Bir gezenin keşfedildiği ulusal basında ver aldı, ayrıca 300 milyon uzaklıkta olduğu söylendi. Peki nasıl 300 milyon uzaklıktaki bir gezegenin dünyaya benzerliğinde bu kadar net bilgilere sahip olunabiliyor. Hangi uydu ya da teleskoplarla bu keşif çalışmaları yapılıyor?
300 milyon ışık yılı çok uzak bir mesafe.
Kepler-1649 isimli kırmızı cüce yıldız, bize 300 ışık yılı uzaklıkta. Kepler-1649c ise bu yıldızın yörüngesinde dönen bir dış gezegen. Bilinenin aksine, yaşanabilir bir gezegen olup olmadığı bilinmiyor çünkü atmosferi olup-olmadığını dahi bilmiyoruz. Bilinen tek şey, goldilocks kuşağında yer aldığı ve dünyadan 1,06 kat daha büyük kayalık bir gezegen. Eğer üzerinde su varsa sıvı halde bulunuyor olabilir ki, bu da orada bir atmosfer var demektir. Ne yazık ki, kırmızı cüce yıldızlar tehlikelidir. Güneş patlamaları, yıldızın yörüngesinde dönen yakın gezegenlerin atmosferlerini yok edebilir. Bu da orayı Mars'a benzer bir gezegen haline getirebilir.
Kayalık olması ve dünyanın kütlesi ile hemen hemen aynı olması, iki gezegenin şu ana kadar bilinen tek ortak noktası. Bazı astronomların, eğer orada atmosfer ve sıvı su varsa, dünyaya en benzer gezegen olabilir varsayımından yola çıkan medyanın, haberi abartarak kamuoyuna sunması. Mesafeyi de sen abartmış olabilirsin. :)