Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

20'li yaşlarında kanser hastası olmuş ve tedavisi devam eden bir erkeğin çocuğu olursa, çocuğunun kansere yakalanma riski yüksek midir?

531 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Can Çiftçi
Telomeraz hedefli kanser tedavileri üzerine tez yazmaktayım.

Kanser mutasyonların birikmesiye oluşan bir hastalıktır. Zaten bu yüzden her yaşta görülebildiği halde "yaşlılık ilişkili hastalık" sayılır. Bu biriken mutasyonlar gerekli şartları sağlar ise hücre, kontrolsüz bölünmeye gider.

Dolayısıyla kanser her zaman edinilen bir hastalıktır. Ancak kanser yatkınlığı kesinlikle genetik olarak aktarılabilir[1]. Bu durum, özellikle, hücre döngüsünü kontrol eden mekanizmalardaki ve DNA tamir genlerindeki -bu mekanizmanın eksikliği mutasyon ihtimalini artırır- bozukluklardan kaynaklanır ve kalıtsal olarak aktarılabilir.

Bunlarının yanında kanser yatkınlığı oluşturan hastalıklar vardır ve bazıları kalıtsal olarak yavrulara aktarılabilir[2]. Örneğin Dyskeratosis Congenita (DC) hastalığı edinilebildiği gibi ebeveynlerden de aktarılabilir. DC hastaların %40'ı, 50 yaşına varmadan malignite göstermetedir [Alter et al., 2009]

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuza dönecek olursam; kişinin kanser yatkınlığı taşıdığının veya bunu çocuklarına aktarıp aktarmayacağının o kişide kanser görülmesi ile hiçbir alakası yoktur. Ayrıca bildiğimiz kadarı ile cinsiyetinin kayda değer bir önemi yoktur çünkü bilinen onkogenlerin ve tümör baskılayıcı genlerin çoğu otozomal kromozomlar üzerinde taşınır.

Kaynaklar

  1. Yanin Chavarri-Guerra, et al. (2021). Genetic Cancer Predisposition Syndromes Among Older Adults. J Geriatr Oncol. doi: 10.1016/j.jgo.2020.01.001. | Arşiv Bağlantısı
  2. Kobar, et al. (2021). Zebrafish Cancer Predisposition Models. Frontiers in Cell and Developmental Biology. doi: 10.3389/fcell.2021.660069. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close