Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ugur Emre
Üye
8

Acaba dinozorları da yanlış algılayıp tasarlamış olabilir miyiz?

Bu gun sosyal medyada boyle bir görsel gördüm. Dinozorları hic canlı görmediğimiz icin sadece iskeletlerinden tasarladik. Acaba daha farklı olabilirler mi?
509 görüntülenme
Acaba dinozorları da yanlış algılayıp tasarlamış olabilir miyiz?
Acaba dinozorları da yanlış algılayıp tasarlamış olabilir miyiz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Çok güzel soru ve evet, olabiliriz. Ancak bu "mem"de gösterildiği kadar değil. Çünkü bu kemikleri alan bir anatomist (veya anatomi sanatçısı), o kemikleri 2. fotoğraftaki gibi giydirmezdi. Zira zaten bu et giydirme (veya Hasan Bey'in söz ettiği kafatası yüzlendirme) gibi yöntemler, karşılaştırmalı anatomi denen bir sahadan gücünü alıyor. Yani canlandırmak istediğimiz bir türün (ve hatta türlerin) günümüzdeki iskeletinin nasıl etlendiğine bakıyoruz ve bundan yola çıkarak dinozorları ve diğer türleri de etlendiriyoruz. Örneğin günümüzde doğrudan yaşayan dinozorlar var (kuşlar), dinozorların yakın akrabaları da var (timsahgiller) ve bunlar bize dinozorların nasıl etlendiği konusunda birçok önemli bilgi veriyor.

Ama hatalar nerelerde yapılıyor? Günümüzde karşılaştırmamızın zor olduğu özelliklerde oluyor. Mesela sırt plakaları, yüz boynuzları gibi şeylerde... Benzer şekilde, deri rengi, (varsa) tüylerin dağılımı, bunların renkleri vb. detayları kesin olarak bilemiyoruz (böyle sıra dışı örnekler olsa da). Bunlar birazcık bilimsel tahmine ("eğitimli tahmin"), biraz da hayal gücüne kalıyor. Benzer şekilde, çok değişmiş anatomik özellikler (mesela ses kutusu gibi) ve çok iyi fosilleşmeyen parçalar (mesela tendonlar veya yumuşak dokular) da mecburen tahmine kalıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlar, bizi gerçekten ne kadar uzaklaştırıyor? Bilemiyoruz ve bilmek çok zor. Ama yakın akraba türleri keşfedip, onlardan yapbozun bazı diğer parçalarını edindikçe, daha isabetli rekonstrüksiyonlara erişiyoruz. Bundan daha iyisini yapan bir metot yok şu anda, dolayısıyla yetinmek ve iyileştirmeye çabalamak zorundayız.

Bu konuda şu yazımızı okumanızı önerebilirim.

220 görüntülenme
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı

Kafatasından yüzlendirme teknolojisi sayesinde, bir kafatasının gerçekte nasıl bir yüze yani nasıl bir görünüşe sahip olduğu öğrenilebilmekte ve çok yüksek başarı oranlarıyla gerçeğe en yakın yüz görülebilmektedir. Bu sebeple, söylediğiniz gibi dinazor belki tahayyül ettiğimiz gibi korkunç görünümlere değil de belki de kocaman bir tavşan gibi şirin bir görünüme sahiptir düşüncesi doğru değildir. Çünkü yüzlendirme teknolojisiyle dinazorların gerçeğe en yakın görünüşlerini tespit edebiliyoruz. "Kafatası yüzlendirme" şeklinde aratarak ilgili teknoloji hakkında detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.

144 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close