Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Məhəmməd Ömər
Üye 28 Temmuz 2023 2 Cevap
2

17 yüzyıla kadar doğa felsefesi ile doğa bilimi aynı saha olarak görülüyordu. Ama 17 yüzyıldan itibaren bu iki alan ayrıldı. Bunun esas nedeni nedir?

Malum felsefe daha çok irrasionel ve idealist düşünceler üzerine kurulu bir kavramdır. İntibah devri ile bilim de gelişmeye başladı ve artık irrasionellikten çıkarak rasionrl hal aldı. Doğa biliminin doğa felsefesinden ayrılma nedeni nedir tam olarak?
488 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye 4 Ağustos 2023

Teleskop'un icadı ve geliştirilmesi 17. yy, mikroskop 17.yy, adam akıllı düzgün çalışan saatler 16. yy da geliştirildi. Bunun yanı sıra devrim yaratmış pek çok büyük matematikçi 16.-17.-18.yylarda çıktı. Pek çok bilim sahasının temelleri bu yüzyıllarda atılmaya başlandı. Saymadığım deney için gerekli başka icatlarda bu dönemde gelişti.

Bunlar olmadan deney ve gözlem yapmak çok çok zor. Bunlar yokken doğayı anlamaya çalışırken, elde neredeyse sadece duyu organları ve akıl vardı(tartı vs. de vardı da eh işte). Bu yüzden felsefe ve bilim iç içe geçmiş haldeydi. Hatta yer yer felsefenin yanında efsaneler ve dinlerde bilimle iç içe geçmiş haldeydi.

Ayrıca 17.yy'da dünyaya bakış açısı biraz değişmişti. Önceleri bir şeyleri bilmek-anlamak Antik Yunan filozoflarının yadıklarını okumak anlamına gelirken, özellikle coğrafi keşifler sonucunda Antik Yunan filozoflarının dünyayı o kadar da iyi bilmedikleri ortaya çıktı. Bu araştırmacılık için özgüvenin kaynağı oldu ve pek çok noktada Yunanları tenkit etmeye başladılar. Yukarıdaki teknoloji gelişmelerin de etkisiyle, öğrenmenin yeni yollarını bulmak meselesi önem kazandı.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yavuz Selim Yiğit
Öğrenciyim 4 Ağustos 2023

17. yüzyılda doğa felsefesi ile doğa biliminin ayrılmasının temel nedeni bilimsel yöntemlerin ve düşünce tarzlarının değişmesidir. Bu dönemde bilimsel yöntemler ve deneyler daha yaygın hale gelirken, gözlem ve doğrulamaya dayalı bilimsel yöntemlerin kullanımı arttı. Bunun sonucunda doğa bilimi, deneysel ve gözlemsel verilere dayalı bir disiplin haline gelirken, doğa felsefesi daha soyut ve metafiziksel düşüncelere yönelik kaldı. Bu bölünme modern bilimin temellerinin atıldığı bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close