Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sıcaklıklar Yükseldiğinde Yardıma Koşan Etken: Evrim

Sıcaklıklar Yükseldiğinde Yardıma Koşan Etken: Evrim
3 dakika
881
Tüm Reklamları Kapat

Bazı canlılar için iklim değişikliği genetik parkında bir gezintiye çıkmak gibidir. Pek çok bilim insanının favori böceği olan meyve sineği de sıcaklık değişikliğinden etkilenen hayvanlardan biridir. İspanyada Barcelona Özerk Üniversitesinden araştırmacılar meyve sineğinin geçici olarak, sıcaklıklara karşı inanılmaz kısa bir sürede ısıya karşı daha toleranslı şekilde evrimleşerek adapte olduklarını gösterdiler. Sıcaklık yeniden düştüğü zaman bu tür yeniden eski formlarına evrimleşmektedir.

1 Nisan 2011'de Afrika'dan gelen alışılmadık bir sıcak hava dalgası İberyan yarımadası ve Batı Avrupa'nın çok büyük bir bölümünü etkiledi. Bu sıcaklık bir hafta sonra İspanya üzerine kaydı ve İspanya ve İngiltere'deki kayıt edilmiş olan en yüksek Nisan ayı sıcaklıklarından birine sebep oldu.

Sıcak hava dalgasının sineklerin ani değişimlere nasıl uyum sağladığını görmek için ideal zaman olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları sineklerin birbirleriyle genetik benzerliklerinin bulunmayacağı kadar birbirine uzak olan iki farklı bölgeden sinek topladı.

Tüm Reklamları Kapat

Baş araştırmacı Francisco Jose Rodriguez-Trelles Astruga önderliğinde on yıllarca tek bir sinek türü üzerinde çalıştılar. Jose’nin açıklamalarına göre bu, Drosophila subobscura adında, Avrupa ve Kuzey Amerika'da sık rastlanan bir türdü. Genel olarak her mevsimde olmak üzere yılda dört defa ağlarıyla arazilere inerek sinek örnekleri yakaladılar.

Rodriguez-Trelles’in sözlerine göre her seferinde 100-150 erkek sinek yakalandı ve daha sonra bu sinekler laboratuar ortamında genomları bilinen başka sineklerle çiftleştirildiler.

Biyologlar meyve sineklerini severler ve 20. yüzyılın başlarından beri onlar hakkında araştırma yapmaktadırlar. Bu sinekler türe bağlı olarak 4 ya da 5 kromozomlu, genetik yapıları iyi bilinen ve kolay araştırılabilen hayvanlardır. Genetik çalışmalar ve öğretim için ideal modellerdir. Cambridge Üniversitesi'nden emekli bilim insanı Peter Lawrence şunları diyor:

Kısa yaşam döngüleri seleksiyonun çok hızlı olmasını sağlıyor. Böcekler iklim değişikliklerine karşı inanılmaz derecede hassastır ve eğer hava sıcaklıkları çok düşerse meyve sinekleri kısırlaşırlar.

Lawrence’ın sözlerine göre meyve sineği türleri İspanya'da biyoloji laboratuvarlarında deneyler için çok sık kullanılan bir tür değil, ancak yine de bu durum sonuçlarda bir değişikliğe sebep olsaydı bilginin doğruluğu hala kesinleşmemiş olacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Isı dalgası etki etmeye başladıktan 3 hafta sonra, İspanyol bilim insanları genellikle gün batımı ve öğle vakitleri gibi günün en sıcak zamanlarını bekleyerek D. subobscura örnekleri toplamaya başladılar.

Laboratuvara döndüklerinde bu örneklerin genomlarının analiz ederek İspanyol Milli Meteoroloji Ajansı tarafından elde edilmiş olan ısı bilgileriyle eşleştirdiler.

Barcelona bilim insanları çevirme tipi mutasyon olarak bilinen, gen içindeki bir kromozomun ters tarafa dönmesiyle oluşan özel bir mutasyon türüyle karşılaştılar. Örneğin eğer gen sırası ABCDEFGHIJKLMN şeklinde okunuyorsa evirmeye mağruz kalan DEFGH segmenti ABCHGFEDIJKLMN şeklinde biçim değiştiriyordu. Çevirme, genler arasındaki rastgele sıçramaların olmasını önlüyordu.

Sinek genomlarının geçirdikleri çevirme tipi mutasyonlar, onları sıcaklıklara karşı daha dirençli ya da tam tersi bir şekilde donatabiliyordu. Bilim insanlarının kuramlaştırdığına göre yeni nesiller yetiştikçe bu değişimler daha kolay gözlenebiliyor. Bulduklarına sonuçlara göre yüksek sıcaklık direk olarak bir evirme yaratıyor ve sıcaklık arttıkça değişim büyüyor. Hava soğuduğu zaman, terslik hangi genin baskın olduğuna göre yeniden düzeliyor. Rodriguez-Trelles şunları söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu değişiklikler onların doğal seleksiyon sonucunda karşılaştıkları göreceli sıklıktan kaynaklanıyor. Isı dalgasının dramatik artışının bir sonucu, ısıya adapte olan çeşitlerin sayındaki dramatik artıştır.

Rodriguez-Trelles’in sözlerine göre bu keşif Drosophilia’nın küresel ısınmaya bağışık olduğu anlamına gelmiyor. Bu toplama işlemi sıcaklığın yaz ortasına göre daha hafif olduğu bahar aylarındada yapıldı.

Yine de bu deney için toplanan sineklerin ısıya karşı 1970 yılında toplanan sineklerden daha güçlü oldukları ortaya çıktı, çoktan iklim değişikliğine uyum sağlamışlardı. Biology Letters’a yazan bilim insanlarının sözleriyle: 

Bu bizim, doğal populasyonların genetik olarak yüksek sıcaklıklara cevap verdiğini açık şekilde kanıtlayan ilk çalışmamız.

Yazdıklarına göre değişim genomun yalnızca tek bir yerinde değil, aksine pek çok farklı yerinde ve sıcaklıkla direk bağlantılı olarak ortaya çıkıyor. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 07:41:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1686

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. N. Shurkin, et al. Sıcaklıklar Yükseldiğinde Yardıma Koşan Etken: Evrim. (22 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1686
Shurkin, J. N., Akyol, S. A., Bakırcı, Ç. M. (2013, November 22). Sıcaklıklar Yükseldiğinde Yardıma Koşan Etken: Evrim. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1686
J. N. Shurkin, et al. “Sıcaklıklar Yükseldiğinde Yardıma Koşan Etken: Evrim.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sinan Alp Akyol, Evrim Ağacı, 22 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1686.
Shurkin, Joel N.. Akyol, Sinan Alp. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sıcaklıklar Yükseldiğinde Yardıma Koşan Etken: Evrim.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sinan Alp Akyol. Evrim Ağacı, November 22, 2013. https://evrimagaci.org/s/1686.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close