sayısı bölünen, sayısı ise bölen sayısı, bölüm , kalanda ise bölen ile bölüm sayısının çarpımının kalan ile toplamı bize bölünen sayının değerini verir. Bunun sebebi bölme ile çarpmanın birbiri ile olan bağından kaynaklanır. bölü işleminin bölümü 'tür.
tane kelebek hayal edin. Biz onları eşit bir şekilde 'şer gruba ayırmak istersek her grupta tane kelebek olmalı. tane , toplam olarak 6 kelebek edecektir.
çarpı 'te 'şerli grup halinde tane kelebek demek.
Yani tane grup olduğunu hayal edin. Eşit bir şekilde dağılması için o tane grubun her birinde tane kelebek var. Yani , toplam kelebek sayım 'dır.
Aralarındaki ilişki buradan kaynaklıdır. Tam tersi de düşünülebilinir.
gibi.
Tabii bunlar tek tanım değil. Ben sadece cevap daha fazla uzamasın diye bazı tanımlarını verdim. Daha fazlası için Khan Academy'deki matematik ders videolarına bakabilirsiniz.
Sorumuza gelecek olursak burada bilmemiz gereken önemli bir konu var. O da basamak değerleri.
Şimdi, az önce bahsettiğimiz üstteki bağlantıyı kullanarak işlemi yapalım.
'ü içeri dağıtalım:
Denklem bilgimizi kullanarak 'ları tek bir yere toplayalım ('yı karşıya atıyoruz ve işareti negatif oluyor):
Şimdi gelelim mantıkla bu işlemin eşitliğini bulmaya. Fark ettiyseniz karşı eşitlikte var. hangi sayı olursa olsun 'un katı olmak zorunda. Karşısındaki eşitlikte bu durumda 'un katı olmak zorunda. Bu sebeple sayısındaki sayısına öyle bir değer verelim ki ile toplandığında 'un katı olsun. Unutmayın sayısının rakamı onun bir parçası değil, çarpımıdır. Önceki yaptığımız işlemleri incelerseniz görebilirsiniz.
sayısına değer vererek düşünürsek eğer olmalı.
Artık rakamını kolaylıkla bulabiliriz.
(Yani kalan 19)
Sorumuzun eşitliği: