Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Laçın Vəlizadə
Üye
3

118. elementin çekirdeğine bir proton eklersek yeni bir element mi elde ederiz?

299 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Fizikçi olmak isteyen biri

118.elementin adı oganesson olup simgesi Og’dir. Oganesson, 2002 yılında Rusya’da Ortak Nükleer Araştırma Enstitüsünde sentezlenen yapay bir elementtir12 Oganesson, periyodik tablonun p bloğunda yer alır ve 7. periyodun son elementidir

Oganesson’un varlığı teyit edilmiş bir izotopu yoktur ve en kararlı izotopu olan oganesson-294’ün yarı ömrü yaklaşık 0,69 milisaniyedir. Bu nedenle, oganesson’un çekirdeğine bir proton eklemek çok zor ve pratikte imkansız bir işlemdir.

Ancak teorik olarak, oganesson’un çekirdeğine bir proton eklersek, atom numarası 119 olan yeni bir element elde ederiz. Bu element henüz sentezlenmemiş ve adlandırılmamıştır, ancak geçici olarak ununenniyum (Uue) olarak adlandırılır. Ununenniyum’un kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında çok az şey bilinmektedir ve sadece tahminlere dayanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz A.
Deniz A.
31K UP
Güvenilir kaynaklardan konuyla ilgili araştırma yaptım.

Aslında hem evet hem hayır bu sorunun cevabı. Daha doğrusu teorik olarak evet pratik olarak belirsiz diyelim. Periyodik tabloda keşfedilmemiş ama olduğu tahmin edilen (yanlış hatırlamıyorsam Mendeleyev’in yöntemiyle) elementler var. 119. element Ununenniyum teorik olarak var ama şu ana kadar sentezlenemedi. Falat teorik olarak evet, 118 no.lu elemente bir proton daha eklersek yeni bir element elde ederiz ama henüz bunu başarabilen olmadı. Yani öyle bir varsayımsal element var, o yüzden çoğu periyodik tabloda görünmemesi normal (özellikle ders kitaplarımda).[1]

Kaynaklar

  1. Uğur Eskier. Varsayımsal Element Ununenniyum Nedir?. (21 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Makaleler | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close