Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Taha Aydın
Taha Aydın
22K UP
Üye 28 Ekim 2023 1 Cevap
2

4,5 milyar yıl önce tek hücreli canlılardan geldiğimizi nereden biliyoruz?

Evrimsel kökenlerimizin yaklaşık 4,5 milyar yıl öncesinde tek hücreli organizmalardan ortaya çıktığını gösteren bulgular nelerdir?
284 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru 28 Ekim 2023

Önce tarihte bir düzeltme yapmak isterim. 3,8 milyar yıl önce yaşamın başladığına inanıyoruz, son yapılan çalışmalar, 4-4,1 milyar yıl öncesini de ihtimaller arasına almıştır.

Tüm yaşamın tek bir ortak atadan başladığının pek çok kanıtı vardır. Bu kanıtları özetle sıralayalım.

-3,8 milyar yıl önce mikro organizmaların bıraktıkları fosil kayıtları: Bu fosil kayıtlarına göre, canlılık o dönemde sadece koaservatlardan oluşan tek hücreli (Koaservat, çeşitli organik moleküllerin suyun içinde hidrofobik eğilimleri sebebiyle kümelenmeleriyle oluşan küçük kabarcıklara verilen isimdir. Kaynak: Wikipedi) bakteri gruplarının yaşadıklarına kesin ve inkar edilemez deliller bırakmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

-Bu fosil kayıtlarının bize göstermiş olduğu delillere göre; Dünya üzerinde yaşam, sadece bu mikro organizmalar ile uzunca bir süre devam etmiştir. Yaklaşık 2 milyar yıl öncesine kadar tarihlenen başka hiç bir canlının fosil kaydına ulaşamıyoruz. Muhtemeldir ki, simbiyotik yaşam sayesinde meydana gelen ökaryot (modern hayvan ve bitki hücreleri) hücrelerin kalıntılarına bu sürecin sonrasında rastlamaya başlıyoruz.

-Tüm canlıların sahip olduğu ortak gen havuzu: Günümüz canlılarının tamamında (Türümüz dahil), canlılığın ilk ortaya çıktığı andan beri ortak olan DNA gruplarına hala rastlanıyor olması en büyük delil olabilir.

Bu kısa cevap elbette tatmin edici olmayabilir. Konu oldukça detaylıdır ve bilgi sahibi olabilmek için bunların okunmasını öneririm. [1][2]

Kaynaklar

  1. O. Zaloğlu. Yaşamın Başlangıcının Bilimsel Tarihi: Dünya'da Yaşam Nasıl Başladı?. (12 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 28 Ekim 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Evrimsel Süreç - 8: Koaservatlardan Bakterilerin Evrimi (3.8 - 2.7 Milyar Yıl Önce). (1 Şubat 2012). Alındığı Tarih: 28 Ekim 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close