Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

1 rakamı 2'ye 3'e ve hatta sonsuza eşit olamaz mı?

1≠2 iddiası anladığım kadarıyla, 1'in tek başına var olduğunu dolayısıyla 2'ye eşit olamayacağını savunur. Öyleyse benim örneğin 2'den söz edebilmem için 2 tane 1'in toplamına ihtiyacım var gibi durmaktadır. Peki o zaman ben 2'den 3'ten ve nihayet sonsuzdan söz edebilmem için sonsuz tane 1'e sahip olmam gerekmez mi? 1=∞ değil midir?
509 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Can Ulaşlı
Meraklı Bir Lise Öğrencisi

Günümüzde Reel Sayı Sistemi 16 tane aksiyom ile tanımlanır. Ve bu aksiyomlardan biri 0 <1. Ayrıca Reel Sayı sistemini Rasyonel Sayı sisteminden ayıran "Sup" aksiyomu dolayısıyla sonsuz bir reel sayı değildir. (Yani Rasyonel Sayı sistemi de diğer 15 aksiyomu sağlar) Sup aksiyomu der ki: "Alttan sınırlı her kümenin en büyük alt sınırı vardır." veya "Üstten sınırlı her kümenin en küçük üst sınırı vardır." 2 1+1' in tanımdır. 16 aksiyomdan bir aksiyom der ki x<y <-> x+n<y+n 1<2 Çünkü 0<1 <-> 1<1+1 <--> 1<2

Yukarıda anlatılandan anladığın gibi gerçek dünyada olanı zihnimize yansıtır sonra zihnimizdeki bu sistemden mantık yürüterek çıkarımlar yaparız. 0/0 meselesi gibi sorunlar bizim zihnimizdeki sorunlardır. Reel Sayıların bir aksiyomu der ki her x için 0*x=x*0=0. Ayrıca bir aksiyom da der ki ax<ay ve a >0 ise x<y veya ax=ay ise ve a eşit değil 0 ise x=y. Şimdi a,y,x üçlüsü ay<ax olsun ay<ax --> y<x ama diyelim ki a = 0 o halde 0<0. Ama bu x< değildir x aksiyomu ile çelişir. O yüzden a'yı sıfır alamayız. Veya 0*0 = 1*0 --> 0 = 1 de olur ama bu da 0<1 aksiyomu ile çelişir. Bu yüzden sıfıra bölmek tanımsızdır. Ama sen istersen 0/0'ı 2 olarak tanımlayabilirirsin aksiyomlarda gerekli düzeltmeleri sağlayarak. Başka alanlarda belki 0/0'ı tanımlamak işine yarayabilir ama analiz gibi dallarda sorun çıkarır.

Kendin başka bir amaç için başka bir sistem de icat edebilirsin. Mesela x>0 ve x^2 = 0 gibi sonsuz küçük sayılar yapmayı deneyebilirsin. Reel Sayılara benzeyen bir sistem de sonsuz küçük ve sonsuz büyüklerin de sayı sistemine dahil olduğu Nonstandart analiz için kullanılan Hyperreal Numbers sistemi 1960'larda Abraham Robinson tarafından geliştirildi. Bu sistem Reel Sayılara çok benziyor.

Tüm Reklamları Kapat

Not: Reel Sayı sistemini < kullanarak da tanımlayabilirsin <='de ama bunlar özdeştir.

172 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Prof. Dr. Ali Nesin Sup Aksiyomu. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Chegg.com Aksiyom Listesi. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Prof. Dr. Ali Nesin Analiz Dersleri. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Ali Nesin - Temel Gerçel Analiz . (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Wikipedia - Hyperreal Numbers. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close