Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

2 farklı tür tek bir türe evrimleşebilir mi?

Farklı türlerde birbirine benzer organ oluşumları var. Yarasalar ve kuşlar, Balinalar ve balıklar gibi bu benzerliğin bu 2 türü aynı tür sayacak kadar birbirine benzemesi mümkün mü?
146 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
B Polat
B Polat
326K UP
Bilim Meraklısı

Farklı türdeki canlıların benzer organ taşımaları, evrimde en çok beklenen durumlardan birisidir. Bu canlıların ortak bir atadan geldiğinin kanıtlarındandır. Doğada bazı organların (örnek: göz) birden fazla farklı şekilde faklı canlılarda evrimleştiğini biliyoruz ama bunlar oldukça nadir karşılaşına durumlar. Canlılık her işe yarayan geni bir sonra nesle genetik sayesinde aktarabildiği için.Genelde işe yarayan genlerin üzere eklemeler yaparak zamanla, organları çok daha karmaşık ve bir o kadar efektif hale getirir Geriye doğru gittikçe bu genlerin (vede organların) ilkelleştiğine şahit oluruz.

Evet, iki farklı türün benzemesi mümkün. Eğer çevresel baskılar aynı ise birbirinden çok farklı coğrafyalarda yaşayan canlılar aynı yöne evrilirler. Doğada bunun örneklerine denk geliriz. Örnek vericek olursak keseli bir hayvan olan Tazmanya Kaplanı (Maalesef insanlar tarafında kontrolsüzce öldürülerek nesilleri yok edildi[2])

Nesli tükenmiş olan keseli canlı Tazmanya Kaplanı
Nesli tükenmiş olan keseli canlı Tazmanya Kaplanı

Yakın akrabası olan diğer keseli canlılar olan koala, kanguru vs. gibi akrabalarından daha çok afrikadaki avcı hayvanlar olan sırtlan, vahşi köpekler yada çizgileri ile kaplarları andırır.[1] Çünkü tazmanya kaplanıda afrikadaki avcılar gibi bir avcıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Başka bir çarpıcı bir örnekte balinalardır (yada yunuslar). Balinanın insanla akrabalığı, bir balık türü ile olan akrabalığından kat kat fazladır ama daha çok balığa benzer.

Kaynaklar

  1. https://www.theguardian.com/profile/donna-lu. De-Extinction Puzzle: How Decoding Numbat Dna Could Help Resurrect The Tasmanian Tiger. (18 Şubat 2022). Alındığı Yer: the Guardian | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Fair. The Thylacine Became Extinct In The 1960S... Or Did It?. (11 Nisan 2022). Alındığı Yer: Discover Wildlife | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close