Ay lekeli kelebek (Phalera bucephala)
- Bilimsel Adı Phalera bucephala
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Ay lekeli kelebek
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Buff-tip
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Hayvanlar (Animalia)
- Alt Alem (Subkingdom) Gerçek Dokulular (Eumetazoa)
- Tip (Type) Parahoxlu Hayvanlar (Parahoxozoa)
- Klad İlkin Ağızlılar (Protostomia)
- Üst Şube (Superphylum) Ekdisozoa (Ecdysozoa)
- Şube (Phylum) Eklembacaklılar (Arthropoda)
- Klad Pancrustacea
- Alt Şube (Subphylum) Altı bacaklılar (Hexapoda)
- Sınıf (Class) Böcekler (Insecta)
- Takım (Order) Pul Kanatlılar (Lepidoptera)
- Tür (Species) Ay lekeli kelebek (Phalera bucephala)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Gözlem Bilgileri
Ay lekeli kelebek olarak bilinen Phalera bucephala türünü 22 haziran 2016 tarihinde Sakarya'nın Karasu ilçesinde gözlemledik. İsminde "kelebek" olmasına rağmen aslında bir "güve" türüdür.
Tanım ve Genel Bilgiler
Kanat açıklığı 55-68 mm olan oldukça büyük gövdeli bir güve türüdür. Ön kanat (forewing) apeksinde büyük belirgin saman sarısı renginde bir yama vardır. Arka kanat (hindwing) grimsi renktedir. Erkek bireyler dişilerden daha küçüktür. Erişkin bireyler dinlenme halindeyken kırılmış bir dala benzemelerinden dolayı doğada muhteşem bir şekilde kamufle olabilmektedir. Bu türün tırtılları diğer türlerden kolayca morfolojik karakterleriyle kolayca ayrılabilir. Tamamen büyümüş olan tırtıl 75 mm uzunluğa sahiptir, sarı renkte olan gövdesi üzerinde ince soluk beyaz kıllara ve siyah desenlere sahiptir. Baş kısmında sarı renkli ters bir V olup bunun haricinde kalan kısmı siyahtır.
Kelebek ve güveler arasındaki en temel farklardan biri dinlenme pozisyonunda kanatlarının duruşudur. Kelebekler, kanatlarını konduğunda yere dik kapatırken; güveler, dinlenirken vücutlarını örtecek şekilde kanatlarını yere paralel kapatırlar. Kelebeklerin antenleri ince, güvelerin antenleri kıllarla kaplı olabilir. Tabii ki taksonomide istisnalar vardır. Ancak durum genel hatları ile kabaca bu şekildedir.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
İlk olarak taksonominin babası sayılan meşhur İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında tanımlanmış olan Phalera bucephala türü, Notodontidae ailesine ait bir türdür.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Avrupa ve Asya gibi geniş coğrafi alanlarda görülebilen bir türdür. Yaprak döken ağaçların bulunduğu karışık ormanlarda, kırsal alanlarda hatta kentlerde bulunan park ve bahçelerde de bulunmaktadır.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
Çok geniş coğrafyalarda yaşam alanı bulabilen yaygın bir tür olduğundan popülasyonu için herhangi bir tehdit bulunmamaktadır.
Davranış ve Etoloji
Yumurtalar, konukçu bitkinin yapraklarının alt tarafına kümeler halinde bırakılır ve 14-21 gün içinde yumurtadan çıkış gerçekleşir. Tırtıllar beslenmeleri sırasında ciddi yaprak dökülmelerine neden olabilirler. 4 instarı ile hızlı bir şekilde tamamlayarak yaklaşık 30 gün içinde tamamen büyürler. Tırtıllar haziran ve eylül ayları arasında gelişir. Erişkin bireyler, haziran ve temmuz aylarında, özellikle yaprak döken ağaçların oluşturduğu ormanlarda geceleri aktiftirler. Ağaç dallarının üzerinde muhteşem kamuflaj olabilirler. Kırılmış dalların ucunda konduklarında adeta kırılmış bir dalın ucu gibi gözükürler.
Diyet ve Metabolizma
Bu türün tırtılları (larva), çoğunlukla meşe (Quercus), ıhlamur (Tilia), söğüt (Salix), kavak (Populus), gürgen (Fagus), huş ağacı (Betula) ve kızılağaç (Alnus) olmak üzere yaprak döken ağaç ve çalıların yapraklarıyla beslenir. Erişkin bireyler çiçek özü ve nektar ile beslenir.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Tırtıllar normalde herhangi bir kalıcı hasara neden olmasa da küçük ağaçların kaybedilmesine neden olabilir. Böyle durumlarda tırtılların bulunduğu dallar kesilerek uzaklaştırılır. Tırtıllar dermatolojik rahatsızlıklara neden olabileceğinden taşınırken dikkatli olunmalıdır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ukmoths. Buff-Tip Phalera Bucephala. (19 Mart 2019). Alındığı Tarih: 19 Mart 2019. Alındığı Yer: ukmoths | Arşiv Bağlantısı
- pyrgus. Phalera Bucephala (Linnaeus, 1758). (19 Mart 2019). Alındığı Tarih: 19 Mart 2019. Alındığı Yer: pyrgus | Arşiv Bağlantısı
- wildlifeinsight. Buff-Tip Moth And Caterpillar, Phalera Bucephala. (19 Mart 2019). Alındığı Tarih: 19 Mart 2019. Alındığı Yer: wildlifeinsight | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 02:50:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7691
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.