Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Samanyolu, Andromeda Galaksisi ile Çarpışmaktan Kıl Payı Kurtulabilir!

4 dakika
575
Samanyolu, Andromeda Galaksisi ile Çarpışmaktan Kıl Payı Kurtulabilir! Science
Tüm Reklamları Kapat

Yıllardır astronomlar, Samanyolu'nun birkaç milyar yıl içinde komşusu Andromeda galaksisiyle çarpışmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorlardı. Ancak yeni bir simülasyon, bu çarpışmadan en azından önümüzdeki 10 milyar yıl içinde kıl payı bir şekilde kurtulma ihtimalinin %50 olduğunu ortaya koyuyor.[1]

Kaliforniya Üniversitesi'nden astronom Raja GuhaThakurta, 31 Temmuz'da arXiv'de ön baskı olarak yayınlanan ve yeni çalışmayı şöyle yorumluyor:

Bu harika bir iş. Sonuç olarak, iki galaksinin çarpışması hâlâ olası, ancak yine de bu çalışma iki galaksinin birbiri ile çarpışmaması için yeterli olasılığın olduğunu da gösteriyor.

Andromeda'nın bizim galaksimize doğru yaklaştığı 1912'den beri biliniyordu. 1912'de astronom Vesto Slipher, Andromeda'nın ışığının Doppler etkisiyle daha kısa dalga boylarına sıkışarak maviye kaydığını gözlemledi, Bunu yaklaşan bir ambulans sireninin daha yüksek perdeden duyulmasına benzetebilirsiniz. O zamanlar, Andromeda'nın gerçek boyutu ve mesafesi bilinmiyordu. Birçok kişi galaksilerin Samanyolu'nun çevresindeki bulutsular olduğunu düşünüyordu. Astronomların Andromeda'nın genel hızını birçok yıldızının hareketlerine dayanarak üç boyutlu modellerle hesaplayabilmeleri ancak yörüngede dönen gözlemevleri ile mümkün oldu. Hesaplamalara göre Andromeda, Samanyolu'na doğru saniyede 110 kilometre hızla ilerliyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenin başka yerlerinde gözlemlenebilen bu tür galaksi çarpışmaları, son derece karmaşık bir yapıya sahiptir. Çoğu yıldız bu süreçten zarar görmeden çıkarken galaksilerin sarmal yapıları yok olur ve yıldızlar uzaya savrulur. Milyarlarca yıl sonra, çarpışarak birleşen galaksiler genellikle devasa, sıradan bir yıldız kümesi olan eliptik bir galaksi haline gelir.

2008'de yapılan bir çalışma, Samanyolu ve Andromeda'nın birleşmesinin önümüzdeki 5 milyar yıl içinde kaçınılmaz olduğunu ve bu süreçte Güneş ve Dünya'nın bir süreliğine Andromeda tarafından çekileceğini, ardından yeni oluşan eliptik galaksinin dış kenarlarına doğru savrulacağını öne sürdü.[2] Araştırmacılar, bu yeni galaksiye "Samomeda" (ing: "Milkomeda") adını verdiler. GuhaThakurta, Samanyolu'nun bugün gökyüzünde parlak bir bant gibi olarak görüldüğünü, ancak bunun yerini yeni galaksinin yoğun çekirdeğinden dolayı "sütlü bir lekeye" benzeyen bir görüntünün alacağını söylüyor.

Ancak galaksilerin hareketlerini ve kütlelerini doğru bir şekilde değerlendirmenin zordur. Örneğin bu gök cisimlerinin arasında, geniş bir alana yayılan galaksiler arası ortamın yoğunluğu da sürtünmeye neden olur.

GuhaThakurta, Andromeda'daki 2.5 milyon ışık yılı uzaklıktaki yıldızların hızlarını tek tek ölçmenin Ay'dan Dünya'daki bir insanın saçının uzama hızını ölçmeye benzediğini söylüyor. Bir galaksinin hareketini belirlemek binlerce yıldızın hareketini ortalama olarak hesaplamayı gerektirir. Aslında şimdilik bu görevi yalnızca NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu yapabilse de Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia uydusu, hassas bir şekilde yıldızların haritasını çıkarabildiğinden Samanyolu ve yakınındaki uydu galaksiler için bu görevi üstlenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kütleyi ölçmek ise daha da zordur, çünkü bu galaksinin kütlesinin çoğu göremediğimiz karanlık maddeden oluşur. Astronomlar, galaksinin kütlesini yıldızların kütleçekim merkezi etrafındaki yörüngesel hareketlerinden ya da uydu galaksilerinin yörüngelerinden tahmin ederler. Ancak Samanyolu’nun kütlesi için yapılan mevcut hesaplamalarda, belirsizlikler iki kata kadar çıkabiliyor ve astronomlar Samanyolu'nun mı yoksa Andromeda'nın mı daha büyük kütleye sahip olduğundan bile emin değiller. GuhaThakurta şöyle anlatıyor:

İçinde bulunduğunuz bir şeyin ne kadar büyük olduğunu belirlemeye çalışmak ölçülmesi en zor şeylerden biri.

