3d tasarım için piyasada birçok program bulunmaktadır. Fakat senin önce ne tür tasarım yapmaya yoğunluşman gerektiğine karar vermen gerekli. Bazı tasarım çeşitleri için de ek başka programlar bilmen gerekebilir. Yine de temel tasarım metodları çoğunlukla aynıdır.
Endüstriyel tasarım: yani bir ürün tasarlamak. Bunun için genellikle solidworks veya inventor kullanılır. Bu programlarla 3d yazıcıdan çıkartacağın makine parçalarını tasarlayabilirsin. Avantajları içinde ürün ağacı denilen bir sistem bulunması ve yaygın makine parçalarının kendi kütüphanesinde bulunmasıdır. 3d modeline eklediğin her delik, her bombe, her özelliği sonradan değiştirebilirsin yapıyı bozmadan. Bu programların diğer özelliği de makine parçalarını sanal montaj ile montajlayıp simüle edebilmendir.
Mimari tasarım: 3d max, sketch up gibi programlar kullanabilirsin. Sketch up nerdeyse tamamen mimari modelleme için uydurulmuş bir program olsa da 3d max ile her şeyi modelleyebilirsin. Aslına bakarsan 3d modellemenin atası 3d maxdir ve en yaygın kullanılanıdır. 3d max'i tamamen öğrenmek imkansız gibi bir şeydir. O yüzden herkes kendine lazım olanı kullanır. 3d max'de bina, ev, oda modelleyeceksen genellikle planlar autocad programından çizilip çekilir.
Marvelous designer: kıyafet modelleme programıdır. Fakat program o kadar güzel avantajlar sunuyor ki bir stilist gerçekte kullanacağı kıyafeti tasarlarken bir oyun programcısı oyun karakterini giydirebiliyor. Hatta mimari tasarımda yatak ve onun üzerindeki yastık, çarşaflar falan da marvelous'ta oluşturulup 3d max programına atılabiliyor. Kendi içinde insan modelleri bile var. Hatta bu insanları giydirip defile animasyonu bile yaptırabilirsin.
Piyasada ihtiyacına yönelik başka başka 3d modelleme proglarıma da bulabilirsin ihtiyacına yönelik. Maya, Revit, Dialux, Blendır, Z brush, Autocad 3d bir sürü var. Ama genellikle 3d max'dir bu işin atası. Zaten ana mantığını anladığında çoğunun arasındaki farkları öğrenmek kolaydır. Hatta mesela Catia diye bir program vardır ki bildiğimiz o uçakların, arabaların tasarlandığı programdır. Fransadaki airbus firması yanılmıyorsam catia kullanır mesela. Bazı 3d modellemeler gerçekte kullanılmak üzere çizilir, araba, mekanik parçalar vb. Bazı 3d modeller sunum içindir. 3d max ile bina ev çizmek gibi. Bazı modellemer ise mühendislikte snaliz amacıyla kullanılır. Bazı modellemeler ise oyunlarda karakter ve obje yapmak için kullanılır. Bazı modellemeler filmler animasyonlar içindir.
Şimdi bu kadar çeşitlilikten sonra ben sana şu kaynağa yönel diyemem çünkü amacını bilmiyorum. Ama sıfırdan başlıyorum ben, hobi olsun diye dersen 3d max derim. 3d max kaynağı bol bir programdır. 3d max ile bir şey yapmanın sınırı yoktur her şeyi yapabilirsin. Ama 3d max kendini geliştire geliştire gittiği için bazen o modeli yapmak uzun sürer. Bu yüzden bir modeli başka programda tasarlar 3d max'e atabilirsin. Örneğin kıyafeti marvelousta tasarlarsın, iç mekanın planını autocadde çizersin, planı 3d max'e atarsın modellersin, insanıyla birlikte kıyafeti marveloustan çağırırsın gibi gibi. Böyle anlattım diye gözün korkmasın ilk etapta bir 3d max işini hayli hayli görür.
Youtube'da 3d max ile ilgili birçok kaynak bulabilirsin. Çok fazla kaynak var çünkü. Hepsi de iş görür.