Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bone kafalı köpekbalığı (Sphyrna tiburo)

Otçul Köpekbalıkları Var Olabilir Mi?

6 dakika
772
Bone kafalı köpekbalığı (Sphyrna tiburo) National Geographic Kids
Bir bone kafalı köpekbalığının sığ sularda çekilmiş bir fotoğrafı.
Tüm Reklamları Kapat
Bone kafalı köpekbalığı
  • Bilimsel Adı Sphyrna tiburo
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Bone kafalı köpekbalığı
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Bonnethead shark
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Bonekafalı köpekbalığı (Sphyrna tiburo) köpekbalıklarının Carcharhiniformes takımında yer alan Çekiçbaşlıgiller (Sphyrnidae) familyası altında sınıflandırılan bir türdür. Çoğu köpekbalığı gibi üst kısmı gri veya kahverengi tonlarında olup alt kısmı beyazdır. Ortalama olarak 80-90 cm civarında olsalar da türün en büyük bireylerinin 150 cm'ye kadar uzayabileceği görülmüştür. Bu tür köpekbalığı, geniş, pürüzsüz, kürek benzeri bir kafa ile karakterize edilir. Sphyrna cinsi altında sınıflandırılan tüm türler arasında en küçük sefalofoile (çekiç başa) sahiptir.

Bonekafalı köpekbalıkları, kafa morfolojisinde eşeysel dimorfizm gösteren bilinen tek köpekbalığı türüdür. Yetişkin dişilerin genişçe yuvarlak bir kafası varken, erkeklerin sefalofilin ön kenarı boyunca belirgin bir çıkıntısı vardır. Bu çıkıntı, erkek bireylerin cinsel olgunluğun başlarında belirgin hale gelir ve klasper kıkırdaklarının uzadığı anlamı taşır.

Çoğu balıktaki pektoral yani gövdenin iki yanında bulunan ana yüzgeçler yunuslamayı (vücudun yukarı-aşağı dikey hareketi), yalpalamayı (bir yandan diğer yana yatay hareketi) ve yuvarlanmayı kontrol eder. Ancak çekiçbaşlı köpekbalıklarının çoğu yalpalayamaz, yuvarlanamaz ve sefalofillerini kullanarak yunuslama yapamaz. Bu nedenle hareketliliklerinin çoğu için sefalofillerin ve büyük pektoral yüzgeçlerinin kombinasyonuna güvenmek zorundadırlar. Aksi taktirde yüzemeyecekleri için solungaçlarına oksijen alamayacak ve boğularak ölecektir. Bonekafalı diğer çekiç kafalı kuzenlerinden bu yönde farklı vücuduna oranla kuzenlerinden daha büyük pektoral yüzgeçlere sahip olmasıdır. Bu yüzden hareket etme konusunda yüzgeçlerini aktif olarak kullanan da tek çekiç başlı türüdür.

Çekiçbaşlı köpekbalıklarının kafası diğer pek çok köpekbalığında olduğu gibi lorenzini ampulleri ile doludur. Bunlar elektrik alanlarını algılayabilen duyu organları olan elektroreseptörlerdir.[1] Hayvanların bu organları dışarıdan burunlarındaki küçük noktalar ve gözenekler olarak görülebilir. Köpekbalıkları üzerinde yapılan deneylerde sudaki elektrik alanlarını tespit etme konusunda çekiçbaşlıların diğer türlere göre daha başarılı olduğu ve diğer türlerin zor veya hiç algılayamadığı daha zayıf elektrik alanlarını kolayca bulabildikleri ortaya çıkmıştır. Bonekafalı da bu özellik bakımından diğer çekiçbaşlılarla aynı konumdadır.[2]

Bone kafalı köpekbalığında eşeysel dimofizm
Bone kafalı köpekbalığında eşeysel dimofizm
The University of Chicago Press - Journals

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Spesifik olarak Sphyrna tiburo türünün evrimsel kökenleri incelenmemiştir. Bulunduğu familya olan Çekişbaşlıgiller (Sphyrnidae) familyası birçok yönden evrimsel süreçteki gizemini korumaktadır. Ancak bazı araştırmalara göre bu tuhaf kafa yapısına sahip köpekbalıklarının soyu 20 milyon yıl öncesine kadar dayanmakta. Bilim insanları içlerinde bonekafalı da olan 8 çekiç başlı türünün DNA'sını inceleyip karşılaştırdı. Milyonlarca nesil öncesine giden aile "gen ağaçları" oluşturmak ve özellikle atasal türlerden yeni türlere yol açan bölünmeleri çizelgelemek için bu köpekbalıklaırnın evrimsel tarihini incelemeye koyuldu.[3] Boulder'daki Colorado Üniversitesi'nden çalışma ekibi üyesi ve evrimsel biyolog Andrew Martin’nin dediğine göre;

Çalışmamız, büyük çekiç başlıların muhtemelen daha küçük türlere dönüştüğünü ve daha küçük çekiç başlıların da bağımsız olarak iki kez evrimleştiğini gösteriyor.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Bonekafalı köpekbalığı Atlantik Okyanusu'nun batı kıyılarında ve Pasifik Okyanusu'nun doğu kesimlerinde dağılımı olan bir türdür. Nispeten sığ sularda yaşar, beslenir ve ürer. Kıyı ekosistemlerinde önemli bir mezopredatördür (besin zincirindeki orta düzey avcı). Yaşadığı çevrede vatozlar, kabuklular ve siyah uçlu resif köpekbalığı gibi başka köpekbalığı türlerine de rastlanır.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Bu köpekbalığı türü IUCN Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi kapsamında küresel olarak “Tehlikede (EN)” kategorisinde değerlendirilirken, aralığının bazı bölümlerinde ciddi düşüşler, bölgesel değerlendirmelerdeki bazı coğrafyalarda “Kritik (CR)” statüsüne yol açmıştır. Sayılarının azalmasında, özellikle Uzak Doğu'da tüketilen köpekbalığı çorbası için aşırı avlanması ve habitat kaybı da türün azalmasında büyük rol oynuyor.[4] İstatistiklere göre bu türün popülasyonunda dünya çapında %79 düşüş var.

