Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Şahinter
Üye
5

3 boyutlu bir evrende 2 boyutlu görmenin zorlukları  nelerdir? Yani tek bir gözümüz olsaydı ne gibi zorluklar yaşardık?

Evrim tek bir gözle mi başladı? Genel olarak iki göz olmasının sebebi, mutasyon-seçilim dengesi mi? İkiden fazla gözümüz olsaydı nasıl bir görme yetisine sahip olurduk?
897 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Efe Kızıltuğ
10 senelik öğrenciyim.

3 boyutlu bir evrende 2 boyutlu görmenin zorlukları

3 boyutlu bir evrende 2 boyutlu görmenin en büyük zorluğu, derinlik algısının eksikliğidir. Tek bir gözümüz olduğunda, gördüğümüz her şeyin yalnızca bir düzlemi görürüz. Bu da, nesnelerin uzaklığını ve boyutunu doğru bir şekilde değerlendirmemizi zorlaştırır. Örneğin, bir nesneye yaklaştıkça veya uzaklaştıkça, boyutunda herhangi bir değişiklik görmeyiz. Bu, nesnelerin uzaklığını ve boyutunu doğru bir şekilde değerlendirmemizi zorlaştırır.

Tek bir gözle görmenin diğer zorlukları şunlardır:

  1. Görüntülerin kayması: Görüntüyü tek bir gözden gördüğümüzde, görüntüler kayabilir. Bu, nesnelerin yerini ve hareketini doğru bir şekilde değerlendirmemizi zorlaştırır.
  2. Görsel yanılsamaların oluşması: Tek bir gözle görme, görsel yanılsamaların oluşmasına daha yatkın olmamıza neden olur. Örneğin, bir nesneyi farklı açılardan gördüğümüzde, boyutu veya şekli değişmiş gibi görünebilir.

Bu zorluklar, tek gözlü canlıların günlük yaşamlarında çeşitli problemlere yol açabilir. Örneğin, tek gözlü bir insan, araba kullanırken veya top oynarken zorlanabilir. Tek gözlü hayvanlar ise avlanma veya avcılardan kaçınma konusunda dezavantajlı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim tek bir gözle mi başladı?

Evrimsel biyolojide, gözlerin tek bir gözle başladığı ve daha sonra evrimleşerek iki göz haline geldiği düşünülmektedir. Bu hipotez, fosil kayıtları ve genetik çalışmalarla desteklenmektedir.

Fosil kayıtlarına göre, ilk hayvanlar basit gözlü canlılardı. Bu canlıların gözleri, yalnızca ışığı algılayabiliyordu. Daha sonra, bu canlılar daha karmaşık gözler geliştirdiler. Bu gözler, derinlik algısını sağlayan iki mercekten oluşuyordu.

Genetik çalışmalar da, gözlerin tek bir gözle başladığını desteklemektedir. İnsanların gözlerinin gelişimini kontrol eden genler, diğer omurgalıların gözlerinin gelişimini kontrol eden genlerle benzerlik göstermektedir. Bu benzerlikler, gözlerin tek bir atadan evrimleştiğini göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Genel olarak iki göz olmasının sebebi, mutasyon-seçilim dengesi mi?

Gözlerin iki göz haline gelmesinin nedeni, mutasyon-seçilim dengesidir. Tek gözlü canlılar, çevrelerindeki dünyayı daha az doğru bir şekilde algılayabildikleri için dezavantajlıydı. Bu nedenle, iki gözlü canlılar, tek gözlü canlılara göre daha başarılı oldular ve daha fazla ürediler. Bu da, zamanla iki gözlü canlıların sayısının artmasına neden oldu.

İkiden fazla gözümüz olsaydı nasıl bir görme yetisine sahip olurduk?

İkiden fazla gözümüz olsaydı, derinlik algımız daha da gelişirdi. Bu da, nesnelerin uzaklığını ve boyutunu daha doğru bir şekilde değerlendirmemizi sağlardı. Ayrıca, görsel yanılsamaların oluşma riski de azalırdı.

İkiden fazla gözümüz olsaydı, aşağıdaki görme özelliklerine sahip olabilirdik:

  1. Daha iyi derinlik algısı: Daha fazla gözümüz olduğunda, gördüğümüz her şeyin üç boyutlu bir görüntüsünü elde ederiz. Bu da, nesnelerin uzaklığını ve boyutunu daha doğru bir şekilde değerlendirmemizi sağlar.
  2. Daha az görsel yanılsama: Daha fazla gözümüz olduğunda, görüntüler daha az kayma eğilimindedir. Bu da, görsel yanılsamaların oluşma riskini azaltır.
  3. Daha iyi hareket algısı: Daha fazla gözümüz olduğunda, nesnelerin hareketini daha doğru bir şekilde takip edebiliriz.

İkiden fazla göze sahip olan hayvanlar, bu avantajlardan yararlanmaktadır. Örneğin, bazı böceklerin 360 derecelik bir görüş alanı vardır. Bu, onları avcılardan korur. Bazı kuşlar ise, iki gözün önünde ve arkasında bulunan gözlere sahiptir. Bu, onlara daha iyi derinlik algısı sağlar ve avlanma konusunda avantaj sağlar.[1][2][2][2]

Kaynaklar

  1. S. Buddies. See Change: 2 Eyes, 1 Picture. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  2. optikgazete. Gözün Evrimi: Görme, Göz Kusurları, Gözde Evrimsel Hatalar Ve Çok Daha Fazlası.... Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: optikgazete | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
Evrim alanında araştırmacı

Ben hobi olarak oyun geliştiricisiyim. Unreal engine ve unityde 3 boyutlu oyunlar üzerine uğraşırken gamemaker'da 2 boyutlu oyunlar üzerine uğraştım. Tecrübelerime dayanarak size diyebileceğim şey 2D bir evrendeki canlının 3D göremeyeceği gibi 3D bir evrende bir karakter 2D göremez. 2D karakteri 3D ortama koysanız bile karakter yine de 2D hareket eder. 2D oyunlarda genelde kamerayı yana veya havaya koysak da karakterin içine koyma imkanımız da vardır. Bunu yaparsak karakterin 3D çevresiyle bağımsız bir hareketi olduğunu görürüz. Çünkü yapılırken çevresine uygun çizilmemiş. Evrim de böyle. Biz 3D bir ortamdayız ve canlılar da buna uygun evrimleşti. Bilgime göre kimse denemedi ama bu 2D karakterin gözünden oynamaya çalışırsak tek göreceğimiz şey düz resimler olur. Derinlik algısı olmaz. Boyut algısı olmaz. Ve dünyada böyle bir canlının olamayacağı aşikar. Çünkü böyle bir canlı hemen elenirdi. Dünyadaki canlılarda 2D gören bir tür yoktur. 3D görüş özellikleri hala vardır. Tek gözünüzün olmasının boyutlarla ilgisi yoktur. İki göze sahip olmanın avantajlarını da yukarıdaki saygıdeğer insan iyi yazmış. Bir daha yazıp tekrar etmek istemem.

Kaynaklar

  1. F. Pichaud, et al. (2022). Shaping An Optical Dome: The Size And Shape Of The Insect Compound Eye. Seminars in cell & developmental biology. doi: 10.1016/j.semcdb.2021.11.002. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close