İnsanlık Tarihinin En Güçlü 5 Ekonomik İmparatorluğu Hangileridir?
Günümüzün birçok önemli ölçüt açısından en önde gelen süpergücü, Amerika Birleşik Devletleri'dir.[1], [2] Ama Amerikalılara (özellikle de muhafazakar Amerikalılara) soracak olursanız, birçoğunun endişesi, ülkelerinin bu liderlik pozisyonunu giderek kaybediyor olduğu yönündedir.[3]
Büyük bir mali kriz, sonrasında gelen ılımlı bir toparlanma, yirmi yıldır maaşların artmamış olması; buna ek olarak sınırsız bir potansiyele sahip 1.3 milyar nüfuslu ve hızla yükselen Çin'den gelen sürekli haber akışını düşünecek olursak, Amerikalıların dünyadaki yerleri konusunda endişelenmeleri belki de kaçınılmazdır.
Ve gerçekten de, Amerika'nın göreli gücünün her açıdan düşüşte olduğu da doğrudur! Ancak Amerika'nın durumuna dünya tarihinin geniş kapsamı bağlamında bakıldığında, Amerika'nın ekonomik açıdan ne kadar baskın hale geldiği yine de şaşırtıcıdır. İnsanlık tarihinin büyük bölümünde, en güçlü ekonomik güçler (ya da daha spesifik tabiriyle, "küresel ekonomik çıktının en büyük payını üretenler"), en fazla insanı barındıran ve en fazla toprağı kontrol eden ülkelerdi. Bunun nedenlerinden biri, sanayileşmenin çok yeni bir olgu olmasıdır. Yaklaşık 300 yıl öncesine kadar dünya genelinde ekonomiler ağırlıklı olarak tarımsaldı ve üretilen değerin çoğu topraktan elde ediliyordu. Dolayısıyla ne kadar büyük nüfus, o kadar büyük ekonomik çıktı demekti.
Bununla birlikte, bazı medeniyetler rakiplerine karşı büyük avantajlar geliştirdi. Ekonomi tarihçisi Ian Morris, insanlık tarihinin büyük bir bölümünde bir uygarlığın ekonomik gücünün büyük ölçüde ne zaman bir tarım devrimi yaşadığına bağlı olduğunu söylüyor. Bu aşamadan sonra bir ulusun gerçek bir ekonomik güç merkezine dönüşmesiyse genellikle binlerce yıl alıyordu. Ta ki endüstriyel devrim, her şeyi altüst edene kadar... İşte kronolojik sırayla, tüm zamanların en güçlü beş ekonomik imparatorluğu:
Roma İmparatorluğu (~100'ler): Küresel Üretimin %25-30'u!
Günümüz Irak topraklarında gerçekleşen ilk tarım devriminin uzaktan torunu olan Roma, birkaç yüzyıl içinde, küçük bir cumhuriyetten baskın bir küresel imparatorluğa hızla yükselmiştir. Antik Kartaca ile yaptığı ve Pön Savaşları olarak bilinen bir dizi savaşla, süper güç statüsünü pekiştirmiştir. Bu çatışmalar Roma'ya, Roma şehri ve Mısır gibi imparatorluğun ekonomik olarak canlı bölgelerinden ticaretin kolayca akmasını sağlayan bir su kütlesi olan Akdeniz'de tam bir hakimiyet sağlamıştır.
Bugün ekonomistlerin de bildiği gibi ticaret, ekonomik büyüme için hayati bir unsurdur ve Romalılar, en parlak dönemlerinde, bu konuda herkesten daha iyiydiler. Ayrıca Romalıların, tüccarların değerli metalleri uzun mesafeler boyunca taşımalarına gerek kalmamasını sağlayan banka senetlerini ve diğer kredi biçimlerini yaygın olarak kullanan sofistike bir finansal sisteme sahip olduklarına dair kanıtlar da vardır.
Çin'deki Song Hanedanlığı (~1200'ler): Küresel Üretimin %25-30'u!
Tarım, Çin'e günümüz Orta Doğu'sundan daha geç gelmiştir. Ancak Çin uygarlığı, tarım toplumunun faydalarını iyi bir şekilde kullandığı MS 1200 civarında, dünyanın gördüğü en görkemli uygarlıklardan birini yaratmıştı. Tamkang Üniversitesi'nde Çin'in Song Hanedanlığı üzerine çalışan ekonomi tarihçisi Ronald A. Edwards gibi bazı akademisyenler, dünyanın ilk sanayi devrimini yaşayan ülkenin İngiltere değil, Çin olduğunu savunmaktadır. Edwards tarafından ileri sürülen ve bazı Japon ve Çinli akademisyenler tarafından da sürdürülen bu iddia, Çin'in, Avrupa'nın daha yüzlerce yıl boyunca başaramayacağı bir şekilde, nüfusu artarken aynı zamanda kişi başına ekonomik büyüme yaşadığını gösteren araştırmalara dayanmaktadır.
Hindistan'daki Babür İmparatorluğu (~1700'ler): Küresel Üretimin %25'i!
