Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arın Özkınay
Üye
6

₺8,99 nasıl oluyor da ₺9,00'dan daha ucuz algılanıyor?

Her ne kadar ilk sayıya dikkat ediyor olsak da iki adet 9, iki adet sıfırdan daha büyük bir sayı. İnsanlar, bu dokuzları nasıl oluyor da görmezden gelip "ucuzmuş" gibi algılıyor?
782 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
EA Discord Soci Science Grubu
Yönetim Ekibi

Bu içerik Soci Science Grubu tarafından "Cevdet Acarsoyla Psikolojiye Dair Merak ettikleriniz" başlığı altında düzenlenen Etkinlikte Cevdet Acarsoy tarafından cevaplanmıştır.

Soldan sağa okunan dillerde ilk olarak "8" sayısını fark ettiğiniz için beyin ilk anda bunun daha ucuz olduğunu düşünüyor, ancak bu sadece ilk an için geçerlidir. Fiyatın tamamını okuduğunuzda durumun öyle olmadığını anlıyorsunuz. Bir süre daha ucuz olduğunu düşünüyor olmanızın nedeni beyinin değişimi seven bir organ olmaması. Bu nedenle ilk başta ucuz olarak düşündüğünüz fiyat algısını sürdürmeye bir süre daha devam ediyorsunuz.

Daha detaylı cevap için eklediğimiz kaynağı inceleyebilirsiniz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Cevdet Acarsoy. Cevdet Acarsoy Ile Psikolojiye Dair Merak Ettikleriniz. Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
10
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhabalar. Çok farklı satış stratejileri devrede burada. Elbetteki işin psikolojik boyutu ilk adım. Aslında 9 ları görmezden gelmiyoruz, 9 ları görüp, yanındaki 9'dan daha küçük sayıyı görmezden geliyoruz. İnsan beyni çoğunlukla bayağı ve uçuk görünen uyaranlara daha çok odaklanır. 36.99 gibi fiyatlandırma örneğinde beynimiz direkt olarak 99 sayısına odaklanıyor. 99 Sayısını gözden çıkarabiliyorsa diğer rakam gözüne pek görünmüyor; neticede 99 36'dan büyüktür. Temelde şöyle bir algı oluşuyor, "99 sayısı gibi büyük bir rakamı karşılayabilirim, o halde devamını göz ardı edebilirim çünkü fazla ATP harcamaya gerek yok" biliyorum, çok pejoratif derecede primitif bir algı. Ne kadar az ATP (enerji) harcarsak beynimiz için o kadar iyidir. Bu yüzden yüksek konsantrasyon gerektiren işler, beynimizin fiziksel acı duymasını denetleyen bölgesini aktifleştiriyor ve erteletiyor; neyse oralara girmeyelim, ilginizi çekerse bu bağlantıda dahası mevcut.

Tabii bu olayın psikolojik boyutuydu bunun bir de ticari boyutu var. Örneğin duymuşsunuzdur, 250 tl ve üzeri alışverişe 50 tl hediye çeki vs. Ha işte ürün 249.99 tl olursa siz o 50 tl yi kazanamıyorsunuz. Dolayısıyla 99.99 tl'nin üzerine bir eşya daha alıp öyle 50 tl parayı kazanabiliyorsunuz. Bu da mağaza için daha fazla ürün satışı demek.

Tüm Reklamları Kapat

Bir başka nokta ise 99.99 tl olan ürüne bizim 100 tl ödememiz. İtiraf edelim birçoğumuz, en azından yarımızdan fazlası o 1 kuruşların peşine düşmüyor. Düşünsenize, kasa kuyruğundasınız, arkanızda bekleyen insanlar var ve bir nakit akışı sağlanıyor. İnsan bu durumda çoğunlukla 1 kuruş için çatışmaya girişmek istemez, hele kredi kartı bakiyesi var mıydı gibi envai çaşit stres faktörünün olduğu bir ortamda o 1 kuruşlar için çatışmaya girmek istemeyiz. Sıklıkla "çatışma" kelimesini kullanıyorum. Evet, bu çatışma kavramı tartışmada kullanılan çatışma kavramı beynimiz için. Stres anındaki her türlü uyaran beyin için bir tehdittir, bu durumda ya savaşmalı ya da kaçmalı. 1 kuruş için savaşmayız ve kaçarız çoğunlukla. (Tabii ki bu dediğim market alışverişleri içindi; 2 bin tl'lik alışverişte o 1 tl'ye bile çıkabiliyor.) Ve o 1 kuruşlar, birikerek hatırı sayılır bir kar marjı sağlayabiliyor; sağlayabiliyor değil sağlıyor. Hatta ve hatta en büyük kâr marjı getiren gelirlerden biri olarak bu satış stratejisini örnek verebiliriz.

432 görüntülenme
6
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yaşamı Başlatan Manyetizma mı? | Furkan Öztürk (Harvard Üniversitesi)
Yaşamı Başlatan Manyetizma mı? | Furkan Öztürk (Harvard Üniversitesi)
Lisede Öğretilen
Lisede Öğretilen "Mendel Genetiği" TAMAMEN Hatalı mı?
Bir Canlı ÖLÜMSÜZ Olabilir mi?
Bir Canlı ÖLÜMSÜZ Olabilir mi?
Alerji: Neden Hâlâ Alerjiler Var ve Neden Giderek Kötüleşiyorlar?
Alerji: Neden Hâlâ Alerjiler Var ve Neden Giderek Kötüleşiyorlar?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close