Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Peygamber Devesi (Mantodea)

1 dakika
10,775
Peygamber Devesi (Mantodea)
Tüm Reklamları Kapat
Peygamber Devesi
  • Bilimsel Adı Mantodea
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Peygamber Devesi
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Mantis
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Dilimizde "peygamber devesi", İngilizcede "dua eden mantis" anlamında "praying mantis", bilimsel olaraksa Mantodea, ya da basitçe "mantis" olarak bilinen hayvanlar, her ne kadar tek bir türmüş gibi anılsalar da, aslında 15 aileye, 430 cinse ve 2400'den fazla türe ayrılacak biçimde evrimleşmiş son derece ilgi çekici hayvanlardır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Öylesine fazla türe sahiptirler ki, evrimsel akrabalık ilişkileri konusunda halen bilinmeyen ve üzerinde anlaşmaya varılamayan birçok detay bulunur. Ancak şu anda bildiğimiz kadarıyla mantislerin en eski ataları 135 milyon yıl kadar önce Siberya'da evrimleşmişlerdir. Ne var ki fosil sayısı oldukça sınırlı olduğu için, evrimsel tarihlerini aydınlatmak da kolay değildir. Fakat atasal mantislerde, bugünkü torunlarının aksine ön bacaklarda dikenler bulunduğu bilinmektedir.

Bu gördüğünüz, Idolomantis diabolica türü bir mantis (peygamber devesi). Halk arasında "Şeytan Çiçeği Mantisi" olarak da biliniyor. Bu hayvanlar, evrimsel süreçte bitkileri taklit edecek şekilde özelleşmiştir. Ancak türü ilginç kılan, bunu yapabilen mantisler arasında en irisi olmasıdır. Dişileri 13 santimetreye kadar, erkekleri 10 santimetreye kadar uzayabilir. Etiyopya, Kenya, Malavi, Somali, Tanzanya ve Uganda'da yaşar. Tehdit edildiği zaman fotoğrafta görüldüğü gibi vücudunu irileştirerek kollarının altındaki siyah, kırmızı, mavi ya da mor olabilen renkleri tehdit unsuruna göstererek onu caydırmaya çalışır.
Bu gördüğünüz, Idolomantis diabolica türü bir mantis (peygamber devesi). Halk arasında "Şeytan Çiçeği Mantisi" olarak da biliniyor. Bu hayvanlar, evrimsel süreçte bitkileri taklit edecek şekilde özelleşmiştir. Ancak türü ilginç kılan, bunu yapabilen mantisler arasında en irisi olmasıdır. Dişileri 13 santimetreye kadar, erkekleri 10 santimetreye kadar uzayabilir. Etiyopya, Kenya, Malavi, Somali, Tanzanya ve Uganda'da yaşar. Tehdit edildiği zaman fotoğrafta görüldüğü gibi vücudunu irileştirerek kollarının altındaki siyah, kırmızı, mavi ya da mor olabilen renkleri tehdit unsuruna göstererek onu caydırmaya çalışır.
Wikipedia

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Aslen tropikal bölgelerde yaşayan bu hayvanlar, ılıman iklime sahip coğrafyalarda da görülebilirler.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Dinî gönderme yapılan isimlerini, ön uzuvlarının dua eden bir insana benzer şekilde kıvrılmış olmasından alırlar. Bu kolların asıl görevi ise avlarını yakalayıp parçalamaktır. Ancak insan hayal gücü tarih boyunca bu hayvanları olduklarından başka görmeyi başarmış, Antik Yunan'dan Antik Mısır'a ve hatta Asurlar'a kadar birçok medeniyet tarafından "doğaüstü hayvanlar" olarak görülmüşler, sanat, mitoloji ve dinde önemli yer sahibi olmuşlardır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 17
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/11/2024 00:53:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4886

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık
Balık
Yayılım
Kafatası
Algoritma
Balıkçılık
Nöroloji
Meyve
Ornitoloji
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Hastalık
Maske
Homo Sapiens
Yok Oluş
Astrobiyoloji
Mutasyon
Toprak
Kimyasal Bağ
Görelilik
Bellek
Kütle
Uçma
Beslenme Davranışları
Makale
Köpekbalığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Peygamber Devesi (Mantodea). (20 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 22 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4886
Bakırcı, Ç. M. (2017, January 20). Peygamber Devesi (Mantodea). Evrim Ağacı. Retrieved November 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4886
Ç. M. Bakırcı. “Peygamber Devesi (Mantodea).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Jan. 2017, https://evrimagaci.org/s/4886.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Peygamber Devesi (Mantodea).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 20, 2017. https://evrimagaci.org/s/4886.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close