Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emine Sultan Sağlam
Üye 15 Şubat 2024 1 Cevap
3

Acı çekmek bir avantaj mı, eğer değilse neden "acı çekmek" yönümüzle evrimleştik?

364 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
evrimsel biyoloji araştırmaları 22 Şubat 2024

Hangi anlamda acı çekmek? Duygusal acı, fiziksel acı, varoluşsal acı? Soru biraz ucu açık olmuş ama yine de her yönden açıklamaya çalışacağım.

Öncelikle; ağrı reseptörleri faydalıdır çünkü kişinin ağrılı uyaranlardan kaçınmasına neden olurlar. Acı çekmek ise zihinseldir. Ağrı reseptörleri uyarılmadan da acı çekebilirsiniz.

Evrimin yaptığı şey, eğer yapabildiğimiz kadar temel ve basit yaparsak, yavruları koşullara daha uygun hale getirmek ve onları iyi bir adaptasyon sonucu hayatta tutabilmektir. (tabii devamında üremek ve neslin devamı)

Tüm Reklamları Kapat

Duygusal olarak acı çekmek için şunları diyebiliriz: Dünyamızda gerçekliğin yalnızca dış kabuğunu görüyoruz. Doğanın, toplumun, insanın, evrenin ardında saklı olanı görmüyoruz ve hiçbirini kontrol edemiyoruz. Nakışta olduğu gibi, resmin tüm kısımlarını kateden bağlantılar ve iplikler sadece arka tarafta görülebilmektedir. Aynı şekilde biz de kendi gerçekliğimizdeki olaylar arasındaki bağlantıları görmüyoruz; sadece "bir nedenden ötürü aniden bir şey oldu" ifadesini görüyoruz. Eylemlerimin sonuçlarını nasıl bilebilirim? Bir anda bir darbe alıyorum ve bunun neden olduğunu, nereden geldiğini anlamıyorum. "Nerede hata yaptım?", "Bunu hak etmek için ne yaptım?" Ve hatta "Tüm bunların anlamı ne?" Herkes kendi acısının ve başkalarının acısının nedenini uygun gördüğü şekilde yorumlayabilir. Ancak herkes, acı çekmenin bizi onun amacı ve nedeni hakkında düşünmeye sevk ettiği konusunda hemfikirdir. Bu düşünce, bizleri daha iyi bir planlama ve tehlikeden kaçmak için strateji geliştirmek gibi avantajları sağlayabilir.

Fiziksel acı çekmek ise: Acıyı hissetme yeteneğinin artması, öğrenme mekanizmalarının artan önemiyle ilgilidir. Canlıların yaşam süresi ve çevrenin karmaşıklığı arttıkça öğrenme mekanizmalarının önemi de artmaktadır. Uzun ömürlü canlıların davranışları, bu öğrenme mekanizmalarına etki eden acı verici deneyimlerle şekillenir. Duyguların geniş bir yelpazesi çevreye tepki verme yeteneğini geliştirir. Korku ve acının faydaları hayatta kalmada hayati işlevlere hizmet eder. Ağrı dokunun hasar gördüğünün sinyalini verir; Korku ise tehlikenin yakında olabileceğine işaret eder ve bu nedenle dikkatli olunması gerekir. Yani acı kesinlikle gereklidir. Kulağa pek hoş gelmiyor ama hayvanların güçlü bir acı duygusu geliştirmesinin nedeni budur. Eğer acı, ondan kaçınma isteği uyandıracak kadar nahoş olmasaydı, kısa sürede ölmüş olurduk.

Herkese daha az acılı ve ağrısız günler dilerim. Sevgilerle.

Kaynaklar

  1. O. Kolodny, et al. (2021). A Possible Evolutionary Function Of Phenomenal Conscious Experience Of Pain. Neuroscience of Consciousness. doi: 10.1093/nc/niab012. | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close