Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

2 hücreli bir canlı olabilir mi,varsa nasıl bir şey?

827 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Aslında farkında olmadan evrim sürecinin nasıl başladığını sormuşsun.

Tek hücreli canlıya ilkel canlı, çok hücreli canlılara ise gelişmiş canlılar diyebiliriz.

Cevaba gelecek olursak;

Tüm Reklamları Kapat

Wikipedia'ya "Bicellular" (iki hücreli'nin latincesi) yazarsan hiçbir yanıt elde edemezsin.

Eşit büyüklükle iki hücresi olan iki hücreli bir canlı olamaz. İkinci hücre Mitokondri gibi çalışarak sadece enerji üretme amacıyla asıl hücrenin içinde yaşayabilir. Ancak teorik olarak ikinci hücreyi edinen ve "Gelişmiş Canlı" ünvanını kazanan hücre; mutlaka üçüncüyü de isteyecektir.

Çünkü;

Dünya üzerindeki ilk ilkel canlılar, besinlerini sonsuz ve ücretsiz enerji kaynağı olan güneşten elde ediyolardı. Zamanlarının tamamını hayatta kalmak ve besin üretmek için harcıyorlardı. Büyük ve güçlü olan hücre, "doğanın kanunu olarak" gücünün yettiği küçük hücreleri yiyor ve içlerindeki atp'yi alarak kısa yoldan daha fazla enerji kazanıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Nasıl ve ne zaman olduğu bilinmese de bir gün bir hücre başka bir hücreyi yediğinde onu sindirmek yerine içine aldı ve tek bir hücre olarak yaşamaya başladılar. İkinci hücre bugün mitokondri olarak adlandırdığımız yapı olarak yaşamını sürdürdü. Sadece enerji üretiyor, asıl hücreye zaman ve enerji kazandırıyordu. Diğer ilkel yaşam formlarından çok daha büyük ve güçlü olan bu hücre artık kolaylıkla diğer hücreleri yiyebiliyordu. Bu hücre zamanla çoğaldı ve küçük gruplar halinde yaşamaya başladı. Çünkü bu yöntem çok daha verimliydi. Her hücresinde enerji kaynağı olan ve her biri farklı görevlere sahip birden fazla hücresi olan bu canlı başka şeylere de vakit ayırabiliyordu. Örneğin bazı hücreler sadece hareket etmekten sorumluydu, sadece hareket etmeye odaklandıklarından tek hücreli ilkel canlılara göre çok daha hızlı hareket edebiliyorlardı. Bazı hücreler zamanının tamamını solunuma, boşaltıma, sindirime vb. ayırdılar (bacaklarımız, midemiz ve akciğerlerimiz gibi. Tabiki halen mikroskobik canlılardan bahsediyoruz.).

Hayatta kalmak halen temel amaç olsa da tek amaç değildi. Gezecek, birşeyler keşfedecek ve varolana etki edebilecek güce sahipti bu canlı. Ona evrimin ilk basamağı ve şu anda yaşayan tüm gelişmiş varlıkların atası diyebiliriz.

...

Diplococci ve Desmidiales gibi iki hücreli gibi görünen canlılar da tek hücreli olarak kabul edilir. Hücre arasında duvar/köprü olarak adlandırılan yapılar yer alır ve birleşmiş iki hücre gibi görünür.

Hücre duvarı ile ikiye ayrılmış tek hücreli bir canlı
Hücre duvarı ile ikiye ayrılmış tek hücreli bir canlı
Micrasterias radiata

Not:

Kaynak olarak bir youtube videosu bırakıyorum, sorunun cevabını kısa ve öz bir şekilde izah ediyorlar.

Akademik Standartlarda detaylı bir kaynakça için videonun altındaki açıklamalar kısmını kullanabilirsiniz.

261 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Kurzgesagt – In a Nutshell. Why Are You Alive – Life, Energy & Atp. (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close