Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler, Gorillere Saldırıp Onları Öldürebiliyor!

Şempanzelerin gorillere ölümcül saldırılar düzenleyebildikleri ilk defa gözlendi!

Şempanzeler, Gorillere Saldırıp Onları Öldürebiliyor! LCP, Lara M. Southern
Gabon'daki Loango Şempanze Projesi'nin Rekambo topluluğundan iki yetişkin erkek bölgeyi kontrol ediyor.
2 dakika
5,194
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler, Doğu ve Orta Afrika'da yaygındır ve Gabon'daki Loango Ulusal Parkı gibi bazı bölgelerde gorillerle birlikte yaşarlar. Bu park aynı zamanda 2005'ten beri Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nde primatolog olan Tobias Deschner ve Osnabrück Üniversitesi'nde bilişsel bir biyolog olan Simone Pika tarafından yönetilen Loango Şempanze Projesi'ne de ev sahipliği yapıyor.

Loango'da araştırmacılar, grup kompozisyonu, sosyal ilişkiler, komşu gruplarla etkileşimler, avlanma davranışı, alet kullanımı ve iletişim becerilerine özel olarak odaklanarak yaklaşık 45 şempanzenin davranışını gözlemliyor ve analiz ediyor. Simone Pika şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler ve goriller arasındaki etkileşimler şimdiye kadar nispeten "gevşek" olarak kabul edildi. Her iki türün de ağaç ararken barış içinde etkileşime girdiğini düzenli olarak gözlemledik. Kongo'dan meslektaşlarımız, iki büyük kuyruksuz maymun türü arasındaki eğlenceli etkileşimlere bile tanık oldu.

Şempanzeler ve goriller arasındaki ölümcül karşılaşmalar ise, Scientific Reports dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya kadar hiç belgelenmemişti.[1] Tobias Deschner, şöyle anlatıyor:

Gözlemlerimiz, şempanzelerin varlığının goriller üzerinde ölümcül bir etkisi olabileceğine dair ilk kanıtı sağlıyor. Şimdi, bu şaşırtıcı derecede agresif etkileşimleri tetikleyen faktörleri araştırmak istiyoruz.
Gabon'daki Loango Ulusal Parkı'ndaki yetişkin erkek şempanze.
Gabon'daki Loango Ulusal Parkı'ndaki yetişkin erkek şempanze.
LCP, Tobias Deschner

Şempanze-Goril Etkileşimi

Tam olarak ne oldu? Doktora öğrencisi ve araştırmanın baş yazarı olan Lara M. Southern, 2019'daki ilk gözlemi şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

İlk başta sadece şempanzelerin çığlıklarını fark ettik ve komşu şempanze topluluklarının bireyleri arasında tipik bir karşılaşma gözlemlediğimizi düşündük. Ama sonra, gorillerin karakteristik bir özelliği olan göğüs vuruşlarını duyduk ve şempanzelerin beş gorilden oluşan bir grupla karşılaştıklarını fark ettik.

52 ve 79 dakika süren iki ayrı karşılaşmalarda şempanzeler, koalisyon kurarak gorillere saldırdı. İki grubun iki gümüş sırtlısı ve yetişkin dişiler kendilerini ve yavrularını savundular. Hem gümüş sırtlılar hem de birkaç yetişkin dişi kaçtı, ancak iki goril bebek annelerinden ayrıldı ve öldürüldü.

Osnabrück ve Leipzig'den yazarlar, türler arasında avlanma ve yiyecek rekabeti de dahil olmak üzere, türler arası şiddete yönelik birkaç açıklama olabileceğini söylüyorlar:

Loango Ulusal Parkı'ndaki şempanzeler, goriller ve orman filleri tarafından besin kaynaklarının paylaşılması, rekabetin artmasına ve bazen iki büyük kuyruksuz maymun türü arasında ölümcül etkileşimlere bile neden oluyor olabilir.

Artan gıda rekabeti, daha yakın tarihli iklim değişikliği olgusundan ve Gabon'daki diğer tropik ormanlarda gözlemlendiği gibi, meyve mevcudiyetindeki bir çöküşten de kaynaklanabilir. Simone Pika, Loango'daki iki büyük kuyruksuz maymun türü arasındaki etkileşimler üzerindeki rekabetin etkilerini anlamanın başında olduklarını söylüyor:

Çalışmamız, yaşayan en yakın akrabalarımız hakkında keşfedilecek ve anlaşılacak çok şey olduğunu gösteriyor. Eşsiz mozaiklikteki habitatıyla Loango Ulusal Parkı, bunu yapmak için eşsiz bir yerdir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 17
  • İnanılmaz 11
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ L. M. Southern, et al. (2021). Lethal Coalitionary Attacks Of Chimpanzees (Pan Troglodytes Troglodytes) On Gorillas (Gorilla Gorilla Gorilla) In The Wild. Scientific Reports, sf: 1-10. doi: 10.1038/s41598-021-93829-x. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2023 07:55:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10760

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Çeşitlilik
Hayatta Kalma
Pandemik
İhtiyoloji
Sürüngen
Evrim Kuramı
Mit
Einstein
Yaşamın Başlangıcı
Uluslararası Uzay İstasyonu
İklim
Hava
Hızlı
Yeşil
Elektrik
Yanlış
Şiddet
Homeostasis
Jeoloji
Orman
Matematik
Yeme
Viral
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Filler Neden Farelerden Korkar?
Filler Neden Farelerden Korkar?
Ay Nasıl Oluştu?
Ay Nasıl Oluştu?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Nefesini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Işıldayan Bu Taş Radyoaktif mi? | Yooperlite Taşı
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Şempanzeler, Gorillere Saldırıp Onları Öldürebiliyor!. (24 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10760
Bakırcı, Ç. M. (2021, July 24). Şempanzeler, Gorillere Saldırıp Onları Öldürebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 03, 2023. from https://evrimagaci.org/s/10760
Ç. M. Bakırcı. “Şempanzeler, Gorillere Saldırıp Onları Öldürebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10760.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Şempanzeler, Gorillere Saldırıp Onları Öldürebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 24, 2021. https://evrimagaci.org/s/10760.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close