Hint medeniyeti, dünyanın en eski medeniyetlerinden biridir ve bugün Hindistan'ın bulunduğu alt kıtada, yüzyıllar boyunca birçok imparatorluk yükselmiş ve çökmüştür. Ancak ekonomik açıdan en canlı imparatorluklardan biri, on altıncı yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarında İngiliz Raj'ının kurulmasına kadar süren Babürlüler'dir (Moghul İmparatorluğu). Merhum ekonomi tarihçisi Angus Maddison'a göre, Babür dönemi Hindistan'ında kişi başına düşen üretim, muhtemelen o dönemde İngiltere veya Fransa'dakiyle aynıydı! Maddison, şöyle yazıyor:
Öyle ki Hindistan'daki yönetici sınıfın savurgan yaşam tarzı Avrupa toplumununkini bile aşıyordu. Ne var ki bu yüksek savurganlık, nüfusun inanılmaz bir şekilde sömürüye maruz bırakılması nedeniyle mümkün olmuştur.
Bu dönemde Hindistan'ı ziyaret eden Avrupalı tüccarlar, Maddison'ın "dünyanın en parlak saraylarından biri" olarak tanımladığı Babür sarayından, duvarlarla çevrili şatolarından, bahçelerinden, çeşmelerinden, edebiyatından ve resimlerinden etkilenmiş olsalar da, Hint halkı, Batılıların ticaretini yapmak zorunda oldukları mallara ilgi duymuyordu (altın dışında). Bu durum, yeni keşfedilen Amerika kıtasının değerli metal zenginlikleri için yağmalanmasını körüklemiştir. Babür dönemi boyunca da Avrupalı kaşifler, Hint toplumunun içine daha fazla girmeye devam etmiştir. Babür imparatorluğu, 19. yüzyılın ortalarında alt kıtayı resmen sömürgeleştiren sanayileşmiş Britanya İmparatorluğu'nun yükselişiyle birlikte yavaş yavaş çökmüştür.
Britanya İmparatorluğu (1870): Küresel Üretimin %21'i!
Ekonomistlerin elinde, insanlık tarihinin büyük bölümüne ait tarihsel GSYH'yi tahmin etmek için çok az kanıt vardır. Bu durum, kapsamlı vergi ve diğer kayıtların işi biraz daha kolaylaştırdığı Britanya İmparatorluğu'nun zirvesine ulaştığında değişmiştir. İngilizler, aynı zamanda küresel nüfusun eşit derecede büyük bir yüzdesini sıkı bir şekilde kontrol etmeksizin dünyaya ekonomik olarak hükmeden ilk imparatorluktur. Britanya'nın avantajı, sanayi devriminin getirdiği muazzam teknolojik gelişmenin yanı sıra sömürgelerinden kâr elde etme konusundaki becerisinden kaynaklanmaktadır. Britanya İmparatorluğu doruk noktasındayken, toplam üretiminin yaklaşık %6'sı sömürgelerinden geliyordu ve bu oran diğer tüm Batılı güçlerden daha fazlaydı.
Amerika Birleşik Devletleri (~1950): Küresel Üretimin %50'si!
Bazı tahminlere göre, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda ABD dünyadaki ekonomik çıktının yarısını üretiyordu. Ancak bu istatistik biraz yanıltıcı olabilmektedir: Bu oran, Amerika'nın bu listedeki diğer devletlerden iki kat daha baskın olduğu anlamına gelmemektedir. Sonuçta, Amerika'nın kısa bir süre için bu kadar baskın olmasının nedeni, gelişmiş dünya ekonomilerinin çoğunun İkinci Dünya Savaşı sırasında tahrip edilmiş olmasıdır. Evet, Amerika büyük olasılıkla büyük nüfusu, geniş doğal kaynakları ve girişimci ruhu sayesinde 19. yüzyılın sonlarında dünyanın en büyük ekonomisi haline gelmiştir. Ancak geçen yüzyılın ortalarındaki bu topyekûn ekonomik hakimiyeti, aslen savaşın bir ürünüdür.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
O zamandan bu yana Amerika'nın göreli gücü, ülkedeki yavaş büyüme nedeniyle değilse bile dünyanın geri kalanının Amerika'yı yakalaması nedeniyle azalmıştır. Ancak bu makalemizdeki önceki örneklerden de görebileceğiniz gibi bu, geniş bir tarihsel kalıbı takip etmektedir: Ekonomik devrimler, dünyanın bir yerinde meydana gelmektedir ve sonra başka yerlere yayılmaktadır. Ekonomik tepenin krallarını tahttan indirmek zordur ve genellikle ancak büyük çatışmaların ardından ya da başka bir yerdeki ekonomik devrim nedeniyle devrilirler. İngiltere bu statüsünü, tarım ekonomilerinin karşı karşıya kaldığı büyüme tavanını aşmasını sağlayan sanayi devrimi sayesinde kazanmıştır. Ian Morris, şöyle diyor:
Fosil yakıt toplumları için de benzer bir tavanla karşı karşıya kalabiliriz. Aynı tarihsel ritimler devam ederse, o zaman bunu aşmanın tek yolu, işleri yapma şeklimizde de devrim yapmamız olacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 43
- 17
- 10
- 10
- 6
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Fortune | Arşiv Bağlantısı
- ^ World Population Review. World Superpowers 2024. Alındığı Tarih: 21 Ocak 2024. Alındığı Yer: World Population Review | Arşiv Bağlantısı
- ^ T. McNeil. Why The United States Is The Only Superpower. (21 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2024. Alındığı Yer: Tufts Now | Arşiv Bağlantısı
- ^ B. Carson. Rethinking America’s Decline. (6 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2024. Alındığı Yer: National Review | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 10:48:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16579
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.