1 asla ama asla 2'ye eşit olamaz. Bunu daha iyi anlamak için eşitliğin ne olduğunu ve sayıların ne anlama geldiğini anlamak gerekir.
Matematik bir dildir. Soyuttur.
Fakat biz matematiği somut olan, dış dünyadaki nesnelerin miktarını ölçmek için kullanırız. Elimde aynı sayıda aynı özelliklere veya farklı özelliklere sahip 2 tane kalem olduğunu ancak matematik dili ile ifade edebilirim. Örnek olarak: 1 tane beyaz kalemim var 1 tane de kırmızı. Toplam kaç kalemim vardır?
Her rakam ve rakamların yan yana gelmesiyle oluşan sayılar miktarı temsil etmektedir. 2 tane kalemim olduğunu 3 rakamıyla göstermem. Çünkü 3 tane nesne yok. 2 tane nesnem var. 2'ye atadığımız miktar belli. 3'e atadığımız miktar belli. 2 sayısı/sembolü 2 tane nesne miktarını temsil eder. 3 sayısı/sembolü 3 tane nesne miktarını temsil eder.


Eşitlik () bize işlemin sonucunu göstermez.
Eşitlik kavramı iki veya daha fazla sayının; işlemin birbirlerine eşit olduğunu gösteren matematiksel bir semboldür. Eşitlik sembolü ile gösterilir.
işlemi
şeklinde de yazılabilinir.
6/3 işleminin cevabı 2/1 değildir. 6/3, 2/1'e eşittir. 6/3, 6/3'e eşit olduğu gibi 2-1+1 işlemi gibi sonsuz işlemler birbirine eşittir. Bu işlemlerin birbirine eşit olmalarının sebebi aslında aynı miktarı temsil etmelerinden kaynaklanmaktadır.
Eşitsizlik ()
Eşitlikte olduğu gibi 2 veya daha fazla sayının birbiri ile olan eşitsizliğine eşitsizlik deriz. Eşitsizliği sembolü ile gösteririz.
1 asla eşit değildir 2 sayısına. X kişisinin 1 tane misketi olsun. Y kişisinin ise 2 tane misketi var. Bu kişilerin misket sayısı, miktarı birbirine eşit midir? Tabii ki de hayır! Bu durumu ile değil ile gösteririz.

işlemi:
şeklinde de yazılabilinir.
ve bunlar gibi sonsuz işlemler birbirine eşit değildir.