Sık Kullandığımız Temel Matematik İşaretleri (= ve + gibi) Nereden Geliyor?
Bazı şeylere o kadar aşinayız ve alışmışız ki, birilerinin onu bir yerlerde icat ettiğini unutuyoruz. Mesela eşittir (==) işareti, durmadan "eşittir" sözcüğünü denklemlerine yazmaktan bıkan İskoç matematikçi Robert Recorde tarafından 1557 yılında icat edilmiştir. Aynı kişi, toplama anlamındaki "+" işaretini de icat eden kişidir.
"Eşittir" sözcüğünün İngilizcesi olan "equal(s)", Latincedeki "æqualis", yani "eş", "aynı" anlamındaki sözcükten geliyor. Recorde'un "==" işareti hemen kabul görmemiştir. Öncelikle "||" veya "æ" veya "œ" gibi semboller kullanılmıştır. Recorde ise, 1557 tarihli The Whetstone of Witte isimli kitabında şöyle diyor:
Eşittir sözcüğünü durmaksızın tekrar etmenin önüne geçmek için, birbirine eşit ve paralel iki çizgi, yani Gemowe çizgileri kullanıyorum. Çünkü hiçbir diğer iki şey bundan daha eşit olamaz.
"Gemowe çizgileri" dediği şey de, Latincedeki "gemellus", yani "ikiz" sözcüğünden geliyor. Böylesine evrensel bir işaretin bir noktada icat edildiği üzerine düşünmek gerçekten çok ilginçtir.
Buna karşılık, eşitsizlik "≠" işaretini ilk bulan kişi bilinmiyor; ama ilk olarak 18. yüzyılda Leonhard Euler tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Euler sayısı ile ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Büyüktür (">>>) ve küçüktür (<<) işaretleri ise 1631 yılında, İngiliz matematikçi Thomas Harriot'un "Artis Analyticae Praxis ad Aequationes Algebraicas Resolvendas" başlıklı kitabında ilk olarak kullanıldı. İlginçtir: İşaretler, yazarın kendisi tarafından değil, ölümünden 10 sene kadar sonra kitabını yayınlayan editör tarafından icat edildi. Yine de keşif Harriot'a atfedilir; çünkü sonuçta bu işaretlere anlam katan onun çalışmalarıydı. Daha önemlisi, Harriot da bu anlamlara gelen üçgensel işaretler kullanmıştı. Editörün yaptığı, bu üçgensel işaretleri bizim tanıdığımız haline yakınlaştırmak oldu.
"Tanım gereği eşittir" anlamına gelen ":=\coloneqq" sembolü (kimi zaman ?? veya ≡\equiv sembolleriyle de gösterilir), ilk olarak İtalyan matematikçi Cesare Burali-Forti tarafından 1894 yılında yazılan Logica Mathematica isimli eserde geçmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 22
- 9
- 7
- 5
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia. Equals Sign. (21 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- R. Recorde. The Whetstone Of Witte. (21 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2020. Alındığı Yer: Archive | Arşiv Bağlantısı
- Maths History. Robert Recorde. (1 Nisan 2002). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2020. Alındığı Yer: Maths History | Arşiv Bağlantısı
- Sciencing. The History Of Equality Symbols In Math. (25 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2020. Alındığı Yer: Sciencing | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:21:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3148
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.