Şempanzeler Pişmiş Yemeği Pişmemişe Tercih Ediyor!
Yemek yapmaktan nefret etseniz bile bunu yapabilecek bilişsel yeteneğiniz var. İşin en sıkıcı kısımları, lazım olan malzemeleri almak için market market dolaşmak ve onları bir araya getirerek pişirmek. Yaptığınız yemeği ağzınıza attığınızda ise tüm o nefrete sebep olan aşamaları bir seferde unutursunuz. Zihinsel kapasite göz önüne alındığında yemek pişirmek sadece insanlara hasmış gibi görünüyordu. Proceedings of The Royal Society B dergisinde yayınlanan bir makaleye göre şempanzeler de zamanla yemek pişirmeyi öğrenebilir. Hatta şu anda bile pişmiş yemeği çiğ olana tercih ediyorlar.
Araştırmacılar insanların yemeklerini ne zamandan beri pişirmeye başladığından emin değiller. Peki yemeği pişirmenin herhangi bir avantajı var mıydı? Yakın akrabalarımız üzerinde yapılan incelemelerle hem bu soruya hem de insanoğlunun yemek pişirmeye nasıl başladığına cevap üretilmeye çalışılıyor.
Şempanzeler doğal ortamlarında tabii ki sote ya da kavurma yapamıyorlar. Araştırmacılar ise önlerine yemeklerini pişirebilecekleri malzemeleri koydular ve zihinsel kapasitelerini test ettiler. Çıkan sonuç şu: Şempanzeler pişmiş yemeği çiğ olana tercih ediyorlar. Hatta ateş ve pişirmek arasındaki ilişkiyi de anlıyorlar!
Bilim insanları pişirme işlemi simülasyonu olarak bir kase kullandılar, ya da bir bilim insanının deyişiyle “şempanze mikrodalgası”. Eğer çiğ yemeği onun içerisine koyarsanız yemek pişmiş olarak çıkıyor. Tabii ki gerçekte böyle değil. Kasenin alt kısmındaki bölgede pişmiş yemek zaten var. Şempanzeler pişmemiş yemeği onun içine attıklarında bakıcıları altından pişmiş yemeği çıkarıyorlar ve şempanzeler yemeği pişmiş sanıyor (ya da bizim öyle sanmamızı istiyorlar, kim bilir). Bu basit deney, şempanzelerin yemek pişirme yeteneklerinin olup olmadığının test edildiği ilk deney olma özelliğini taşıyor.
Şempanzeler, tıpkı insanlar gibi yemek pişirme konusunda gereken bütün bilişsel kapasiteye sahipler. Bu da ilk insanların eti pişirmek için büyük bir beyin gücüne sahip olmak zorunda olmadıklarının bir kanıtı olabilir.
Bunu kesin olarak söyleyemeyiz ama muhtemelen biz insanlar da ta ki içimizden biri eti ateşin yanına yanlışlıkla düşürdükten kısa bir süre sonra tadının ne kadar güzelleştiğini fark edene kadar etlerimizi pişiremiyorduk. Gerekli olan bilişsel kapasiteye sahip olsak da...
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 17
- 8
- 7
- 4
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Popular Science | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/12/2024 19:39:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3915
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Popular Science. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.