Tüm Reklamları Kapat

Köpekbalığı çorbası için yüzgeç avında öldürülmüş onlarca çekiçbaşlı.ı
Köpekbalığı çorbası için yüzgeç avında öldürülmüş onlarca çekiçbaşlı.ı
Fine Art America

Davranış ve Etoloji

Zebra köpekbalığı veya hemşire köpekbalığı gibi bazı türler bukkal pompalama yoluyla nefes alırlar, yanak kaslarını kullanarak suyu ağza ve solungaçların üzerine çekmek için aktif olarak nefes alırlar. Bu şekilde hareketsizken de nefes almaya devam edebilirler. Ancak çekiçbaşlı, büyük beyaz, sivriburun mako gibilerin yanak kasları olmadığı için böyle bir sistemleri de bulunmaz. Bu yüzden nefes almaya devam etmek için uyurken bile yüzmeye sürekli devam etmeleri gerekir. Bonekafalı köpekbalığı da böyledir. Yaşamak için yüzmeye ara vermeden devam etmesi gereklidir.[5]

Çeşitli deniz canlılarına karşı beslenme içgüdü ile agresif davranışlar sergilese de insanlara karşı genellikle uysal, çekingen ve hatta ürkek olduğu söylenebilir. Avlanırken genelde dibe yakın dururlar ve saldırı sırasında hızlanırlar.

Bonekafalılar canlı doğurandır (vivipar). Yani yavrular dişi bireyin rahminde gelişir. Köpekbalıkları her ne kadar balık olup memelilerden uzak hayvanlar olsalar da birçok köpekbalığı türü bu yönde evrimleşmiştir. Ayrıca bronzbenekli kediköpekbalığı gibi yumurtlayan türler de vardır. Erkek bonekafalılar cinsel olgunluğa yaklaşık 60 cm oldukları zaman erişirler. Dişiler ise erkeklerden daha büyük olup cinsel olgunluğa 80 cm civarıyken erişirler. Yaz sonu ve sonbahar başında 4 ila 12 yavru doğar ve boyutları genelde 300 ila 330 mm'dir. Dişilerin partenogenez yoluyla ürediği de gözlemlenmiştir. Doğum, Nebraska'daki Henry Doorly Hayvanat Bahçesi'nde gerçekleşti; DNA analizi, anne ve yavru arasında mükemmel bir eşleşme olduğunu gösterdi.

Diyet ve Metabolizma

Bonekafalı esas olarak, çoğunlukla mavi yengeçlerden oluşan kabuklularla, aynı zamanda yumuşakçalar ve küçük balıklarla da beslenir. Beslenme davranışı, deniz tabanı boyunca yüzmeyi, kafasını bir metal detektörü gibi başını hareket ettirmeyi, yengeçler ve tortuda saklanan diğer canlılar tarafından üretilen çok küçük elektromanyetik dalgaları aramayı içerir. Köpekbalığı 6. his olarak da bilinen lorenzini ampüllerini kullanarak avlanmaktadır. Beslendiği birçok hayvan türüne uyum sağlamak için, bonekafalı köpekbalığının ağzının önünde küçük, keskin dişleri ve arkasında düz, geniş azı dişleri vardır.[6]

Bonekafalılar ayrıca bağırsak içeriği kütlesinin yaklaşık %62'sini oluşturan büyük miktarlarda deniz otunu da yer. Bu özelliği ile tüm köpekbalıkları arasında bitki yiyen ve haliyle hepçil olan bilinen tek köpekbalığı unvanına sahiptir.[7]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Etimoloji

Bonekafalı köpekbalığı bilimsel ölçekte Sphyrna tiburo olarak bilinmektedir. Sphyrna cinsinin adı, köpekbalığının kafasının şekline atıfta bulunan Yunanca "çekiç" kelimesinden türemiştir. tiburo tür adı da "köpekbalığı" anlamına gelen İspanyolca "tiburón" kelimesinden türemiştir. Kafa yapısı diğer çekiç başlılara göre daha küçük olduğundan halk arasında bone kafalı olarak bilinmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 20:14:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15378

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Sinangil, et al. Bone kafalı köpekbalığı (Sphyrna tiburo). (17 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15378
Sinangil, P., Türkoğlu, P. (2023, September 17). Bone kafalı köpekbalığı (Sphyrna tiburo). Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15378
P. Sinangil, et al. “Bone kafalı köpekbalığı (Sphyrna tiburo).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 17 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15378.
Sinangil, Poyraz. Türkoğlu, Pedram. “Bone kafalı köpekbalığı (Sphyrna tiburo).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, September 17, 2023. https://evrimagaci.org/s/15378.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close