Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Serpantinleşme Nedir? Yaşamın Başlangıcına Dair Neler Söyler?

Serpantinleşme Nedir? Yaşamın Başlangıcına Dair Neler Söyler? Susan Lang, U. of SC / 2018 © Woods Hole Oceanographic Institution
Hidrotermal alandaki karbonat bacanın üstünde büyüyen bir mercan polipi.
1 dakika
3,695
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Okyanus tabanındaki hidrotermal alanların keşfi, deniz biliminde yeni sayfalar açmıştır. Karides, yengeç ve bakteriler gibi en az 400 farklı biyolojik organizmanın yaşadığı hidrotermal alanlarda, sıvılar sıcak ve asitlidir. Burada yaşayan organizmalar, yüksek sıcağa, yüksek basınca ve asitli sıvılara dayanıklıdır. Enerjiyle ve taban kayaları ile okyanus suyunun etkileşimi (serpantinleşme) sonucu ortaya çıkan materyaller (hidrojen gazı, metan, etan, propan ve organik asitler) sayesinde yaşamlarını sürdürürler.

Yaşamın CO2 kayalarından yeşerebilmesi için enerji gereklidir. Serpantinleşme süreci, bu enerjinin kaynağı olarak görülmektedir. Hidrotermal alanlardaki koşullar, Dünya'nın erken tarihindeki koşullara benzerlik göstermektedir. Bundan yola çıkarak, serpantinleşmenin yaşamın kökenine ve evrimine katkı sağladığı düşünülmektedir.

Serpantinleşme süresince gerçekleşen hidrojen gazı ve hidrokarbon oluşumları üzerine birçok deneysel araştırma gerçekleştirilmiştir. Ancak bu yazıda ele alacağımız deneylerde, peridotiti temsil eden başlangıç materyali olarak olivin ele alınmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Peridotit isimli kayaçların yapısında en fazla bulunan mineral olivin olsa da, peridotitin bozulma esnasındaki durumunu tam olarak temsil edememektedir. Bunun nedeninin, pedidotiti oluşturan diğer mineraller olan peroksen ve spinelin minerallerinin etkileri olduğu düşünülmektedir.

Guangzhou Jeokimya Enstitüsü ve ve Çin Bilim Akademisi, Güney Çin Okyanus Bilimi Deniz Enstitüsü üyelerinden oluşan bir grup, olivin ve peridotit serpantinleşmesi esnasında gerçekleşen hidrojen gazı ve hidrokarbon oluşumlarını karşılaştırdı. Sonuçlara göre:

  • Peridotit serpantinleşmesi, olivin serpantinleşmesine kıyasla daha fazla hidrojen gazı ve metan oluşturdu,
  • Her ikisi de benzer miktarda etan ve propan oluşturdu.

Bu sonuçlar, peroksen ve spinelin, hidrojen gazı ve metan oluşumuna katkı sağladığını gösteriyor. Çalışma, erken tarihlerde Dünya'nın atmosferi ve litosferi arasında gerçekleşen etkileşim açısından önemli olabilir; çünkü bu etkileşim, organizma oluşumu ve yaşamın kökeni için oldukça önemlidir.

Hidrokarbon üretimi çoğunlukla katalizörlere dayanır. Ancak bu çalışma, peridotit ve olivinin başlangıç tanecik boyutlarının, hidrojen gazı ve hidrokarbon oluşumunu büyük ölçüde etkilediğini göstermektedir. Erken aşamalarda, iri tanecik boyutlu peridotitin serpantinleşmesi, küçük tanecik boyutlu peridotit bozulmasında ortaya çıkandan daha az hidrojen gazı ve hidrokarbon üretmiştir. İlerlemeli reaksiyon sonucunda hidrojen gazı miktarları benzer çıksa da, iri tanecikli peridotit, küçük tanecikliden daha az hidrokarbon üretmiştir Buna sonuca göre, hidrokarbon oluşumu, serpantinleşmenin devinsel ve ilerlemeli reaksiyonlarına bağlıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 4
  • Umut Verici! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:12:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8628

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Daily, et al. Serpantinleşme Nedir? Yaşamın Başlangıcına Dair Neler Söyler?. (1 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8628
Daily, S., Yeşilyurt, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 01). Serpantinleşme Nedir? Yaşamın Başlangıcına Dair Neler Söyler?. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8628
S. Daily, et al. “Serpantinleşme Nedir? Yaşamın Başlangıcına Dair Neler Söyler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8628.
Daily, Science. Yeşilyurt, Aslıhan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Serpantinleşme Nedir? Yaşamın Başlangıcına Dair Neler Söyler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8628.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close