Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'daki Yaşam, ''Jeolojik Yaşam''dan mı Evrimleşti?

2 dakika
3,336
Dünya'daki Yaşam, ''Jeolojik Yaşam''dan mı Evrimleşti?
Tüm Reklamları Kapat

Söz konusu konu Dünya üzerindeki yaşam olduğunda, bu olgunun başlangıcının Dünya dışından mı geldiği (kuyrukluyıldızlar ile taşınmak gibi), yoksa gezegenimizde mi başladığı konusunda emin değiliz. Yeni bir teori, bu yaşamın "içeride" başlaması ihtimaline odaklanıyor ve mikropların mineraller ve gazlar gibi cansız maddelerden evrimleşebileceğini gösteriyor. Birleşik Krallık'ta bulunan Leeds Üniversitesinden biyokimyager Terry Kee, şöyle anlatıyor:

Biyolojik yaşamdan önce, Dünya'nın 'jeolojik yaşam' döneminde olduğunu söyleyebiliriz. Cansız kayalar ve minerallerden ibaret olan jeolojiyi yaşayan bir olgu olarak düşünmek sıradışı gibi gözükebilir. Birçok insan yaşamın başlangıcı sorusuna tatmin edici bir cevapla gelemedi. Bu sebeple biz, yaşamın neler yaptığına baktık ve tüm canlıların ortak bir kimyasal süreç olarak bir çeşit yakıt hücresi kullanarak enerji ürettikleri gerçeğine odaklandık.

Araştırmacıların açıklamasına göre, bir elektrikli arabayı düşünecek olursak bu arabadaki elektrik pilleri (hücreleri), yakıt ile oksidanlar arasındaki tepkime sayesinde elektriksel enerji üretmektedir. Buna bir "redoks tepkimesi" adı verilir. Bu tepkimelerde bir molekül elektron kaybederken, diğer bir molekül bu elektronu alır.

Bitkilerde, fotosentez sırasında karbondioksitin şekerlere parçalanması sırasında suyun moleküler oksijene oksidize olması sayesinde elektriksel enerjiyi üretilir. Buna zıt olarak insanlarda şeker karbondiokside oksidize edilerek (yakılarak) ve oksijenin suya dönüşümüyle elektriksel enerji üretilir. 

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi, bir adım daha öteye gidelim. Hidrotermal bacalar, okyanus tabanlarında bulunan sıcak gayzerlerdir ve çoğu zaman yaşamın başlamış olabileceği sıcak bölgeler olarak kabul edilirler. Buralarda "ekstremofiller", yani çok sert koşullara rağmen hayatta kalabilen ve direnebilen canlılar yaşar. Araştırmacılara göre bu bacalar bir çeşit "çevresel yakıt pili"dir, çünkü deniz suyu oksidanları ile hidrotermal bacalar arasındaki redoks tepkimesi sayesinde elektriksel enerji üretilir.

İşte burada yeni araştırma ve sonuçları devreye girmektedir. Leeds Üniversitesi ve NASA'nın Jet İtim Laboratuvarından araştırmacılar, gerçek yakıt pillerinde bulunan ve elektriksel deneylerde kullanılan, yaygın platinyum katalistleri yerine, yaşamın oluşmasında rol aldığı düşünülen demir ve nikel yerleştirdiler.

Her ne kadar elde edilen güç azalmış olsa da, elektrik gerçekten de üretiliyordu! Araştırmacılar her ne kadar cansızlığın canlılığa tam olarak nasıl dönüştüğünü henüz bilmiyor olsalar da, bu soru işaretinin çözümünün bir sonraki aşama olduğunu belirtiyorlar. Üstelik bu araştırmanın sonuçları, diğer gezegenlere gitmemizde yardımcı olabilir. NASA Astrobiyoloji Enstitüsünden Laura Barge şöyle anlatıyor:

Bu araştırmalar jeolojik sistemlerde üretilen elektrik enerjisini modellemektedir. Böylece bu sonuçları, Europa ya da erken Mars gibi başka gök cisimlerindeki sıvı su bulunan ortamları modellemekte kullanabileceğiz. Bu teknikler sayesinde, herhangi bir hidrotermal sistemin yaşamı başlatabilecek kadar enerji üretip üretmediğini tahmin edebileceğiz. Hatta bu analizlerimiz sayesinde yaşamın halen var olup da gelecekteki uzay görevlerinde tespit edilebilecek yapıda olan enerjik yaşam alanlarının nerelerde bulunduğunu tahmin edebileceğiz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • L. M. Barge, et al. The Fuel Cell Model Of Abiogenesis: A New Approach To Origin-Of-Life Simulations. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Astrobiology | Arşiv Bağlantısı
  • UniverseToday. Did Life On Earth As We Know It Come From ‘Geological Life’?. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: UniverseToday | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:40:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2091

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Dünya'daki Yaşam, ''Jeolojik Yaşam''dan mı Evrimleşti?. (28 Mart 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2091
Bakırcı, Ç. M. (2014, March 28). Dünya'daki Yaşam, ''Jeolojik Yaşam''dan mı Evrimleşti?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2091
Ç. M. Bakırcı. “Dünya'daki Yaşam, ''Jeolojik Yaşam''dan mı Evrimleşti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2091.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya'daki Yaşam, ''Jeolojik Yaşam''dan mı Evrimleşti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 28, 2014. https://evrimagaci.org/s/2091.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close