Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

18. yüzyıla kadar vejetaryen yerine Pisagoryan dendiği doğru mu?

689 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Evet, doğru! Bu, Wikipedia'da güzel bir şekilde anlatılıyor: Bazı Ortaçağ yazarları et, fasulye veya balık yemekten kaçınmayı gerektiren bir "Pisagor diyeti"nden söz etmektedir ve bu diyet, Pisagorculuk ile ilişkili olduğundan "Pisagoryenizm" olarak da bilinmektedir.[1]

Pisagorcular vejetaryen bir diyetin sağlıklı bir bedeni teşvik ettiğine ve "Arete (mükemmellik) arayışını" geliştirdiğine inanıyordu. Pisagorculukta vejetaryenliğin amacı, kendini inkâr etmek değildi; bunun yerine, bir insanda en iyiye ulaştırıcı olarak görülüyordu.

Pisagorcular, hayvanlara muamele konusunda temellendirilmiş bir teori geliştirmişlerdir. Acı ya da ıstırap çeken herhangi bir varlığa gereksiz yere acı çektirilmemesi gerektiğine inanıyorlardı. İnsanların sağlıklı beslenebilmesi için hayvanlara acı çektirmek gerekli olmadığından, hayvanların yemek amacıyla öldürülmemesi gerektiğine inanıyorlardı. Pisagorcular, bir hayvan bir insan için tehdit oluşturmadığı sürece, bir hayvanı öldürmenin haklı olmadığını ve bunu yapmanın bir insanın ahlaki statüsünü azaltacağını ileri sürmüşlerdir. Onlara göre insanlar, bir hayvana adalet göstermeyerek kendilerini küçültmüş olurlar.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Pisagorcular, insanların hayvan olduklarına, ancak gelişmiş bir zekâya sahip olduklarına ve bu nedenle insanların eğitim yoluyla kendilerini arındırmaları gerektiğine inanıyorlardı. Onlara göre insanlar yalnızca arınma sayesinde kozmosu kaplayan psişik güce katılabilirdi. Pisagorcular, bir hayvanı acısız bir şekilde öldürerek bu argümanın mantığından kaçınılamayacağını düşünüyorlardı. Pisagorcular ayrıca hayvanların duyarlı ve asgari düzeyde rasyonel olduğunu düşünüyorlardı. Pisagorcular tarafından ileri sürülen argümanlar, filozof çağdaşlarının birçoğunu vejetaryen bir diyet benimsemeye ikna etti.

Pisagorcuların insan olmayanlarla akrabalık duygusu, onları baskın et yiyen kültürde bir karşı kültür olarak konumlandırdı. Filozof Empedokles'in, Olympia'daki bir at yarışındaki zaferinden sonra vekil bir kurban sunarak, at yarışı kazananından beklenen geleneksel kurban ritüelini reddettiği söylenir.

Geç dönem Pisagorcu filozoflar Platoncu felsefe ekolüne dahil olmuş ve MS 4. yüzyılda Platoncu Akademi'nin başkanı Polemon vejetaryenliği doğaya uygun yaşam kavramına dahil etmiştir.[3] MS 1. yüzyılda Ovid, Pisagor'u et yemeye karşı çıkan ilk kişi olarak tanımlamıştır. Ancak Pisagorcuların hayvanlara kötü muamele edilmesine karşı geliştirdikleri daha kapsamlı argüman hayatta kalamamıştır.

Pisagorcular, bazı yiyecek türlerinin tutkuları uyandırdığını ve ruhani yükselişi engellediğini savunmuşlardı. Dolayısıyla Porfiryus, ruhani arınma amacıyla et yemekten kaçınmanın yalnızca amaçları ilahi bir duruma ulaşmak olan filozoflar tarafından uygulanması gerektiğini savunurken, Pisagorcuların öğretilerine dayanacaktı.

Kaynaklar

  1. A. C. Cocchi. Del Vitto Pitagorico Per Uso Della Medicina... (English And Italian Edition). ISBN: 9781248009635.
  2. G. L. Campbell. (2014). The Oxford Handbook Of Animals In Classical Thought And Life. ISBN: 9780191035159. Yayınevi: OUP Oxford.
  3. C. H. Kahn. (2001). Pythagoras And The Pythagoreans. ISBN: 9781603846820. Yayınevi: Hackett Publishing.
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close