Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ronahi Yalçin
Üye 3 hafta önce 3 Cevap
4

Ödüllü Soru Aç kalmak neden iyi hissettiriyor?

İnsan genelde tok olunca mutlu olur ama ben aç olduğumda daha iyi daha mutlu hissediyorum. Karnımdan gelen gurultu, açlık hissi yaşadığımı hissettiriyor. Bu sadece ben de olan bir şey mi yoksa bir çok insan var mı böyle hisseden?
412 görüntülenme
Cevap Ver 1,300 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Adam Hussein
Adam Hussein
104K UP
bir bilimseverim ve meraklıyım 21 saat önce

belkide siz hayal etmeyi , hayalı yaşamaktan daha fazla seviyorsunuz. yani belki siz o birazdan yemek yiyeceğim hissini seviyorsunuz . yada daha önce hayal ettiğiniz bir şey gerçekleştikten sonra o durumun daha beter olduğunu kavradınız ve bu beyninize adınız gibi kazıldı ve psikolojiniz etkiledi[1]

Kaynaklar

  1. S. Erş, et al. Psikoloji’de Umut - Düşünüyorum. (11 Şubat 2018). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2025. Alındığı Yer: Düşünüyorum | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 5 gün önce

Evrimsel açıdan atalarımız aç kaldıklarında daha aktif ve enerjik olmak zorundaydılar. Besin bulmaları ve hayatta kalabilmeleri için bu son derece önemliydi. Belki bu durum da kısa süreli bir açlıkta size mutluluk verebilir. Yani evrimsel olarak bu özellik size de geçmiş olabilir fakat tek sebep bu değil.

Vücudunuz aç kaldığında beyne sinyaller gider. Vücut beyne hazır ol komutu verir ve yemek arama moduna geçer. Bu durum da beynin daha hazır ve aktif bir duruma geçmesine neden olur. Vücudunuzda adrenalin artar, açlık hormonu artar ve bu durum sizin daha dinç, daha enerjik olmanıza neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Iacovides, et al. (2019). Three Consecutive Weeks Of Nutritional Ketosis Has No Effect On Cognitive Function, Sleep, And Mood Compared With A High-Carbohydrate, Low-Fat Diet In Healthy Individuals: A Randomized, Crossover, Controlled Trial. Elsevier BV, sf: 349-357. doi: 10.1093/ajcn/nqz073. | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Kuzu
Mehmet Kuzu
54K UP
Biyoloji Lisans eğitimim var, kamuda çalışıyorum. 1 gün önce

Mutluluk hissi üzerine etkili hormonlarla (dopamin ve serotonin) açlık-tokluk arasında yakın ve bir o kadar da karmaşık bir ilişki vardır. Serotonin iştah ve sindirim üzerinde etkiliyke, dopamin haz ve mutluluk üzerine etkilidir.

Açlık hissinin artışıyla birlikte dopamin seviyesinde yükselme yiyecek arama motivasyonunu artırır. Aç olduğumuz zaman en sevdiğimiz yiyecekleri hayal etmemiz yada kokularını algılıyormuş gibi hissetmemizin sebebi budur. Böylece yiyecek aramaya başlarız ve bu esnada yüksek dopamin seviyeleri iyi hissetmemize sebep olur. Öte yandan avcı-toplayıcı atalarımızın mutsuz bir halde yiyecek bulma ihtimali de düşük olurdu :)) Serotonin hormonunun düşüklüğüde vücutta yüksek karbonhidrat içerikli gıdalara ilgiyi artırır. Acıkınca "şöle bir halka tatlı olsa da yesek" dememizin sebebi bu olabilir.

Kısaca açıkladığımız bu durumlar, avcı-toplayıcı atalarımız için keyifli ve motive şekilde tecrübe edilerek yararı ispatlanmış (en azından zehirli olmayan) gıdalara ulaşmada iyi bir mekanizma olarak genetik kodlarımıza işlenmştir. Fakat günümüz modern toplumunda yoğun stres hormonal sistemimizi kötü etkilediği için bu hormanlar duygusal yeme bozukluklarına sebep olabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçta insan davranışları birkaç miligram hormondan ibaret olabilir mi?

Kaynaklar

  1. Michael M. Meguid, et al. (). Gıda Alımının Düzenlenmesinde Hipotalamik Dopamin Ve Serotonin.
  2. J. Baik. (2021). Dopaminergic Control Of The Feeding Circuit. Endocrinology and Metabolism, sf: 229. doi: 10.3803/EnM.2021.979. | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close