Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ay lekeli kelebek (Phalera bucephala)

2 dakika
1,721
Ay lekeli kelebek (Phalera bucephala) Gökhan Eren
Dinlenme pozisyonunda.
Tüm Reklamları Kapat
Ay lekeli kelebek
  • Bilimsel Adı Phalera bucephala
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Ay lekeli kelebek
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Buff-tip
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Ay lekeli kelebek olarak bilinen Phalera bucephala türünü 22 haziran 2016 tarihinde Sakarya'nın Karasu ilçesinde gözlemledik. İsminde "kelebek" olmasına rağmen aslında bir "güve" türüdür.

Tanım ve Genel Bilgiler

Kanat açıklığı 55-68 mm olan oldukça büyük gövdeli bir güve türüdür. Ön kanat (forewing) apeksinde büyük belirgin saman sarısı renginde bir yama vardır. Arka kanat (hindwing) grimsi renktedir. Erkek bireyler dişilerden daha küçüktür. Erişkin bireyler dinlenme halindeyken kırılmış bir dala benzemelerinden dolayı doğada muhteşem bir şekilde kamufle olabilmektedir. Bu türün tırtılları diğer türlerden kolayca morfolojik karakterleriyle kolayca ayrılabilir. Tamamen büyümüş olan tırtıl 75 mm uzunluğa sahiptir, sarı renkte olan gövdesi üzerinde ince soluk beyaz kıllara ve siyah desenlere sahiptir. Baş kısmında sarı renkli ters bir V olup bunun haricinde kalan kısmı siyahtır.

Sakarya'da gözlemlediğimiz erişkin birey.
Sakarya'da gözlemlediğimiz erişkin birey.
Gökhan Eren

Kelebek ve güveler arasındaki en temel farklardan biri dinlenme pozisyonunda kanatlarının duruşudur. Kelebekler, kanatlarını konduğunda yere dik kapatırken; güveler, dinlenirken vücutlarını örtecek şekilde kanatlarını yere paralel kapatırlar. Kelebeklerin antenleri ince, güvelerin antenleri kıllarla kaplı olabilir. Tabii ki taksonomide istisnalar vardır. Ancak durum genel hatları ile kabaca bu şekildedir.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

İlk olarak taksonominin babası sayılan meşhur İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında tanımlanmış olan Phalera bucephala türü, Notodontidae ailesine ait bir türdür.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Avrupa ve Asya gibi geniş coğrafi alanlarda görülebilen bir türdür. Yaprak döken ağaçların bulunduğu karışık ormanlarda, kırsal alanlarda hatta kentlerde bulunan park ve bahçelerde de bulunmaktadır.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Çok geniş coğrafyalarda yaşam alanı bulabilen yaygın bir tür olduğundan popülasyonu için herhangi bir tehdit bulunmamaktadır.

Sakarya'da gözlemlediğimiz erişkin birey.
Sakarya'da gözlemlediğimiz erişkin birey.
Gökhan Eren

Davranış ve Etoloji

Yumurtalar, konukçu bitkinin yapraklarının alt tarafına kümeler halinde bırakılır ve 14-21 gün içinde yumurtadan çıkış gerçekleşir. Tırtıllar beslenmeleri sırasında ciddi yaprak dökülmelerine neden olabilirler. 4 instarı ile hızlı bir şekilde tamamlayarak yaklaşık 30 gün içinde tamamen büyürler. Tırtıllar haziran ve eylül ayları arasında gelişir. Erişkin bireyler, haziran ve temmuz aylarında, özellikle yaprak döken ağaçların oluşturduğu ormanlarda geceleri aktiftirler. Ağaç dallarının üzerinde muhteşem kamuflaj olabilirler. Kırılmış dalların ucunda konduklarında adeta kırılmış bir dalın ucu gibi gözükürler.

Tüm Reklamları Kapat

Diyet ve Metabolizma

Bu türün tırtılları (larva), çoğunlukla meşe (Quercus), ıhlamur (Tilia), söğüt (Salix), kavak (Populus), gürgen (Fagus), huş ağacı (Betula) ve kızılağaç (Alnus) olmak üzere yaprak döken ağaç ve çalıların yapraklarıyla beslenir. Erişkin bireyler çiçek özü ve nektar ile beslenir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Tırtıllar normalde herhangi bir kalıcı hasara neden olmasa da küçük ağaçların kaybedilmesine neden olabilir. Böyle durumlarda tırtılların bulunduğu dallar kesilerek uzaklaştırılır. Tırtıllar dermatolojik rahatsızlıklara neden olabileceğinden taşınırken dikkatli olunmalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İğrenç! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ukmoths. Buff-Tip Phalera Bucephala. (19 Mart 2019). Alındığı Tarih: 19 Mart 2019. Alındığı Yer: ukmoths | Arşiv Bağlantısı
  • pyrgus. Phalera Bucephala (Linnaeus, 1758). (19 Mart 2019). Alındığı Tarih: 19 Mart 2019. Alındığı Yer: pyrgus | Arşiv Bağlantısı
  • wildlifeinsight. Buff-Tip Moth And Caterpillar, Phalera Bucephala. (19 Mart 2019). Alındığı Tarih: 19 Mart 2019. Alındığı Yer: wildlifeinsight | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 02:50:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7691

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Güneş
Uzay Görevleri
Patlama
Bakteri
Ayak
Kuyrukluyıldız
Vegan
Araştırma
Teşhis
Hızlı
Bilgisayar
Galaksi
Teori
Bilişsel
Mikrobiyota
Avcı
Periyodik Tablo
Sağlık Bilimleri
Karar Verme
Kalp
Safsata
Farmakoloji
Eczacılık
Robot
Uydu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Eren, et al. Ay lekeli kelebek (Phalera bucephala). (19 Mart 2019). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7691
Eren, G., Türkoğlu, P. (2019, March 19). Ay lekeli kelebek (Phalera bucephala). Evrim Ağacı. Retrieved January 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/7691
G. Eren, et al. “Ay lekeli kelebek (Phalera bucephala).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 19 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7691.
Eren, Gökhan. Türkoğlu, Pedram. “Ay lekeli kelebek (Phalera bucephala).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, March 19, 2019. https://evrimagaci.org/s/7691.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close