Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

3200 elmanın %40 'ı satılsa kaç elma kalır?

403 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Furkan Arduç
Matematiğe ilgim var ve öğrenciyim

elmanın yüzdelik oranı ise, 'ı kaçtır?

% (% aslında sayısına eşit. yani aslında sayısı o sayının, sayısının kendisini temsil ediyor).

Buradaki amacımız yüzdeliği 'a ( veya ) indirmek/çevirmek. Bu sebeple oranın her iki tarafını da sayısına böleriz (Neden ? Çünkü iki sayının da en büyük ortak böleni . İşimiz daha hızlı olsun diye en büyük ortak bölenle böleriz).

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi de yüzdeliği yapabilmek için her iki tarafı da ile çarpmamız gerek.

sayısının 'ı, sayısına denk geliyormuş. Şimdi 'ı satılsa geriye ne kadar elma kalıyor bakalım:

Geriye kalan elma sayısı 'dir. Aynı zamanda elmanın sayısıdır.

Tabii ki tek bu yaklaşımla değil farklı yaklaşımlarla da eşitliği bulabiliriz. sayısını ile çarparak 'ı bulabilirdik. sayısı sayısına eşittir. Bir önceki çözümde bölerek eşitliği bulmaya çalıştık. Şu an ise çarparak buluyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm Reklamları Kapat

Neden çarpıyoruz diye sorabilirsiniz. Bunun temel sebebi bölmenin tersinin çarpma olmasıdır (aynı şekilde çarpmanın tersi bölmedir). Yüzde ifadesini bir sayıyla çarparsak, o sayının yüzde değerine eşit olan bir değer elde ederiz. Daha açıklayıcı olması için: İki sayıyı bölerek bir sayıyı elde ettiğimizde, bu sayıyı, diğer sayı ile çarptığımızda başlangıçtaki sayıyı tekrar elde ederiz. Örneğin, sayısını sayısı ile bölersek, elde ederiz. Bu durumda, sayısını sayısıyla çarparsak, tekrar sayısını elde ederiz. Aşağıdaki anlatımda, oranın sadece bir tarafına odaklanılmış bir şekilde yüzeysel anlatım yapılmıştır. Üstteki işlemlerde zaten derin bir şekilde anlatmıştım. Bu sebeple takıldığınız yer olursa üstteki işlemlere göz atarak okuyun.

Bu nedenle, yüzde değerini hesaplamak için yüzdelik ifadeyi 'e bölerek bir sayı elde ederiz. Bu sayıyı, başlangıçtaki sayı ile çarparsak, yüzde değerine eşit olan bir sayıyı elde ederiz. Örneğin, sayısının 'sini bulmak için, sayısını 'e bölerek elde ederiz. 'i de ile çarptığımızda 5 sayısını elde ederiz. sayısını ile çarptığımızda, elde ederiz. Bu, sayısının 'sine eşit olan bir sayıdır. Her iki yöntemle de yüzdeliğine eşit olan sayıyı buluyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bölme işleminin tersi olan çarpma işlemi, yüzde değerini hesaplamak için kullanılabilir ve aynı şekilde, çarpma işleminin tersi olan bölme işlemi de yüzde değerini hesaplamak için kullanılabilir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hilmi Türker Oğuz
Öğrenci

3200 elmanın %40'ı satıldıysa %60'ı kalmıştır. Bu durumda 3200'ü 0,6 ile çarpmamız gerekir.

3200 . 0,6 = 1920 yapar.

Bu durumda 3200 elmanın %40'ını satarsak 1920 elma kalmış olur.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım faydalı olmuştur.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close