Durumu daha da karmaşık hale getiren şey ise işin içine birçok küçük galaksinin neden olduğu kütleçekimsel etkileşimlerdir. Andromeda ve Samanyolu, Yerel Grup olarak bilinen yapıdaki en büyük iki galaksi olsalar da bu grupta yaklaşık 100 küçük galaksi ve muhtemelen keşfedilmeyi bekleyen daha birçok galaksi bulunmaktadır.

Yeni simülasyonda, Helsinki Üniversitesi'nden Till Sawala ve ekibi, Yerel Grup'taki en büyük dört galaksinin hareket ve kütleleri üzerine en güncel ve en iyi tahminleri kullanarak simülasyonlar geliştirdi. Bu verileri, Durham Üniversitesi'ndeki Hesaplamalı Kozmoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen simülasyonlara dahil ettiler. Önce sadece Samanyolu ve Andromeda galaksilerini içeren simülasyonu çalıştırdılar ve galaksilerin birleşme olasılığının diğer yakın tarihli tahminlerden daha düşük olduğunu gördüler. Birleşme, beklenen durumların yarısından biraz daha azında gerçekleşiyordu. Olasılık, sadece Yerel Grup'un en büyük üçüncü galaksisi Triangulum galaksisinin etkileri de simülasyona dahil edildiğinde yaklaşık üçte ikiye yükseldi.

Tabii Samanyolu'nun etrafında dönen uydu galaksi olan Yerel Grup'taki dördüncü en büyük galaksi Büyük Macellan Bulutu da bu hesaba katıldığında işler yine tersine döndü ve olasılıklar yine yazı-tura atma seviyesine, yani %50'ye düştü. Bu doğruysa en azından 8 milyar yıl boyunca böyle bir çarpışmadan endişe etmemize gerek yok. Araştırmacılar, bu haliyle, Galaksimizin ölümüne ilişkin açıklamaların büyük ölçüde abartılı göründüğünü vurguluyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ekip, Gaia'dan gelecek yeni verilerin Samanyolu'nun hızı ve kütlesi hakkındaki tahminleri iyileştirebileceğini belirtiyor. GuhaThakurta, sözlerini şöyle sonlandırıyor.

Bu, konu hakkında söylenmiş son söz değil. Ancak, iki galaksi bu sefer çarpışmayı atlatsa bile, nihai sözü kütleçekimi söyleyecek. Yerel Grup'taki tüm galaksiler kütleçekimi ile birbirine bağlıdır ve bu nedenle on milyarlarca yıl sonra hepsi sonunda birbirlerine çarparak tek bir dev eliptik galaksi hâlini alacak. Bu arada, evrenin hızlanan genişlemesi kesintisiz bir şekilde devam ederse, diğer tüm galaksiler kozmik olay ufkumuzun ötesine geçerek kaybolacak ve Samomeda gözlemlenebilir evrenimizin tek sakini olarak hayatına devam edecek.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/10/2024 00:46:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18422

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kimyasal Element
Gen İfadesi
Çeşitlilik
Karbon
Yok Oluş
Neandertal
Hayvanlar
Obezite
Klinik Mikrobiyoloji
Isı
Neandertaller
Fotoğraf
Bilimkurgu
Sosyal Medya
Akciğer
Genel Görelilik
Psikoloji
Besin Değeri
Galaksi
Biyocoğrafya
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Dünya
Ağız
Sahte
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Samanyolu, Andromeda Galaksisi ile Çarpışmaktan Kıl Payı Kurtulabilir!. (20 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 23 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18422
Derin, U. (2024, August 20). Samanyolu, Andromeda Galaksisi ile Çarpışmaktan Kıl Payı Kurtulabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved October 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18422
U. Derin. “Samanyolu, Andromeda Galaksisi ile Çarpışmaktan Kıl Payı Kurtulabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 20 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18422.
Derin, Ufuk. “Samanyolu, Andromeda Galaksisi ile Çarpışmaktan Kıl Payı Kurtulabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 20, 2024. https://evrimagaci.org/s/18422.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close