anormal geniş ve pek de ne dediği anlaşılmayan isimlendirmeler yakıştırıldı. Bu insanların kendilerine ne dediklerini bilmiyoruz çünkü doğrudan onlardan kalan yazılı kaynaklarımız yok. Ama arkeolojik çalışmalar, her ne kadar Orta Asya gibi devasa bir coğrafyaya göre çok kısıtlı kalsalar da, örneğin Orkun gibi (Orhun değil, eski Türkçede H sesi yok), Yenisey gibi, Altay gibi birbirine çok çok benzeyen ama farklılıkları da olan kültürel yapıları ayırt edebilmemizi sağlıyor.
Tüm bu kültürel yapıların bir siyasi örgütlenme altında birleşmesi ve tüm bu kültürlerin aynı potada erimesi ile "Türk" ortaya çıktı. Öncesinde yoktu.
Yok eğer "Türk" kavramını, "Altay dil ailesinden bir dil konuşan süvari yarı göçebe klanlar" olarak kabul edeceksek, o halde tarihlerini Çin yıllıklarındaki gibi M.Ö. 300'lere değil, Saymalıtaş kaya çizimlerini baz alarak M.Ö. 3000'lere götürmemiz lazım.
Yunanlarda ise durum böyle değil. Yunanistan, Ege ve Batı Anadolu coğrafyasında günümüzden 200-300 yıl öncesine kadar hiçbir şekilde ne bir Helen merkezli siyasi birlik, ne bir kültürel birlik, ne de ulus birliği vardı. Mesela tanrı Apollon hep bir Yunan tanrısı olarak kabul edilir. Ama Truva savaşında karaya çıkan işgalcilerin ilk yaptıkları iş de Apollon tapınağını yıkmaktı. E hani Yunan tanrısıydı bu?
Tüm bu coğrafyanın hepsinin birden Yunan veya Helen kültürüne dahil olduğu düşüncesi tamamen Megáli Idéa düşüncesinin Batı Avrupa elitleri ve tarih yazımcıları tarafından da benimsenmesiyle yorumlanan antik tarih anlatımlarından gelmektedir. Örneğin Anadolu'daki Milet ile karşı kıyıdaki Atina arasında ne dil, ne inanç, ne kültür ne de düşünce anlamında bir paralellik vardır.
O yüzden "Yunanlar Bizanslı değildi" doğru bir ifadedir. Ama aynı zamanda "Yunanlar Osmanlıydı" da doğru bir ifadedir çünkü Osmanlı İmparatorluğu (ki bu da hatalı bir kullanımdır. İmparatorluğun ismi asla "Osmanlı" olmadı. Devlet-i Âlîye veya Devlet-i Ebed-Müddet kullanılırdı) zamanında Yunan kavramı ve dahası bu kavram tarafından desteklenen bir kültür, ulus bilinci vardı.