Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

10.3 milyar ışık yılı ötedeki kara deliği nasıl bu kadar hızlı keşfedebildik?

İzlediğim bir videoda TON-618 adında bir karadelik mevcut olduğunu gördüm gezegenimize yaklaşık 10.3 milyar ışık yılı olduğunu dinledim. ışık hızına kütlesi olan hiçbir cisim ulaşamıyor yani doğalolarak uzaydaki teleskoplarda dahil. 100 ışık yılına bile ömür yetmiyo10.3 milyar ışık yılı uzaklıktaki cismi bu kadar kısa sürede nasıl keşfedebildik?
274 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

TON-618 karadeliğini keşfetmek ve tespitini yapmak oldukça kolay çünkü, kendisi aynı zamanda bir kuasar. Yani bulundukları galaksi merkezinde var olan gaz ve toz bulutları ile öylesine şiddetli besleniyorlar ki, malzemenin büyük bir kısmı kutuplarından radyo dalgaları da yayarak püskürüyor. Bu şiddetli püskürme ve ışıma onları evrendeki en parlak nesnelerden biri haline getiriyor.

TON-618 muhtemelen evren bir kaç milyar yıl yaşındayken ortaya çıkmış erken dönem galaksilerden birisi ve ışıması milyarlarca yıldır evrende yol alıyor, dolayısı ile bize ulaşan ışınları milyarlarca yıl önce yola çıkmıştır. Konum olarak bizden oldukça uzak galaksilerin çoğunu aslında kuasar olarak görüyoruz çünkü, galaksi ne kadar uzak ise o kadar geçmişini gözlemliyoruz.

TON-618''in şu an bir şekilde çok yakınına gidebilsek, muhtemelen bir kuasar olarak göremeyeceğiz. Arada geçen milyarlarca sürede karadelik etrafından beslendiği malzemeyi çoktan bitirmiştir. Aslında bu karadeliğin şu anki hali bizim bildiğimizden çok daha büyük olabilir. Hatta şu an TON-618'in bulunduğu galakside bizim gibi ortaya çıkmış bir medeniyet bizim Samanyolu galaksimize bakıp erken dönem halimiz olan kuasar şeklinde gözlemliyor olabilir. Orada yaşayan akıllı bir canlı internete sizin sorduğunuz sorunun aynısını veya bir benzerini sormuş bile olabilir :).

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Murat Hüseyin İnceoğlu
Fizik okuryazarı

merhaba

aslında bu sorunuzun cevabı çok basit. Biz nasıl dünyanın güneşin çevresinde döndüğünü keşfedebiliyorsak, nasıl Ay’ın dünyanın çevresinde döndüğünü keşfedebiliyorsak. Ve bu dönmeleri artık kütle çekimi sebebiyle olduğunu aydınlat bilmişsek. Uzak bir galakside yıldızların hareketine bakarak bir kara deliği görmesek de orada bu büyüklükteki cisimleri döndüren büyük bir kütle olduğunu hesaplamamız çokta zor olmuyor. Ayrıca kara deliklerin içine doğru çektikleri maddelerin gözle görünmez ışık cinsinden bazı aşamaları da mevcut özelleşmiş Bazı teleskoplarla bunları da sapta biliyoruz

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close