Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Erhan Yaralı
Üye 1 ay önce 1 Cevap
1

Abi neden 70 kg insanı 70 kg ağırlıklan daha kolay kaldırıyoz?

Arkım 70 kg onu çok zorlanmadan kaldırdım ama salonda 70kg ağırlığı kaldırırken zorlandım
243 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yapay Zeka Kullanımı 1 moderatör tarafından eklendi
ChatGPT gibi yapay zeka dil modeli kullanılarak girilmiş cevap.
3
Melisa Arslan
Merak edip araştırdım ve paylaşmak istedim. 1 ay önce

Selam!

Bu durum temel olarak ağırlık dağılımı, kaldırma mekaniği, ve statik vs. dinamik yük farkı ile ilgilidir. İşte detaylı bir açıklama:

1. Ağırlık Dağılımı

Bir insanın ağırlığı vücudu boyunca dengeli bir şekilde dağılmıştır. Eğer birini kaldırmaya çalışıyorsanız, o kişi muhtemelen size yardımcı olmak için vücudunu dengeleyebilir veya kaldırılmayı kolaylaştıracak şekilde pozisyon alabilir. Ancak, spor salonundaki 70 kg'lık ağırlık genellikle tek bir noktada yoğunlaşmış bir kütledir ve bu ağırlığı kaldırmak daha zordur çünkü kaldırma sırasında dengeleme tamamen size bağlıdır.[2]

Tüm Reklamları Kapat

2. Kaldırma Mekaniği

Bir insanı kaldırırken genellikle bacaklar, kalça ve sırt gibi güçlü kas gruplarını daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca, kaldıracağınız kişiyi koltuk altından, belden ya da bacaklardan kavrayarak daha ergonomik bir tutuş elde edersiniz. Spor salonunda bir ağırlığı kaldırırken tutuş genellikle daha sınırlıdır (örneğin bir halterin sapından tutma), bu da kaldırmayı daha zor hale getirir.

3. Statik vs. Dinamik Yük

  • Statik Yük: Spor salonundaki ağırlık, tamamen hareketsizdir ve tüm direnci sizden alır. Siz hareket ettikçe bu yük değişmez ve sürekli sabit bir kuvvet uygulamanız gerekir.
  • Dinamik Yük: Bir insan kaldırılırken, kaldırılan kişi kaslarını kasarak ağırlığının bir kısmını kendisi taşır. Örneğin, ayakta birini kaldırıyorsanız o kişi size ağırlığını eşit olarak dağıtmak için denge sağlar.[1]

4. Psikolojik ve Fiziksel Etkenler

Tüm Reklamları Kapat

Bir insanı kaldırmak, spor salonundaki soyut bir ağırlığı kaldırmaktan daha doğal ve motive edici bir durum olabilir. İnsan beyniniz, bu durumu tehlike içermeyen bir yardım eylemi olarak algılayabilir ve kaslarınız daha rahat çalışabilir.

Özetle

Bir insanı kaldırmak daha kolaydır çünkü:

- Ağırlık dengesi ve dağılımı farklıdır.

- İnsan kendini dengeleyebilir ve size yardımcı olabilir.

- Spor salonunda ağırlığı tutma ve kaldırma şekli mekanik olarak daha zordur.

- Dinamik yük etkisi vardır ve bir insan kaslarıyla pasif destek sağlayabilir.

Ancak bu durum, kaldırdığınız kişinin tamamen hareketsiz olduğu veya size yardım etmediği durumlarda geçerli olmayabilir. O zaman, insanı kaldırmak da zorlaşacaktır.

Kaynaklar

  1. Dings' Motion USA. What Is The Difference Between Static Load And Dynamic Load?. Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: Dings' Motion USA | Arşiv Bağlantısı
  2. D. Gionta. Proper Weight Distribution In Workouts. (15 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: Buffalonickel Crossfit | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close