Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

AC, DC'ye göre nasıl hem daha hasar verici hem de daha az etkili olabilir?

Aşağıda linkini bıraktığım makalede de dediği gibi alternatif akımın ölümcül sonuçları olabilirken doğru akımda bu risk çok çok daha az. Bunun sebebi ise alternatif akımın yön değiştirmesi. Ancak makalenin dediğine göre daha hızlı yön değiştiren yani frekansı büyük olan alternatif akımın hasar derecesi daha düşük. Bu ikisi çelişmiyor mu?
774 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Levent Başaran
Otomasyon uzmanı

İnsan gövdesinin bir direnci vardır. Tamamen iletken olmadığı gibi tamamen yalıtkan da değildir. Bu elektronik devrelerde kullandığımız kondansatörün (kapasitör olarak da ifade edilir) çalışmasına benzer. Şunu söyleyebiliriz; insan bedeni elektrik akımı karşısında kondansatör gibi davranır. Kondansatör Direncine Kapasitif reaktans denir. Kondansatörler DC akımda yalıtkandır, AC akımda iletkendir. Şimdi kondansatörün DC ve AC akım karşısında nasıl davrandığına matematiksel olarak bakalım:

f: frekans (Hz)

R: Direnç (Ohm)

Tüm Reklamları Kapat

C: Kapasite (Farad)

Xc: Kapasitif Reaktans (Ohm) (Kondansatörün direncini ifade etmek için kullanılır.)

Z: empedans (Ohm) (AC devrelerdeki direnci tanımlamak için kullanılır.)

Not: DC'deki frekans = 0Hz, AC'de frekans = 50Hz. (Bazı ülkelerde 60Hz.’dir.)

Tüm Reklamları Kapat

DC'de direnç:

Xc = 1/2πfC

“ f = frekansı” sıfır olarak koyarsak, kapasitif reaktans (Xc ) sonsuz olur. Bu nedenle kondansatör DC'nin içinden geçmesini engeller.

AC'de direnç (empedans olarak da bilinir):

Z = √ (R² + Xc² )

Xc’nin denkleminde frekansı 50 veya 60Hz olarak koyarsak toplam empedans (yani direnç) düşer. Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.

Z = √ (R² + Xc² ) denklemine göre frekans yükseldikçe empedans artar. Bu da daha az akım geçmesine ve ölüm riskinin azalmasını sağlar.

Yine de çok yüksek voltajlı DC akımlar öldürücüdür. Kondansatörlerin de belirli bir voltaja kadar dayanımı vardır, üstüne çıkıldığında kondansatör patlar. İnsan vücudu içinde benzer bir durum vardır. Sonuçta yıldırımın da bir dc akım olduğunu düşünürseniz insan bedenine neler yapabileceğini düşünün.

İnsan Bedeni Elektrik Akım Dayanımı
İnsan Bedeni Elektrik Akım Dayanımı
189 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.asc.ohio-state.edu. Physics 516 & 616: Intermediate & Advanced Undergrad Labs. Alındığı Yer: www.asc.ohio-state.edu | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close