Kargagiller (Corvidae)
- Bilimsel Adı Corvidae
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Kargagiller
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Crows
- Klad Eotetrapodiformes
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Reptiliomorpha
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Klad Gerçek sürüngenler (Eureptilia)
- Klad Diapsidler (Diapsida)
- Klad Neodiapsida
- Klad Sauria
- Klad Archelosauria
- Klad Archosauromorpha
- Klad Archosauriformes
- Klad Arkozorlar (Archosauria)
- Klad Avemetatarsalia
- Klad Dinozoromorf (Dinosauromorpha)
- Klad Dinozor (Dinosauria)
- Klad Saurischia
- Klad Teropod (Theropoda)
- Klad Yeni theropodlar (Neotheropoda)
- Klad Averostra
- Klad Tetanurae
- Klad Orionides
- Klad Avetheropoda
- Klad Coelurosauria
- Klad Tyrannoraptora
- Klad Maniraptoromorpha (Maniraptoromorpha)
- Klad Maniraptoriformes (Maniraptoriformes)
- Klad Maniraptora (Maniraptora)
- Klad Pennaraptora (Pennaraptora)
- Klad Paraves (Paraves)
- Klad Avialae (Avialae)
- Klad Avebrevicauda (Avebrevicauda)
- Klad Pygostylia (Pygostylia)
- Klad Ornithothoraces (Ornithothoraces)
- Klad Euornithes (Euornithes)
- Klad Ornithurae (Ornithurae)
- Sınıf (Class) Kuşlar (Aves)
- Aile (Family) Kargagiller (Corvidae)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Tanım ve Genel Bilgiler
Genelde saksağanlar ve alakargalar dışında siyah renkli olan orta boylu ötücü kuşlardır. Yaygın kanının aksine sadece siyah değillerdir. Saksağanlarda beyaz ve lacivert renkler bulunur. Alakargalar açık kestane ve mavi renklerdedirler. Kargagillerin boyutları 21 cm ile 65 cm arasında değişir. En iri ötücü kuşlardan birileridirler. Kuzgunlar genelde kargalar gibi gözükse de gagaları iri ve kalındır. Boyutları da 60 cm civarında oldukça büyüktür. Güçlü ayakları ve gagaları vardır. Birkaç tür dışında hepsinin gaga kökleri tüy benzeri filamentler ile kaplıdır.
Bilişsel yetenekleri son derece komplekstir. Memeliler dışı hayvanlar arasında aynada kendilerini tanıma kabiliyeti dahi saksağanlarda mevcut. Keder içeren kompleks duygular dahil ayrıntılı sosyal ritüeller de taşımaktadırlar. Alet kullanmak ve objeleri gömmek gibi davranışlar da sergilerler. Bu yüzden bilişsel yetenekler kompleksinin hem kargagiller hem de primatlarda bağımsız evrimleştiği kabul edilir. Dolayısıyla beyin/vücut oranları primatlar ve memeli deniz hayvanları (Cetacea) ile neredeyse aynıdır.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Passerineformes isimli ötücü kuşlar takımında sınıflandırılan kuşlardır. İçerisinde kuzgunlar, saksağanlar, alakargalar, kargalar gibi kuşları barındırır. Yaklaşık 120 türü tanımlanmıştır. Orta Miyosen'e, yani yaklaşık 17 milyon yıl önceye dayanan birkaç cins keşfedilmiştir. Bunlardan ikisi Miocorvus ve Miopica adlı cinslerdir. Kendileri saksağanların (Pica spp.) ve kargaların (Corvus spp.) son orta atalarından biri olduğu düşünülüyor. Aslında kargaların ve saksağanların filogenetik olarak yeni yeni evrimleştiği döneme denk geliyor.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Güney Amerika'nın uç kesimleri ve kutuplar dışında Dünya'nın her yerine yayılmışlardır. Genelde kozmolopit kuşlardır. Çoğu tür, şehirlerde insanlar ile yaşamaya uyum sağlamıştır. Avustralya ve Afrika'da 10 türden az bulunur. Corvus cinsi, 5 tür ve 1 alt tür ile birlikte tekrar Avustralya'da görülmeye başlanmıştır.
Davranış ve Etoloji
Karmaşık ve güçlü sosyal gruplar halinde yaşarlar. Sosyal ilişkileri oldukça komplekstir. Yavrular "dik durma" ve "kayma" gibi oyunlar oynayabilirler. Genelde cinsel seçilim için birçok kez kendilerini kanıtladıktan sonra çiftleşebilirler. Bazı türler son derece agresiftir ve yuvalarına yaklaşan her hayvana saldırabilirler. Hatta kayıtlara göre kedi, köpek, insan ve yırtıcı kuşlara dahi saldırdıkları bilinir. Alet kullanma, kin tutma, yas tutma, aynada kendini tanıma, objeleri saklama ve nesiller arasında bilgi alışverişi gerçekleştirme gibi eskiden memelilere özgü olduğu düşünülen davranışlar sergilerler!
Diyet ve Metabolizma
Hepçil beslendikleri bilinir. Omurgasızlardan, küçük memelilere ve diğer ötücü kuşlara kadar biyçok hayvanı yiyebilirler. Ayrıca insanlar ile iç içe yaşayan türler, insan yiyeceklerini de yiyebilir.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Birçok toplumda kutsallaştırılmış iken, bazı toplumlarda kötü şans ile ilişkilendirilmişlerdir. Eski tarihlerde mesaj göndermek amaçlı dahi kullanılmışlardır.
Etimoloji
İngilizce'de "common" hatalı bir şekilde bazı kaynaklarda "bayağı" veya "adi" şeklinde çevrilmiştir. Bu terimi "yaygın" şeklinde kullanmakta fayda var. Ayrıca "yaygın" ifadesi kullanılmadan dile getirilen bütün ifadelerden "yaygın" türü anlaşılmalıdır. Örneğin yaygın karabatak ile sadece "karabatak" aynı türdür. Başka bir örnek ise yaygın saksağan veya saksağan olarak verilebilir. İkisi de Pica pica kuşunu tanımlamaktadır. Saksağan, yaygın saksağan ve Avrupa saksağanı diye geçer. Hepsi aynı kuşu tanımlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 4
- 3
- 3
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia. Crows. (8 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 22:23:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7333
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.