Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sanal Gerçeklik, Rahatsız Edici Tıbbi Prosedürler Sırasında Hastaları Daha İyi Hissettirebilir!

3 dakika
424
Sanal Gerçeklik, Rahatsız Edici Tıbbi Prosedürler Sırasında Hastaları Daha İyi Hissettirebilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni yapılan araştırmalarda, etkileyici ve "sanal" bir İzlanda manzarasına dalmanın, rahatsız edici tıbbi prosedürlerin neden olduğu sıkıntıları azaltabileceği keşfedildi. Çalışma, üretradan mesaneye sert bir teleskopun yerleştirildiği rijit sistoskopisi geçiren hastalara sanal gerçeklik (VR) başlığı verilen ve verilmeyenler arasındaki farkları karşılaştırdı. Araştırma, Avrupa Üroloji Derneği kongresinde sunuldu.

Mesane kanserini teşhis etmek ve tedavi etmek, genellikle hastalar tarafından rahatsız edici ve ağrılı olarak algılanan bir sistoskopi yoluyla, mesanenin kontrol edilmesini gerektirir. Bazı hastalar sırf bu nedenle bu hastalığın kontrolünden kaçınır ve bunun sonucunda kontrolsüz ve geri dönüşü olmayan hastalık gelişimi yaşarlar. Daha az ağrılı olan fleksibl sistoskopi yaptırmak mümkündür; ancak bazı tedaviler, ancak rijit sistoskopi ile yapılabilir. Rijit sistoskopi, lokal anestezi altında yapılabilir. Hem genel hem de spinal anestezi altında da yapılabilir; ancak bu prosedürler, ek komplikasyon riski taşır.

Tıbbın bazı alanlarında, örneğinm yanık hastalarında pansuman değiştirme sırasında kullanılan sanal gerçekliğin (VR), etkili bir ağrı kesici araç olduğu gösterilmiştir. Bu uygulamalarda hastalar, dik dururlar ve sanal gerçeklik deneyimi interaktif olma eğilimindedir. Polonya'daki Wrocäw Tıp Üniversitesi'nden Dr. Wojciech Krajewski ve meslektaşları, sadece lokal, intraüretral anestezi ile rijit sistoskopi için listelenen, ortalama yaşı 66 olan 103 hastayı denek olarak kullandı. Bazıları ilk tanı içindi ve diğerleri geçmişte prosedürü deneyimleyerek takip gerektiriyordu. Kişiler, klasik sistoskopi veya sanal gerçeklik başlıklarıyla ve İzlanda'daki Skógafoss şelalesinin bir görüntüsünü sunan prosedüre tabi tutulmak üzere randomize edildi.

Tüm Reklamları Kapat

Hastalara işlem öncesi korku düzeyleri soruldu ve anksiyete ve depresyon anketi dolduruldu. Sistoskopi sırasında ekip, hastalarda kan basıncını, oksijen doygunluğunu ve kalp atış hızını ölçtü ve ayrıca çocuklarda kullanılan ancak burada yetişkinler için ayarlanmış olan FLACC adlı bir ölçüm skoru kullanılarak (dolayısıyla yüz, bacaklar, teselli ve ağlamayı gözlemleyerek) ağrıyla ilgili gözlemler yaptılar. İşlem sonrasında hastalardan sistoskopiye bağlı ağrı algısı ve mide bulantısını da derecelendirmeleri istendi.

Ağrı skalası puanları, sanal gerçeklik grubunda kontrollere göre daha düşüktü. Başlıkla bulantı ve baş dönmesi daha yüksek olmasına rağmen, hastalar bunu "katlanılabilir" buldu ve sonuç olarak hiçbir işlemin durdurulması gerekmedi. İşlem sırasında tüm hastalarda kan basıncı ve kalp hızı arttı, ancak sanal gerçeklik grubunda daha az artış gözlemlendi. Oksijen doygunluğu sabit kaldı, ancak bu ölçümler daha az güvenilir; çünkü deney, COVID-19 salgını sırasında yapıldığı için, hastalar maske kullanıyordu. Bulgular erkek, kadın, ilk ve takip sistoskopileri için aynıydı ve araştırmacılar, teknolojinin hastaların rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olmak için diğer rahatsız edici veya ağrılı prosedürler için kullanılabileceğine inanıyor. Dr Krajewski şöyle diyor:

Sistoskopi, hastalar için rahatsız edici ve bu konuda endişeli olabilirler. Meslektaşlarım ve ben, onları daha rahat hale getirmenin yeni yollarını bulmaya hevesliydik ve daha genç hastalarda ağrıyı interaktif yollarla hafifletmek için sanal gerçeklik teknolojisinin kullanıldığını görmüştük. Bu örnekte, yaşlı hastalara daha uygun, sakinleştirici bir görüntü sunmayı denemek ve prosedürleri sırasında onları daha iyi destekleyip destekleyemeyeceğimizi görmek istedik. Hastalar daha az ağrı bildirdi ve bu aynı zamanda deneyimlerine ilişkin gözlemlerimize de yansıdı. Sanal gerçeklik kesinlikle sistoskopilerde ağrıyı azaltmak için bir seçenek ve böbrek taşlarını kırmak için litotripsi veya prostat biyopsisi gibi diğer tıbbi müdahalelerde aynı etkiye sahip olup olmayacağını araştırıyoruz.

EAU Kılavuz Ofisine başkanlık eden Aberdeen Üniversitesi'nden Profesör James N'Dow şöyle diyor:

Hastaların aldıkları bakımla ilgili deneyimlerini iyileştirmek, tedavi sonuçlarını iyileştirmek kadar önemlidir. Mümkün olduğunda genel anesteziden kaçınmak mantıklı olsa da, lokal anestezi altında yapılan teleskopik mesane muayeneleri bazı hastalar için çok rahatsız edici ve korkutucu olabilir. Bu çalışma, sanal gerçekliğin hastaların dikkatini nasıl dağıtabileceğine ve kaygılarını ve ağrılarını nasıl azaltabileceğine dair anlayışımızı artırıyor. Şimdi ihtiyacımız olan şey, bu yaklaşımın standart klinik uygulamanın bir parçası olarak kabul edilip edilmeyeceğini belirlemek için aynı zamanda bir maliyet-fayda analizi de yapacak daha büyük bir deneme.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 13:45:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10711

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Sanal Gerçeklik, Rahatsız Edici Tıbbi Prosedürler Sırasında Hastaları Daha İyi Hissettirebilir!. (13 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10711
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 13). Sanal Gerçeklik, Rahatsız Edici Tıbbi Prosedürler Sırasında Hastaları Daha İyi Hissettirebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10711
S. Akman, et al. “Sanal Gerçeklik, Rahatsız Edici Tıbbi Prosedürler Sırasında Hastaları Daha İyi Hissettirebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10711.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sanal Gerçeklik, Rahatsız Edici Tıbbi Prosedürler Sırasında Hastaları Daha İyi Hissettirebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 13, 2021. https://evrimagaci.org/s/10711.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close