Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

1969 yılında nasıl Apollo 11 sadece 3 gün yolculuktan sonra Ay’ın yörüngesine varıyor ve 4. gün Ay’a iniş yapııyor?

Biraz önce bir belgeselde 2009'da Ay'da su aramak için gönderilen aracın, Ay'ın yörüngesine girebilmek için 4 ay yol yaptığını öğrendim. Daha sonra geçenlerde Ay'a çakılan Japon aracının, fırlatıldıktan 5 ay sonra inme teşebbüsünü gerçekleştirdiğini hatırladım.. Peki nasıl oluyorda 1969 da Apollo 11 sadece üç günde Ay’a varmıştı?
728 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sadık Berk Evren
Amatör Astronom

Tamamen kullanılan uzay aracına bağlı bir durum. Örneğin, sizin de bahsettiğiniz Japon şirket iSpace'in Hakuto-R aracının Ay'a varması gerçekten de beş ay sürdü. Ancak bunun sebebi şirketin maliyeti olabildiğince düşürmek ve kargo için daha fazla yer bırakmak için aracı minimum yakıt kullanacak biçimde tasarlamış olmasıydı.

Bugün, çeşitli uzay araçları ile Ay'a bir günden kısa bir sürede bile gidilebilir. Ancak yakıt miktarı, maliyet ve kargo hacmi gibi göz önünde bulundurulması gereken unsurlar vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. Dunn, et al. Reaching The Moon Usually Takes Days. Here’s Why A Tokyo Startup Is Giving Its Lander Months Instead After Today’s Spacex Launch. (11 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Fortune | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Jeomorfolog

Ay'a yolculuk süresi kullandığınız yakıt, ne amaçla gittiğiniz, roketin gücü v.s. ile değişkenlik gösterebilir. Yaklaşık 380.000 km. uzakta olan Ay'a eğer sadece yakınından bir araç geçecek şekilde yolculuk planlarsanız bir kaç saatte bile gidebilirsiniz ( en hızlı uzay aracı Juno, hızı saatte 300.000 km). Yakınından geçecek şekilde dedim çünkü; Ay yörüngesine girmek veya yüzeyine iniş yapmak için kazandığınız hızı düşürmeniz de gerekecektir. Soruda belirtildiği gibi, gibi Ay'a yolculuğu bir kaç ay sürmüş Ay sondaları da vardır. Daha önce dediğimiz gibi bu ro[1]ketin gücü ve kullandığınız yakıtla alakalı, bazı çalışmalar ekonomik olması için bu yöntemleri tercih edebiliyor.

Kaynaklar

  1. İ. Kalkancı. Ay'a Gitmek Ne Kadar Sürüyor?. (20 Ekim 2008). Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Uzay ve Astronomi | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close